7

Б роят на жените, които не желаят да раждат по естествен път, расте застрашително, обяви Световната здравна организация и предупреди за рисковете от раждането с цезарово сечение.

Почти половината от българките предпочитат да се подложат на операции чрез секцио. Тази тенденция е актуална не само за България, но и за целия свят. 

"Богатите държави имат по-висок процент на раждане със секцио. Това е така заради желанието на лекарите да понижат смъртността на родилките и новородените", коментира директорът на "Майчин дом" професор Иван Костов пред NOVA.

В държавите с по-нисък процент секцио има по-висока майчина и детска смъртност. По негови думи Световната здравна организация препоръчва ражданията с оперативна намеса да са около 17%. 

"При нас са съсредоточени най-тежните случаи в патологията на бременноста в цяла България. Стремим се да намалин случаите на секцио, но това не е лесна задача", каза професор Костов.

Според професор Асен Николов процентът на цезаровото сечение у нас през последните десетилетия се увеличава. Причините са обективни и са свързани с повишаващата се възраст на родилките. От друга страна, развитието на репродуктивните технологии. Не на последно място и лекарите се подвеждат по тази тенденция.

"Опитваме се да разубедим някои жени от тяхното първоначално желание. Те искат да избегнат болката", коментира още проф. Николов.

На въпрос защо цезаровото сечение може да доведе до риск при следващата бременност, специалистът обясни, че ако едно раждане със секцио е необосновано, се засилва възможността второто раждане отново да е с оперативна намеса. Това крие рискова както за родилката, така и за лекарите.

Предпочитат ли болниците цезарово сечение

В никакъв случай това не важи за българските болници, коментира проф. Костов.

Няма допълнително стимулиране да се прави цезарово сечение, категоричен е и проф. Николов.

Българската жена е склонна да ражда нормално, смятат специалистите.  

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуално съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@