38

В селенският патриарх Вартоломей I поиска от българската държава да върне църковни ценности на Северна Гърция.

Той отправи този призив, след като държавният глава Росен Плевнелиев връчи на госта най-високото държавно отличие – орден "Стара планина" I-ва степен, а в Българската академия на науките му присъдиха почетното научно звание "доктор хонорис кауза" на БАН.

След изказването стана ясно, че брифингът на Вартоломей е бил отменен

От името на Вселенската патриаршия, духовникът поиска връщането на "отнетите по време на войни и неразбории на Балканския полуостров свещени богослужебни ценности на естествените им правоимащи свети митрополии и свети обители на Северна Гърция".

"Особено молим за светините от нашите Свети патриаршески и ставропадиални обители Света Богородица Икосифиниса в планината Пангей и Честния предтеча край Сяр и други, които за съжаление са били ограбени и не са в богослужебна употреба у естествените си правоимащи места, което безспорно е грях пред Бога и хората", уточни Вартоломей I.

Според него подобен акт би допринесъл за напредъка и развитието на България в ЕС, както и на единството на църквата и народа ни с останалия православен свят и преди всичко с Вселенската патриаршия.

Той припомни и "похвалния аналог с връщането преди години на Историята на Паисий на Зографския манастир в Света гора".

При връчването на ордена по-рано, президентът Плевнелиев изтъкна усилията

на Вселенския патриарх за насърчаване на междурелигиозния диалог и мира, както и неговата ангажираност със съвременните проблеми на човечеството, вкл. борбата със социалното неравенство и с климатичните промени.

Президентът напомни, че България е неразделна част от международните усилия за разбирателство и диалог между религиите и че мирното съжителство на религиозните общности у нас е повод за гордост за всички българи.

Вселенският патриарх изтъкна съществуващата от векове духовна връзка на България и на православната й църква с Вселенската патриаршия и съхраняването от българския народ на православната вяра през вековете.

"И днес Българската православна църква под мъдрото, творческо и дейно патриаршество на патриарх Неофит се възражда от пепелта, а народът ви непрекъснато преоткрива корените и духовността си, търси Бога и жадува за неговата истина, която единствено го води към благоденствието", заяви Вартоломей.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@