6

И зпълнителния директор на Изпълнителната агенция по трансплантации д-р Марияна Симеонова е депозирала заявление за освобождаване по взаимно съгласие и предизвестие.

Това съобщиха от Министерството на здравеопазването. Към момента министърът изчаква резултати от поръчаната от него експертна оценка за дейността на ИАТ.

Скандалът с дълговете на НЗОК се заплете

Оставка в НЗОК, Ананиев: Няма да има забавяне на лечението на болните

Ще отказват ли клиники в чужбина да лекуват българи

На базата на нея, ще бъде взето и решението дали Симеонова да бъде освободена от длъжността.

Оставката идва след протестите на нуждаещи се от трансплантация на бял дроб в чужбина след прекратения достъп на български пациенти до чужди клиники заради неизплатени задължения на ИАТ.

Общо 16 души с тежки белодробни заболявания в България чакат животоспасяваща трансплантация в чужбина. В края на май те и техни близки протестираха, след като се оказа, че чуждестранни клиники отказват да извършват операции на български пациенти.

Междувременно от сдружението на пациентски организации „Заедно с теб” се обявиха против оставката на Симеонова, тъй като според тях тя работи от години успешно и е постигнала много за донорството и трансплантациите в България.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@