113

"Изправени сме за пореден път пред абсолютен саботаж на прокуратурата, ръководена от г-н Гешев. Укриват се документи за искане за повдигане на обвинение, с които лесно можем да се снабдим".

Това заяви на извънреден брифинг в Министерския съвет премиерът Кирил Петков. 

Пуснаха Бойко Борисов: Брутално, гадно, комунизъм

"Прикрива се и се игнорират сведения, получени от изнудваното лице само и само да не се извърши разследване по закон. Сведения, които са всеобщоизвестни и вече са достояние на европейската прокуратура".

"Отричат се законови правомощия на разследващите органи и се спъва дейността на всеки, който се опитва да работи срещу корупцията в страната ни".

"В България независима прокуратура няма. Прокуратурата за пореден път се държи като адвокат, когато става въпрос за хора, обвинени в корупция", каза премиерът.

След обиск в дома му задържаха Бойко Борисов

"Нашата прокуратура очевидно така намира за най-добре да взаимодейства с полицейските органи в МВР, като въобще не комуникира с тези органи, което е възмутително", заяви от своя страна вътрешният министър Бойко Рашков.

Той обвини прокуратурата, че е сюрпризирала всички с решението си да не повдигне обвинения по образуваното досъдебно производство за изнудване с участието на длъжностно лице.

"Прокуратурата прави изводи от изхода на производство, на което току-що е поставено началото. Провеждана е проверка, която има за цел да се съберат - евентуално, достатъчно данни, за да се реши да се образува ли или не досъдебно производство", поясни вътрешният министър Бойко Рашков.

Той подчерта, че никой не твърди, че сведенията от разследвания бизнесмен Васил Божков имат тежест като показания на свидетел по смисъла на закона за повдигане на обвинения.

"Това може да стане само след образуване на досъдебно производство. На практика такова е стартирало вчера", каза Рашков. "Прокуратурата се постара да заяви, че МВР не е компетентно".

"Нека припомня, че Божков беше публикувал в медиите факти, които сега бяха предмет на тази проверка от няколко месеца. Прокуратурата не се е самосезирала по тези факти и да започне поне проверка, ако не да образува досъдебно производство. Полицейските органи имат правото само да образуват хипотеза на неотложност. Тъй като МВР вече дълго време няма доверие на българската прокуратура, обичайно търси възможности за поставяне на начало на наказателния процес в хипотеза на неотложност, добави Рашков. Изпратени са стотици материали от полицията към прокуратурата, но те "потъват" в нея без да е известно каква е тяхната съдба."

"Не искам да отклонявам темата, но още през октомври м.г. ние сме изпратили огромен обем материали по АМ Хемус, които са събрани от ГДНП и до ден-днешен няма никаква реакция от прокуратурата по тях."

"За Божков и фактите, които той изнася, че е бил под натиска на Горанов, Борисов и Арнаудова ние сме събрали определени факти за разлика от прокуратурата, на които тя не обърна внимание. Спомняте си, че преди време прокуратурата си оправдаваше бездействието с мотива, че това е защитна теза на Божков, който има 18-19 обвинения. Какво излиза, че ако един български гражданин има обвинения, то той няма други права ли? Той няма права да бъде пострадал от престъпления, извършени срещу него. Това е пълен абсурд", каза Рашков.

"Дали прокуратурата познава своите задължения, или по-скоро търси възможности, за да избегне да търси отговорност от тези лица?", попита Рашков.

"Ето и директен пример за Горанов: преди две години за него има доклад на АДФИ, по който има извод, че по отношение на Хазартната комисия има вреди, причинени на фиска в размер на 550 милиона лева. Тъй като министърът е принципал на тази Комисия, се пита прокуратурата какво е направила в този случай? Потърсила ли е отговорност от Горанов в качеството му на министър? Преди да се снабдим ние с този доклад, АДФИ още миналата година на прокуратурата."

"Тези доклади на Агенцията представляват писмени доказателствени средства и служат директно в наказателния процес.В тази преписка, която депозирахме сутринта в СГП, присъства този доклад на АДФИ, и ми е интересно защо прокуратурата категорично заяви, че липсвали каквито и да било доказателства. Това е също една поредна лъжа само и само да се оправдае прокуратурата, че нямало доказателства."

"Разследването би трябвало от днес нататък да върви с ускорени темпове, за да се съберат доказателства, включително и да бъде разпитан Васил Божков в Дубай - дали върху него наистина е оказван натиск от Горанов, Борисов и Анраудова, и дали е бил изнудван със заплахата, че ще му се вземе част от бизнеса - практика, на която в последните години се нагледахме в нашата страна", счита Рашков.

"Прокуратурата за пореден път направи всичко необходимо, за да смачка труда на една служба - на МВР, и може би никога няма да можем да изясним оттук нататък дали някое от тези лица е извършило престъпление или не", каза Рашков.

"В дома на Севделина Арнаудова са направени снимки, които могат да имат отношение към разследванията", допълни Рашков.

"Прокуратурата има още един проблем: че по този казус работи и Европейската прокуратура. И докато обикновено се скриват факти от българското общество, сега има паралелна европейска структура, на която ние много повече вярваме, която работи по този казус. Много хора казват, че България е превзета държава, но ние ще продължим да се борим България да бъде свободна, нормална европейска държава. Битката е започнала и оттук нататък ще работим с всички инструменти на Европа, за да преместим на следващото ниво", смята Рашков.

"Току-що българската прокуратура укри данни от българския народ, за да не си свърши работата … за пореден път". 

Това написа пък във Фейсбук Лена Бориславова, началник на кабинета на Кирил Петков, за казуса с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, бившият директор на пресцентъра на Министерския съвет Севделина Арнаудова и бившият финансов министър Владислав Горанов, които бяха пуснати по-рано в петък вечерта.

Коментари 113
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

113 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Свят Преди 1 час

Според Шойгу САЩ са увеличили усилията си за възстановяване на позициите си в Централна и Южна Азия

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Свят Преди 1 час

Ван: Китай решително се противопоставя на всички клевети и обиди

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 5 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 5 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 6 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 6 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 6 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 6 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 7 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 7 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 7 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 8 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер

<p>&bdquo;Който разбие тази гробница, ще срещне смъртта от болест, която никой лекар не познава&ldquo;</p>

Проклятието на фараона: Води ли до смърт отварянето на гробница

Любопитно Преди 8 часа

Интересни и мистериозни факти за гробниците може да прочетете в следващите редове

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 8 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба

Русия арестува журналист на Forbes

Русия арестува журналист на Forbes

Свят Преди 8 часа

Задържането е по обвинение в разпространение на „невярна” информация за войната в Украйна

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Свят Преди 9 часа

Обвиняват Иванов, че е взел подкуп в особено големи размери