13

П равителството утвърди Националната здравна карта на България, съобщи пресслужбата на кабинета.

Българският лекарски съюз и сдружението на общините обаче обявиха, че не подкрепят документа. От съсловната организация са категорични, че варианта на тази здравна карта и акта на приемането му ще бъде оспорен по съдебен път, особено в частта с методиката за разпределение леглата по ниво на компетентност.

Чрез Националната здравна карта се определят и планират на териториален принцип потребностите на населението от достъпна извънболнична и болнична медицинска помощ и се осъществява националната здравна политика.

Основната цел е структурата на здравната мрежа да се адаптира към потребностите на населението, гарантирайки на всеки български гражданин равнопоставен достъп до здравни услуги.

„Националната здравна карта, която Министерският съвет утвърди, не открива и не закрива легла.

От нея не зависи финансирането на лечебните заведения.“

Това заяви на извънреден брифинг министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и обясни условията, на които трябва да отговаря здравната карта.

Москов се закле, че нито една болница няма да бъде закрита

6 министри и 5 шефа на НЗОК зад "10-годишен провал" на електронното здравеопазване

„Наредбата е за реда и критериите, на базата на които се определят лечебните заведения, с които НЗОК може да сключи договор и националната здравна карта. Това са изискванията по закон, които ние трябва да изпълним“, каза Ананиев.

С Картата е определена нуждата от лекари,

лекари по дентална медицина и специалистите от професионално направление "Здравни грижи" в извънболничната медицинска помощ.

Определени са също потребностите от легла за болнично лечение, медицинските дейности по видове и нива на компетентност за всички области, както и необходимите високотехнологична медицинска апаратура и високотехнологични методи за диагностика и лечение.

„Факт е, че средства, които се разпределят от НЗОК за здравни дейности, не се използват по най- ефективен начин.

Ръководствата на болниците също прилагат не много регламентирани практики", посочи здравният министър.

БЛС: Големите поликлиники ще фалират

Кризата в болниците – не финансова, а управленска

„Нова здравна политика ще се формира с новия здравноосигурителен модел, който ще бъде изработен до края на юни“, каза още министър Ананиев.

По думите му следващата година ще се изработи нова здравна карта.

В документа, приет днес от Министерския съвет, са добавени нови 608 легла за активно лечение към първоначално предложените 32 873. При 75 % използваемост със сигурност се гарантира нивото на хоспитализациите от миналата година.

„Съществуващите диспропорции в параметрите на новата здравна карта са прекалено очевидни, за да бъдат подминати“, смята д-р Венцислав Грозев, председател на Българския лекарски съюз.

От съсловната организация са категорични, че не е ясно на какъв принцип са подготвени предложенията в проекта на здравната карта, при положение, че той не е изработен и разглеждан по същество от сформираната за целта Национална комисия.

Междувременно нуждаещите се от трансплантация на бял дроб излязоха на протест.

„Нуждаещите се от трансплантация на бял дроб са поставени в ситуация- или да емигрират от България, за да могат да се спасят, или умират тук“. Това заяви Тодор Мангъров, председател на пациентската организация Асоциация „Пулмонална хипертония“.

Той обясни, че 16 българи са с различни заболявания, които са довели до невъзможност за дишане и се нуждаят от спешна трансплантация на бял дроб. Мангъров допълни, че тази трансплантция на бял дроб не може да бъде извършена в България, извършва се във Виена. В момента тези българи са в листата на чакащите за трансплатация в България, но не и в Европа.

„За да бъдат записани в списъка на чакащите в Европа, трябва да им бъде издадена оферта от европейска клиника. Такава оферта не може да бъде издадена, защото най-верояннто българското здравно министерство дължи средства на тези клиники“, каза още Мангъров. И в крайна сметка протестиращите се обърнаха за помощ към БСП.

„Напълно разбирам притесненията на хората и желанието им максимално бързо и скоро да се свършат нещата. Работим, за да решим проблема. Ангажирали сме и Министерството на външните работи, за да може през нашите мисии във всяка една от държавите-членки на Евротрансплант да имаме непрекъснато разговори, за да спечелим договор, чрез който нашите пациенти да могат да се лекуват и трансплантират“, отвърна зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков.

Според него дългосрочното решение на този проблем е развиването на дейността и обучението на кадрите в болница „Лозенец“ и в УМБАЛ „Св. Екатерина“, които имат лиценз за трансплантация на сърце и бял дроб. „Имаме изключително кадърни хора, имаме база и това нещо трябва да започне да се случва в най-близко време и в България“.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@