6

О бщо три са водомерите в цялата ромска част на столичния кв. „Филиповци”, а 97% от жителите на гетото „Факултета” не плащат за потребяваната от тях вода. Така в двете махали годишно потъват по 5 милиона лева.

Това заяви общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера в ефира на NOVA.

Контрера беше контриран на живо от жители на „Филиповци”. Те обясниха, че водопроводът в квартала не е подменян от създаването му през 50-те, повече от 50% от жилищата нямат течаща вода.

По работещите тръби, за които не се плаща, има условия да тече отпадна вода и държавата и "Софийска вода" отказват да инвестира в цялостната канализационна система – от ремонтите до слагането на водомери.

Активисти: Прайдът излиза скъпо заради хомофобията

С колко пари на месец живеят Каракачанов и Симеонов

"В държавата има двоен стандарт - за българите и за циганите. Защо не се прави нищо реално", питат в махалата. 

В ромската част на „Филиповци” се употребява около 90 хил. кубика вода на месец,

заяви Контрера, който изтъкна, че нито един от водомерите в махалата не се води на физическо лице. Те се намират в училище, лекарски кабинет и частна фондация.

Общинският съветник изрази позицията на партията си, че мерки за „водата, която се краде” могат да предотвратят качването в цената на комуналната услуга. 

Контрера не отговори ясно на въпроса дали ВМРО се съсредоточава върху ромските кражби, при положение, че такива се извършват от всички български граждани.

Според него

разхищението се плаща от крайния потребител посредством крайната цена на водата,

чрез която се компенсират загубите на дружеството.

В началото на годината „Софийска вода”, 77% от която е притежание на френската компания „Веолия вода”, в началото на годината поиска 18% увеличение в цената на кубик вода, което обаче мотивира с намалялото потребление в града.

ВМРО иска криминализиране на кражбата на вода и намеса на КЕВР и прокуратурата.

Пастор от Ново Паничарево: Не подавахме сигнал, защото сме роми

АФП: Ромите в Бългрия на училище – Херкулесова задача

Жителите на ромската част от „Филиповци” обаче описват много по-различна картина.

„Нямаме изградена водопроводна мрежа. Никой не е отказал да си плати водата. Слагането на водомери е работа на „Софийска вода”. Имаме около 1000 молби от 7-8 години насам за слагане на водомери. Нищо не е вложено в самата система (от ВиК дружеството)”, заяви кметският наместник във „Филиповци” Мирослав Колев.

Колев уточни, че реално повече от 50% от жителите на ромската част на квартала нямат течаща вода поради състоянието на водопровода.

Той и другите хора в квартала не отричат, че от някои чешми тече безплатна вода, но се оплакват от нейното качество и заявяват готовност да плащат, ако системата се ремонтира.

Друг жител на квартала обяви, че от ВМРО трябва да започнат да плащат за ПР-услуги на местните.

Филиповци е изграден 1955-та година. Тогава 250 семейства са вкарани в нечовешки условия – с 8 общински тоалетни и 4 тръби, пуснати да работят като чешмички.

Оттогава насам „Софийска вода”, държавната администрация или някаква фирма-концесионер не са изградили никаква водопроводна или канализационна мрежа за улесняване на живота на хората”, добави човекът.

По думите му, качеството на водата в квартала е такова, че при инспекция жителите му могат да съдят държавата.

Канализацията минава над водопровода. Тръбата е на 60 години. Нашите деца пият отпадни води.

Ако ние направим изследване, ние трябва да осъдим държавата”, продължи жителят на „Филиповци”.

Той допълни, че здравомислещите хора не би трябвало да вярват на кампаниите на хора като Контрера, евродепутата от ВМРО Ангел Джамбазки, и други хора от партията, които определи като „палячовци” и „олигофрени”. 

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@