7

Ц ърковният празник Успение - заспиване, на Пресвета Богородица, който е един от 12-те големи християнски празници, се чества днес. Той се отбелязва на 15 август и от православни, и от католици.

Голям православен празник отбелязваме днес, вижте какво се прави

На празника в София Негово Светейшество патриарх Неофит отслужва Света литургия в храм "Св. Александър Невски".

Православната църква отбелязва Успение на Пресвета Богородица

"Младите по площадите да бъдат разумни. Всичко да бъде с добър резултат", заяви в отговор на въпрос на БГНЕС Негово Светейшество българският патриарх Неофит преди да отслужи Света литургия в храм "Св. Александър Невски".

"Всичко, което ни е свързвало със живота на Св. Богородица, е много скъпо за нас, защото тя е един чудесен пример на послушание, на волята Божия, смирение и преданост към своя божествен син. Честит празник", заяви Негово Светейшество.

Троянският манастир "Успение Богородично" се изпълва с миряни от цялата страна, дошли да се поклонят пред чудотворната икона на Пресвета Богородица Троеручица на храмовия празник на Светата обител.

Ловчанският митрополит Гавриил, в съслужение с игумена на манастира - Велички епископ Сионий, оглави тържествената Света литургия.

Заради пандемията от коронавирус, богослужението е на открита сцена в двора, предприети са и мерки за ограничаване струпването на хора. Въпреки това, поклонниците могат да влязат в храма, за да се помолят пред чудотворната икона, като след всеки тя се дезинфекцира.

Те се молят най-вече за здраве, вярвайки в чудотворната й сила. "В тия времена най-важно е здравето, дано скоро отмине коронавирусът. Тук се усеща като свято, благословено място", заяви Мартина Георгиева от Пловдив, която за пръв на Голяма Богородица е в Троянския манастир.

"Моля се за здраве и за българския народ, защото той е най-важното нещо за нас, българите. Моля се да се обичаме повече, защото нищо материално няма на този свят, което да замести любовта и обичта между хората. Вярващите се чувстват винаги прекрасно, защото вярата в Бог е най-силното лекарство", каза Славянка Иванова от Плевен.

Тази година не бе спазена традицията на празника да присъства Негово Светейшество българският патриарх Неофит.

По традиция обаче празникът ще продължи с литийно шествие с чудотворната икона на Пресвета Богородица Троеручица от храма до мястото, където е извършила първото си чудо.

Бачковската света обител /Бачковския манастир/ посреща големият християнски празник "Успение на Пресвета Богородица" изцяло преобразен.

Това каза пред БТА архимандрит Григорий.

Изцяло обновени са дворовете, храмовете, иконостасите, фрески, икони. Новият игумен дядо Сионий действа с широк размах за възстановяване на цялата света обител в Бачково. Всяко кътче, всеки сантиметър. В момента се възстановяват около 100 обекта едновременно.

Стари складове, които са изцяло само от камък и дърво са обновени, реставрирани и превърнати в приемни салони - зала за прожекции, където от скоро постоянно се излъчва филм за основаването на манастира. И изложбена зала, в която са изложени над 100 уникални и изключително ценни икони на наши иконописци и иконографи. А също и дърворезбовани кръстове, невероятна изработка на български майстори дърворезбари. В централният храм са монтирани специални инкрустирани сребърни кандила, такива няма да видите другаде, казва отец Григорий. В храм "Свети Никола" изцяло са реставрирани иконите и целият иконостас.

В момента се довършва основния ремонт и на старата трапезария от северната страна на храма, до кухненската част. Храм "Вси светии", който се намира до игуменарната, също е обновен, там екип от 5-6 зографи от Бургас изографисват всички икони. Същият екип изографисва изцяло и на ново ремонтиращата се трапезария в южния двор, която е огромна за тържествени събирания на празници и може да посреща около 200 човека. Възстановен е още покрива на монашеският параклис, предстои и обновяване вътре. Също така в края на тази година започва и основен ремонт и на западното /монашеското/ крило на манастира.

"Няма място, където да не е пипнато, няма квадратен метър, който да не почистен и възстановен, така действа дядо Сионий. Той е невероятен талант и истински строител. Видях как с часове се преобразява едно място, една света обител." каза с възхищение отец Григорий. И добави, че за това се иска много вяра и интелектуалната енергия, която идва от сърцето, а за това се иска много любов, която пък идва от вярата.

Тази година за това, че празника "Голяма Богородица" е в почивен ден се очаква в Бачковският манастир да дойдат двойно повече, спрямо миналата година, вярващи християни от цялата страна, които да се поклонят и да измолят прошка и помощ от Божията майка. Специалните богослужения започнаха снощи, продължават днес със Света литургия. За празника църковните песнопения се изпълняват от 12 професионални певци от София.

Заради пандемията от коронавирус в обителта ще се следи за стриктно спазване на противоепидемичните мерки - носене на маска и спазване на дистанция от 1,5 м. Отделно служители на манастира постоянно ще дезинфекцират със спирт иконите, които се докосват от поклонници, както и дървените части, до които се допират вярващите. Тази година заради епидемията няма да се раздава и курбан.

С тържествена архиерейска Света литургия, отслужена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, започна днес Денят на Варна - Успение Богородично.

След тържественото вдигане на флаговете на България и на града, потегли литийно шествие с икона на Света Богородица.

Празникът събра представители на държавната и местната власт, много граждани. Основни организатори на честванията са община Варна, Военноморските сили и митрополията.

В празничния ден са планирани серия инициативи за най-малките - куклен спектакъл "Разбойническа история" в Аспарухов парк и ателие за цветни мозайки в район "Младост" и празнична детско-юношеска фиеста "Най-сладкият ден" на площад "Антон Новак" на входа на Морската градина

В програмата на празника е включено и откриването на изложба на ученици от художествените паралелки на Националното училище по изкуствата "Добри Христов" в Духовно-просветен център "Св. Архангел Михаил". В рамките на празника е и официалното закриване и награждаване на победителите от ветроходната регата "Кор Кароли".

По традиция в 20.00 часа в Летния театър ще започне церемонията по връчването на почетни звания и награди. През тази година Варна ще има двама нови почетни граждани - знакът на града ще получат хирургът проф. д-р Красимир Иванов и актьорът Мариус Донкин.

Денят ще завърши с концерти в Летния театър и на площад "Независимост". В първия участват фолклорен ансамбъл "Варна", камерен ансамбъл "Добри Христов", братя Аргирови, Виктория Георгиева, Атанас Кателиев и квартет "Angel Voices". Концертът на площада е с участието на оркестър и солисти на Държавна опера - Варна, а в програмата са включени шедьоври от Бизе, Верди, Дворжак, Веселин Стоянов, Любомир Пипков, Пучини, Гуно, Качини, Птичкин, Лехар, Калман и Андрю Лойд Уебър.

Честванията ще завършат с празнични илюминации в акваторията на Варненския залив.

Коментари 7
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

7 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Свят Преди 31 минути

DEPA е подала молба за арбитраж

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Свят Преди 1 час

Автобусът е паднал от височина от петдесет метра

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 5 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 5 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 6 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 6 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 6 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 6 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 6 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 6 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 7 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 7 часа

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

Свят Преди 7 часа

71-годишният актьор е посетил Националния медико-хирургически център, където се е срещнал с трима пострадали

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

България Преди 8 часа

Мъжът е дърпал вратите на официалния вход на институцията

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Любопитно Преди 8 часа

Ноел е първият създател на комикс свързан с наш български национален герой, а именно Васил Левски

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

Свят Преди 8 часа

За първи път мексиканците в чужбина ще могат да гласуват не само по пощата, но електронно и лично