4

О т "уважаваме избора" до "обида" и "чадър". Полярни реакции предизвика у политиците предложения служебен кабинет от Димитър Главчев. 

Кандидатът за служебен премиер Димитър Главчев предложи проект на структура и състав на Министерски съвет пред президента Румен Радев и представителите на парламентарно представените партии в 49-ото Народно събрание. 

От парламентарно представените партии участие в процедурата отказаха от БСП. 

Ето как коментираха състава на кабинета "Главчев" политиците: 

Старал съм се в правителството да попаднат експерти, да има приемственост и да бъде политически балансирано. Това заяви кандидатът за служебен министър-председател Димитър Главчев по време на днешните консултации с държавния глава Румен Радев и представители на парламентарно представените политически формации. 

Основната задача на служебното правителство ще бъде да гарантира честни избори. Това обаче не означава, че ще спре да работи в другите сектори и другите посоки. Европейският път на България ще бъде следван, каза Главчев. 

Кои са предложените министри в кабинета "Главчев" (ВИДЕО/СНИМКИ)

Съпредседателят на "Продължаваме Промяната" реагира остро срещу няколко имена в предложения кабинет. 

Изборът на Калин Стоянов за служебен министър на вътрешните работи за нас е не само провокативен, той е обида и опит да се прикрият зависимости на този служебен кабинет, заяви Кирил Петков по време на консултациите. 

Един служебен кабинет трябва да постигне безпристрастни избори, където купеният вот трябва да бъде ограничен максимално, каза Петков. 

Кирил Петков посочи, че Калин Стоянов е бил предложен от ГЕРБ за министър в правителството в оставка. „Ние казахме, че той е не само ярка политическа фигура, която се свързва с ГЕРБ. По-лошо, тя е била от тези фигури, които имат неспособността да имат собствено мнение. Имаме доказан купен вот на местните избори. Изборът на този вътрешен министър за нас показва абсолютна политическа наглост да бъде сложен на масата“, посочи Петков. 

Петков: Изборът на Калин Стоянов е наглост, ще изключим Гвоздейков от ПП-ДБ

Според Кирил Петков и други министри, залегнали в проектосъстава на служебното правителство, показват неговото „ярко политическо оцветяване“. 

„Двамата министри, от които ще зависят изборите, са изцяло отговорност на ГЕРБ, с голямата опасност да имаме отново хартиена бюлетина и да нямаме електронно гласуване. Едновременно с това купеният вот да бъде в същите мащаби, с които го видяхме по време на местните избори. Ние сме не само възмутени, а сме абсолютно взривени от това предложение“, заяви Петков. 

Той коментира и попадането в служебното правителство на досегашния министър на транспорта в оставка Георги Гвоздейков, който е член на „Продължаваме Промяната“. „Имах дълъг разговор с него вчера и го уведомих, че ако реши да остане в този служебен кабинет – защото служебните кабинети не трябва да са политически балансирани, а политически неутрални – това решение ще бъде изцяло негово. Ако той реши да го направи, ще бъде изключен от „Продължаваме Промяната“, каза още Кирил Петков. 

След изказването на Петков представителите на „Продължаваме промяната – Демократична България“ напуснаха консултациите в сградата на „Дондуков“ 2. 

Атанасов: Калин Стоянов ще осигури "чадър" над купувачите на гласове за ГЕРБ и ДПС

През участието в правителство на Калин Стоянов осигуряват „чадър“ над купувачите на гласове за ГЕРБ и ДПС, посочи пред медиите Атанас Атанасов, съпредседател на ПГ на „Продължаваме промяната – Демократична България“, след като представителите на групата напуснаха консултациите.

Атанасов заяви, че ПП-ДБ нямат никакво доверие на Калин Стоянов, който бе предложен за служебен министър на вътрешните работи, и оттук нататък „ще работим за това да се разкрият всичките зависимости на този човек“.

Съпредседателят на парламентарната група на ПП-ДБ отправи критика и срещу предложената за служебен министър на правосъдието Мария Павлова, която в момента е заместник на и. ф. главен прокурор Борислав Сарафов, който „толкова силно е крепен от ГЕРБ и ДПС“.

Томислав Дончев: Няма да коментирам служебния кабинет, членове на ГЕРБ в него нямаме

Томислав Дончев от ГЕРБ-СДС заяви, че няма да коментира служебния кабинет. Той посочи, че в него няма членове ГЕРБ. 

Дончев каза, че ще направи оценка, след като приключи мандатът на този кабинет. Той отбеляза, че резултатите от изборите не зависят от вътрешния министър, а от качествата и убедителността на политиците, които се явяват.

Дончев е с очакване да се организират честни избори и с надежда "почти тригодишният спазъм", където цялата обществена енергия на партиите отиде във взаимното им унищожение и не остана енергия да се задвижат обществените системи, да има промени, които да носят резултати за хората.

Томислав Дончев изрази надежда, освен противопоставянето на политическите сили, да се намери формулата, с малко повече съгласие и мъдрост, фокусът да бъде върху постигнати резултати и промяна за добро.

Съвсем логично е да има съмнения за партийно влияние в служебния кабинет и няма как да е по друг начин след промените в Конституцията, каза председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" (ИТН) Тошко Йорданов.

Тези консултации, след промените в Конституцията, са демонстрация на безсмисленост, заяви Йорданов. Тези "глупави промени" в Конституцията, които направиха от ГЕРБ, „Продължаваме промяната – Демократична България“ и ДПС, допълни той. „Най-голямата вина е точно на тези, които се обидиха и излязоха (по време на консултациите представителите на ПП-ДБ напуснаха залата – бел.ред.)“, коментира Йорданов.

„Заради комплексите на Христо Иванов тръгна да се променя Конституцията“, добави депутатът.

Този кабинет е на ПП-ДБ и Христо Иванов, защото Димитър Главчев беше избран за председател на Сметната палата с техните гласове и при промените в Конституцията го направиха един от възможните кандидати за служебен премиер, заяви Тошко Йорданов. ИТН се надяват Конституционният съд да разгледа заведените жалби срещу промените в основния закон. Ако това не се случи, ще търсим конституционно мнозинство за промяна на промените в Конституцията, коментира той. Предполагам, че ще се вземат известни поуки и в следващия парламент да оправим Конституцията, каза още Тошко Йорданов.

Много се надявам българските граждани да си направят правилните изводи и след два месеца на изборите да отсъдят спрямо заслуженото, каза секретарят на ПГ на "Има такъв народ" Станислав Балабанов.

Йордан Цонев от ДПС заяви, че кабинетът може да разчита на подкрепата на ДПС.

"Уважаваме избора на Димитър Главчев", каза той. 

По думите му кабинетът има фокус върху двете основни цели на държавата – Шенген и еврозоната.

Като партия, която винаги е защитавала институционалността, държавността, Конституцията и законите, се придържаме към приетите изменения в член 99, посочи Цонев. Той припомни, че с промените народните представители са дали правото на кандидата за служебен премиер да избере състава на Министерския съвет.

Петков: Изборът на Калин Стоянов е наглост, ще изключим Гвоздейков от ПП-ДБ

"На пръв поглед виждаме един добре балансиран кабинет, с представители, които добре балансират между трите управлявали доскоро и все още управляващи формално държавата партии – ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС",  заяви лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов по време консултациите в президентската институция.

„В него фигурират имена, които в годините назад са били публично свързани и продължават да се свързват както с ГЕРБ, така и ПП-ДБ и ДПС“, посочи Костадинов.  

„За мен е изненада реакцията на ПП-ДБ, защото на пръв поглед виждаме, че те имат поне четирима представители в този кабинет. Реакцията е леко лицемерна от тяхна страна“, каза още лидерът на „Възраждане“. 

Костадинов посочи, че предстои да се прави анализ на посочените имена.

„Може би подготвя втора тройна коалиция след изборите, по-строго балансирана и комбинирана след изборите, защото досега имаше неформална коалиция, останала с позорното име „сглобка“ или „некоалиция“. Няма как да имаме доверие на такъв кабинет, че може да проведе честни и свободни избори“, коментира още той. 

За решението изборите за европейски и национален парламент да се проведат „две в едно“ на 9 юни Костадинов заяви, че от партията ще направят всичко възможно да мобилизират повече хора да упражнят правото си на глас. 

„Крайно време е България да има българско, а не евроатлантическо правителство, което да отразява настроенията на всички български граждани, а не само на една малка и маргинална част от нашето общество“, каза Костадинов. 

Като добър опит да се търси политическа неутралност и професионализъм определи проекта за служебен кабинет Томислав Дончев. Той направи коментара си пред журналисти, след като кандидатът за служебен премиер Димитър Главчев представи проект на структура и състав на Министерски съвет в президентската институция.

Не мога да достигна тази степен на съвършенство да протестирам за собствените си номинации, каза Дончев по повод поведението на Кирил Петков, който заедно с другите представители на "Продължаваме промяната - Демократична България" напусна консултациите. Този процес, ако го доведете до край, върховата му точка би била да оглавите протест срещу себе си, посочи той.

С шок, а не с изненада, чух от Николай Денков, вчера, че министърът на туризма и иновациите също били наши, което е комично, заяви още Томислав Дончев.

Той отбеляза, че ако политиците се занимават само с изборния процес ще забравят кои са останалите им приоритети. Не можете да фокусирате резултатът от изборите да е функция на някой министър, на някой чиновник, това е патология, добави той.

Попитан дали ГЕРБ и ДПС подкрепят Калин Стоянов и Борислав Сарафов, Дончев обясни, че се е запознал с Калин Стоянов при гласуването на правителството в парламента и допълни, че той е предложен от Петков. 

Зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Деница Сачева заяви, че това което се прави в момента, е съгласно основния закон. Конституцията не предпоставя, че всички, които са в списъка, трябва задължително да станат премиери. Очевидно е, че Главчев е поел този ангажимент, тъй като всеки би се нагърбил да го направи в тази ситуация и в това време, коментира тя. 

Попитана дали предстои Мария Габриел да оглави евролистата, Сачева уточни, че това са вътрешнополитически решения, които предстои да бъдат вземани. За разлика от „Продължаваме промяната – Демократична България“ ние уважаваме експертизата, биографиите на хората, нямаме забранителни списъци на хора, които могат или не могат да участват в управлението, каза още тя.

"Единственото нещо, което можем да кажем на българските граждани в този случай е, че ако не искат това, което им се предлага като правителство на ГЕРБ, на ДПС и на "Продължаваме промяната - Демократична България", да се осъществи като официално, а не служебно правителство след изборите, е да излязат да гласуват колкото се може повече". Това заяви пред журналисти  Костадинов Костадинов, след консултациите при президента.

Съставът на служебния кабинет е изключително добре балансиран, между ГЕРБ, ПП-ДБ, ДПС, коментира Костадинов и добави, че в него има един представител на президентството "за цвят". Това, според лидера на "Възраждане", създава много сериозни опасения, че това е съставът на кабинета, който се подготвя за след изборите с вече една официална коалиция, "а не тази, която до момента беше наричана "сглобка", "некоалиция" и т.н.".

Високата избирателна активност, вече при официално потвърдените от президента избори "две в едно", ще бъде много сериозен гарант не само за честността на вота, защото тогава много по-трудно може да се манипулират гласовете на българските граждани, но и гарант за това, че ще има такъв резултат, какъвто искат българите, каза Костадин Костадинов. Според него за първи път можем да имаме не евроатлантическо, а българско правителство, което да отстоява интересите на всички български граждани, а не само на "тази малка, маргинална и грантомотивирана част от българското общество".

В отговор на въпрос за предстоящите избори "две в едно" той каза, че "Възраждане" винаги участва на изборите за победа.

Съставът си е отговорност на служебния министър-председател и на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ), защото те промениха Конституцията. Това заяви пред журналисти Тошко Йорданов след консултациите. 

„ПП-ДБ гласуваха в зала Димитър Главчев да застане начело на Сметната палата. Те гласуваха списъка, от който президентът може да избира служебни премиери. Всъщност това е тяхна отговорност. Намерете Кирил Петков и Христо Иванов, защото те задвижиха процеса, който доведе до г-н Главчев. Политическата отговорност е тяхна“, посочи Йорданов. 

Според него представителите на ПП-ДБ са „играли пиеса“ по време на днешните консултации. Тримата представители на ПП-ДБ напуснаха консултациите, заявявайки недоволството от някои имена на служебни министри. 

На въпрос ще успее ли служебният кабинет на организира честни избори, Тошко Йорданов отговори: „В България честни изборите не знам кога е имало. Имало е малко по-честни и много по-нечестни. Тези не знам от кои ще бъдат“. 

Той съобщи също, че има информация, че съпредседателят на ПП Кирил Петков е настоявал „приятел на баща му да бъде министър в служебния кабинет и да отговаря за изборите“. 

Вижте повече в нашата галерия: 

Димитър Главчев предложи проект на структура и състав на Министерски съвет

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase 

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

В Косово: Трябва да бъдем готови за война

В Косово: Трябва да бъдем готови за война

Свят Преди 1 час

Бислими посочи т. нар. Руски хуманитарен център

д

Защо семейството полицаи влезе с над 200 кг багаж в “Един за друг”?

Любопитно Преди 4 часа

Полицейското семейство Маргарита и Кристиян са поредната двойка, която напуска “Един за друг”

Генералният секретар на НАТО отиде в Киев

Генералният секретар на НАТО отиде в Киев

Свят Преди 4 часа

Столтенберг каза, че на път за Украйна са още оръжия и боеприпаси

;

Любовната история на цар Борис ІІІ и Йоанна Савойска

Любопитно Преди 4 часа

Любовта им - чиста и истинска, непродиктувана от политически или лични интереси

Много повече общуване в чужбина: Отдай се на приключения!

Много повече общуване в чужбина: Отдай се на приключения!

Технологии Преди 5 часа

Наслади се на пътуване в чужбина с А1 Roaming Revolution

Отвъден живот

Добре дошли в града, в който всеки говори с мъртвите

Любопитно Преди 6 часа

Ако вярвате в задгробния живот, това е една задължителна дестинация

НСО опроверга Денков, охраната му не е свалена

НСО опроверга Денков, охраната му не е свалена

България Преди 6 часа

От НСО посочват, че изпълняват стриктно вменените им „със закон задължения”

Доброволци засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

Доброволци засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

България Преди 6 часа

Над 100 служители на Пощенска банка се включиха в инициативата, която е част от мащабния проект „Новата гора на София – 2“

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Любопитно Преди 6 часа

„Ох, на мама!“ има удоволствието да обяви своето първо голямо целодневно БЕЗПЛАТНО събитие за всички бъдещи и настоящи родители

Хората с инвалидни пенсии останаха без великденска добавка

Хората с инвалидни пенсии останаха без великденска добавка

Пари Преди 6 часа

Право на великденска добавка добиха около 534 хиляди души

Грета Гъруиг

Обявиха тазгодишното жури на фестивала в Кан

Любопитно Преди 6 часа

Председател е режисьорът на "Барби" Грета Гъруиг

Затвор без решетки в Самораново

Отварят през септември първия затвор без решетки у нас

България Преди 7 часа

Съоръжението е предвидено за настаняване на лишени от свобода, които изтърпяват по-дълги присъди

С документален филм ЕП призовава да използваме гласа си на евроизборите

С документален филм ЕП призовава да използваме гласа си на евроизборите

Свят Преди 7 часа

Комуникационната кампания е под мотото „Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб”

Полските фермери преустановиха блокадите по границата с Украйна

Полските фермери преустановиха блокадите по границата с Украйна

Свят Преди 7 часа

Камионите, превозващи зърно, все още ще срещат известни ограничения, предупредиха украинските митнически власти

НСИ: Населението на България продължава да се топи и да застарява

НСИ: Населението на България продължава да се топи и да застарява

България Преди 8 часа

Към 31 декември 2023 г. населението на страната ни е 6 445 481 души, което представлява 1,4% от това на ЕС