9

Д ържавата и бизнесът обмислят нови мерки, с които да затегнат конрола върху асансьорите у нас. Една от тя е затвор за домоуправители, които самоволно пускат асансьори извън строя, информира NOVA.

Асансьорите у нас са около 120 000, сочат данните на бизнеса. Около 80 000 от тях са стари, а 20 000 – в обществени и административни сгради, са под контрола на държавата. Съоръженията в жилищните сгради се проверяват от частни надзорни фирми.

От днес спират асансьорите без телефон

За щастие, авариите с пострадали хора през годините намаляват, като за 2017 г. не е имало нито един инцидент с асансьор у нас.

Близо 300 са спрените заради технически причини асансьори. 55 от тях са спрени, тъй като не са имали монтирано аварийно алармено устройство.

Николай Маринков от българската асансьорна асоциация заяви: „Старите асансьори, които се нуждаят от огромни и неотложни ремонти са 80-90 хил., при общ брой на асансьорите около 120 хил. Всички тези асансьори са потенциално опасни.

Тези

стари асансьори са на по 30, 40, 70 години. Те са с устройства за сигурност, които са били актуални в годините им на производство.

Този проблем може да се реши, както във всяка друга държава в ЕС, с комбинация от мерки като на първо място собствениците са тези, които трябва да оправят собствеността си и да я направят безопасна“.

Още по темата вижте във видеото горе.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още интересни новини последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@