27

П ротест и проверка в болница в Сливен, след като там почина родилка. Близките на жената твърдят, че става дума за лекарска грешка и ще поискат аутопсия ѝ да бъде извършена от съдебен лекар извън града. Опасяват се, че случаят ще бъде потулен, съобщава NOVA.

Официалното становище от "Д-р Иван Селимински" – Сливен е, че екипът, водил раждането, няма вина за фаталния край. Причините ще станат ясни след резултатите от аутопсията.

Жена почина при раждане в болница, близките искат разследване

Ренета Томова е загубила живота си след тежко раждане в петък. Днес за пръв път от ръководството на болницата говориха пред журналисти. Според директора на лечебното заведение д-р Васислав Петров медиците не са скачали върху родилката, както твърдят близките й, а е приложен само форцепс и това било правилното поведение за спасяването на бебето.

Не е имало време за секцио при раждането на малката Мария и форцепсът е бил единственият вариант пред екипа, заяви Петров.

"Няма счупвания на ребрата на починалата в петък родилка. Никой не е скачал върху нея, няма такова нещо. Възможно е някой да я е натискал”, подчерта д-р Петров.

Според ръководството на болницата причините за фаталния край на родилката са неясни.

Лекарката, която водила раждането, обяснила, че то започнало нормално, но после настъпили усложнения. Тя отрича обвинението на близките, според които лекарите от екипа са се опитали да улеснят раждането, натискайки корема на родилката с ръце и лакти. След това вместо секцио, приложили форцепс.

По случая е назначена е тройна съдебна експертиза. Аутопсията ще бъде направена в Университетската болница в Стара Загора, а резултатите ще са готови до седмица.

Състоянието на бебето се подобрява.

27-годишна родилка почина в София, започна разследване

„Отиде с радост да ражда, с усмивка. След това станаха някакви проблеми

при раждането. Каза ми, че 15 човека са израждали 1 дете”, разказва майката на Ренета.

Непосредствено след раждането и два дни преди да почине Ренета се е оплакала на една от най-добрите си приятелки.

„Каза, че е било варварско. Изреждали са се лекари да ѝ натискат корема. Че се е коментирало секцио, което не е направено. В крайна сметка са го извадили с форцепс”, посочва Надя Дренска.

Ренета умряла в ръцете на баща си два дни след като родила. Пред него тя се оплаквала от болки в гърдите. „Скачаха ми по корема”, казала тя.

Бебе на 9 дни почина, съмнения за лекарска грешка

Мъжът смята, че може да е имала счупено ребро вследствие на действията на лекарите при раждането. Детето ѝ е с пареза на дясната ръка, отток и синини по главата.

И други майки от региона се оплакват, че докато раждали, към тях е била прилагана същата процедура от този лекарски екип.

Прокуратурата образува днес досъдебно производство по случая,

етичната комисия на Българския лекарски съюз също се е сезирала и ще направи проверка.

Илона Нешкова, акушер в болница „Свети Лазар”, заяви, че методът „Кристелер” с натискането на корема е много стар, още от XIX век.

„Оттогава досега медицината много се е развила”, заяви Илона Нешкова. „Това натискане на корема няма никакъв ясен алгоритъм за изпълнение”.

В България този метод нито е разрешен, нито е забранен, но в други държави изрично е посочено, че той не се препоръчва. Нешкова поясни, че подобни действия могат да се прилагат само при раждане в извънредни случаи, като раждания на отдалечени места.

Неправилни и отречени техники използвани при родилката от Тетевен

„Жената е тази, която има правото да направи информиран избор за своето лечение”, посочи адвокат Мария Шаркова. „Това означава, че е работа на медицинския персонал да прецени кой е адекватният метод, от тези утвърдени от медицината и практиката, и да информира бременната или раждащата жена, която да вземе своето решение. Тя има право във всеки един момент да откаже медицинска помощ”.

Адвокат Шаркова подчерта, че

в България няма единен стандарт за акушерство и гинекология.

И днес от болницата оказаха да дадат на близките епикризата на Ренета. Никой не отговори и на много им въпроси защо се е стигнало до трагедията.

Пред болницата имаше протест 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@