0

П ромяна в организацията на движението и мерки за сигурност се въвеждат в София за утре.

На 24 май, петък - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, Националната служба за охрана (НСО) въвежда мерки за сигурност в столицата в района около Паметника на светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека. Това съобщиха от НСО.  

Програмата за официално честване на празника в София ще започне с тържествено шествие от 10:30 ч., което ще тръгне от Археологическия музей. В 11:00 ч. пред Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ ще се проведе официалната церемония по случай 24 май. Достъп на граждани до зоната за сигурност пред Националната библиотека ще бъде осигуряван от 9:30 ч. през два пункта за проверка – на ул. „Шипка“ (срещу СУ „Св. Климент Охридски“) и  на бул. „Васил Левски“ (срещу Националната художествена академия).  

Гражданите ще бъдат проверявани с детектори за метал и скенери за наличие на огнестрелни и хладни оръжия, остри предмети, експлозиви и леснозапалими вещества, източници на йонизиращи лъчения, фойерверки и други пиротехнически изделия. Граждани, които носят обемисти багажи, няма да бъдат допускани. Достъпът на лица във видимо неадекватно състояние също ще бъде ограничаван.

За времето от 10:30 ч. до 13:00 ч. се въвежда забрана за използване на безпилотни летателни системи (дронове) в зоната за сигурност, добавят от НСО.

За организация на движението за тържествено шествие по повод Деня на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност информираха от Столична община.

Забранява се престоят и паркирането на пътни превозни средства от 13:00 ч. днес до приключване на мероприятието на 24 май на ул. „Оборище” между ул. „Кракра” и бул. „Васил Левски” с изключение на автомобилите на участващите в събитието и на снимачните екипи, отразяващи мероприятието, както и на паркинга зад Националната библиотека. Забраната важи и от 1:00 ч. на 24 май до приключване на мероприятието на паркинга на пл. „Княз Александър І” и на ул. „Шипка” между бул. „Васил Левски” и ул. „Кракра”.

Празничното шествие ще се проведе от 10:30 часа утре по маршрут от площад „Атанас Буров“ по бул. „Цар Освободител”, бул. „Васил Левски” до паметника на  „Св. св. Кирил и Методий” пред Националната библиотека. От 10:30 до 11:00 ч. на 24 май се забранява влизането в двете посоки на пътни превозни средства по ул. „Г. С. Раковски“ през кръстовището с бул. „Цар Освободител” само при необходимост и по преценка на ОПП-СДВР. 

От 9:00 ч. до отпадане на необходимостта на 24 май се забранява влизането в двете посоки на пътни превозни средства, както следва: бул. „Цар Освободител” между пл. „Независимост” и бул. „Васил Левски”; ул. „Аксаков” между ул. „Георги Бенковски” и ул. „Дякон Игнатий”; ул. „Георги Бенковски” между ул. „Аксаков” и бул. „Цар Освободител”; ул. „Цар Шишман” между ул. „Аксаков” и бул. „Цар Освободител”; ул. „Леге” между ул. „Съборна” и пл. „Атанас Буров”; ул. „Дякон Игнатий” между ул. „Аксаков” и бул. „Цар Освободител”; ул. „15-ти ноември” между бул. „Цар Освободител” и пл. „Св. Ал. Невски”; ул. „Княз Александър І” между ул. „Съборна” и пл. „Княз Александър І”; ул. „6-ти септември” между ул. „Аксаков” и бул. „Цар Освободител”; ул. „Оборище“ между ул. „Дунав“ и бул. „Васил Левски“,  бул. „Васил Левски” между бул. „Цар Освободител” и бул. „Янко Сакъзов”. ул. „Оборище” между ул. „Кракра” и пл. „Св. Александър Невски”; ул. „Шипка” между бул. „Васил Левски” и ул. „Кракра”.

От 9:00 ч. до приключване на мероприятието на 24 май се променят частично маршрутите на колите на обществения транспорт. Електробусна линия № 9 (в посока ул. „Ген. Гурко”): от бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” обратен завой пред Национален стадион „Васил Левски”, бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” и по маршрута, скъсяване на маршрута в посока ул. „Ген. Гурко“, скъсяване на маршрута в посока автобаза „Искър“. Електробусите ще спират на всички съществуващи автобусни спирки в променения участък на маршрута.

Автобусна линия № 280 (в посока СУ „Св. Климент Охридски”): от бул. „Цариградско шосе” наляво по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”, надясно по ул. „Ген Гурко”, надясно по бул. „Васил Левски”, надясно по бул. „Цар Освободител” и по бул. „Цариградско шосе” по маршрута. Автобусите ще спират на всички съществуващи автобусни спирки в променения участък на маршрута. 

Тролейбусни линии №№ 1, 2 и 8: от Пета градска болница/ж.к. Бъкстон/ж.к. Гоце Делчев по маршрутите до кръстовище бул. „Васил Левски” – бул. „Цар Освободител”, надясно по бул. „Цар Освободител”, надясно по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”, надясно по ул. „Ген. Гурко” и наляво по бул. „Васил Левски” по маршрутите.

Тролейбусни линии №№ 3, 4 и 11: от УМБАЛ „Св. Анна“/ж.к. „Дружба-1/2“ по маршрутите до кръстовище бул. „Цариградско шосе“ - „бул. Цар Освободител“ – „бул. Евлоги и Христо Георгиеви“, наляво по „бул. Евлоги и Христо Георгиеви“, надясно по ул. „Ген. Гурко“, надясно по бул. „Васил Левски“, надясно по бул. „Цар Освободител“ и по маршрутите.

Тролейбусите от линия №№ 2 и 4 преминали към ж.к. Хаджи Димитър преди затварянето на участъка, ще се движат от ж.к. Хаджи Димитър до кръстовището на ул. Васил Петлешков и ул. Панайот Хитов , направо по ул. "Васил Петлешков", наляво по ул. "Ильо войвода" до кръстовището на бул. "Владимир Вазов" и ул. "Черковна", наляво по бул. "Владимир Вазов" и по действащия маршрут за ТБ линия №№ 1 и 3 до ж.к. „Левски Г“ и в обратна посока по маршрута на тролейбуси по линия №№ 1 и 3 до кръстовището на бул.“Владимир Вазов“ и ул. „Острово“, по ул. „Острово“ и по маршрута до крайна станция ж.к. „Хаджи Димитър“.

Тролейбусите от линия №№ 1 и 3, преминали към ж.к. „Левски Г“ преди затваряне на участъка ще се движат по маршрут ж.к. „Левски Г“- ж.к. „Хаджи Димитър“, както следва: от начална спирка ж.к. „Левски Г“ по маршрута си до кръстовището на бул. "Владимир Вазов" и ул. "Острово", надясно по ул. "Острово", направо по ул. "Макгахан", наляво по ул." Никола Войновски" до ж.к. „Хаджи Димитър“ /начална и крайна спирка за ТБ линия №№2 и 4/, до кръстовището на ул. "Васил Петлешков" и ул. "Панайот Хитов", направо по ул. "Васил Петлешков", наляво по ул. "Ильо войвода" до кръстовището на бул. "Владимир Вазов" и ул. "Черковна", наляво по бул. "Владимир Вазов" и по действащите маршрути до ж.к. „Левски Г“.

Частично се изменя маршрутът на автобусна линия №Х50 (посока пл. „Св. Александър Невски“) както следва: от бул. „Цариградско шосе“ наляво по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“, надясно по ул. „Ген. Гурко“, надясно по бул. „Васил Левски“, надясно по бул. „Цар Освободител“ и по маршрута. Автобусите ще спират на съществуващите спирки на Обществения транспорт в променения участък.

Частично се променя маршрутът на автобусна линия № Х43 (посока пл. „Св. Александър Невски“) както следва: от кръговото кръстовището на бул. „Сливница“ и бул. „Васил Левски“, наляво през пл. „Сточна гара“ /обратен завой/, направо по бул. „Сливница“ и от съществуващата спирка с код: 1311 пл. „Сточна гара“ по маршрута.

* Във видеото: 24 Май - Ден на българската просвета и култура

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Между блондинки: - Муцка, от какво е това палто? - От полиестер. - Изроди! Колко ли полиестера са убили, за да го направят...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Археолози се натъкнаха на нещо изумително във Великобритания&nbsp;</p>

"Страната на драконите": Археолози се натъкнаха на нещо изумително във Великобритания

Любопитно Преди 16 минути

Едно от най-големите открития е в Лавернок Пойнт, близо до Кардиф и Пенарт

<p>Израел ще прави ежедневни тактически паузи в Газа, ето защо</p>

Израел ще прави ежедневни тактически паузи в Газа

Свят Преди 1 час

Според Израел Рафах, който се намира в Южна Газа, е последният бастион на палестинското ислямистко движение "Хамас"

Почитаме паметта на голям светец, кой е той

Почитаме паметта на голям светец, кой е той

Любопитно Преди 1 час

Свети Тихон Аматунтски Чудотворец живял на остров Кипър през IV-V век

"Те крадат работни места": Словесни схватки между Тръмп и Байдън

"Те крадат работни места": Словесни схватки между Тръмп и Байдън

Свят Преди 2 часа

Тръмп разкритикува и климатичната политика на Байдън, а също и украинския президент

Внушителната цифра на спътниците около Земята

Внушителната цифра на спътниците около Земята

Любопитно Преди 3 часа

Космосът със сигурност е голям, но интересните и ценни орбити са малка част от него

<p>&quot;Краткият отговор е, че всъщност не знаем&quot;</p>

Как хората се "събуждат" от кома?

Любопитно Преди 3 часа

Какво кара някого да се събуди от кома четете в следващите редове

Жизел Бюндхен посочи продуктите, които ѝ помагат да запази младостта си

Жизел Бюндхен посочи продуктите, които ѝ помагат да запази младостта си

Любопитно Преди 3 часа

В ново интервю Бюндхен посочи 9 продукта, които ѝ помагат да поддържа младостта и красотата си

Главчев: България остава ангажирана с отговора на руската агресия срещу Украйна

Главчев: България остава ангажирана с отговора на руската агресия срещу Украйна

Свят Преди 11 часа

Първата среща на върха за мир в Украйна, се провежда в швейцарския курорт Бюргенщок

<p>&quot;Замразяването на конфликта в Украйна е рецепта за нова война&quot;</p>

Фон дер Лайен: Замразяването на конфликта в Украйна е рецепта за нова война

Свят Преди 12 часа

Камала Харис също отхвърли условията на руския президент Владимир Путин за мирни преговори с Украйна

CBS News: САЩ се опасяват, че Израел ще нахлуе в Ливан

CBS News: САЩ се опасяват, че Израел ще нахлуе в Ливан

Свят Преди 12 часа

Администрацията на Байдън "работи трескаво зад кулисите", за да намали възможността от разширяване на войната

<p>&quot;Един от най-смъртоносните инциденти&quot;: Войници загинаха в южната част на Газа</p>

8 войници загинаха при "оперативна дейност" в южната част на Газа

Свят Преди 14 часа

Това е един от „най-смъртоносните инциденти“ с участието на военните

Камала Харис обяви отпускането на 1,5 милиарда помощ за Украйна

Камала Харис обяви отпускането на 1,5 милиарда помощ за Украйна

Свят Преди 15 часа

Харис участва в мирната среща на върха за Украйна в Швейцария

Пожар избухна в автосервиз край Хасково (СНИМКИ)

Пожар избухна в автосервиз край Хасково (СНИМКИ)

България Преди 15 часа

Сигналът е подаден към 16:30 часа днес

Сухопътно командване на НАТО ще бъде разположено във Финландия

Сухопътно командване на НАТО ще бъде разположено във Финландия

Свят Преди 15 часа

Това заяви финландският министър на отбраната Анти Хаканен

Мелони определи исканията на Путин за мир в Украйна като "пропаганда"

Мелони определи исканията на Путин за мир в Украйна като "пропаганда"

Свят Преди 16 часа

На 14 юни Владимир Путин постави фактическата капитулация на Украйна като условие за преговори