7

Е дна и съща бутилка уиски е закупена в България и в Германия. Но у нас напитката се оказва по-малко отлежала. Това показаха лабораторни тестове, проведени от наш екип. През следващите месеци държавата ще сравнява дали има разлики между спиртните напитки, които се продават в България и в Западна Европа.

Отговори на въпросите има ли двоен стандарт на пазара на алкохол, второ качество ли е алкохолът, който достига до трапезата ни, какви други разминавания показаха тестовете, потърси Георги Георгиев в рубриката "На твоя страна".

Европа призна двойния стандарт при храните

Експерти от различни институции сравниха състава на спиртните напитки, които се продават у нас и в търговската мрежа на останалите страни-членки. Всички закупени проби бяха сравнени по цена, етикет и състав, заради което бяха проведени и лабораторни тестове.

Проби бяха закупени от пазарите на Германия, Франция и Италия.

Източник: Nova.bg

"Извън България има грандиозна разлика в качеството на алкохола", каза пред камерата на телевизията Димитър Александров, потребител в роден магазин.

"Пробата за българския пазар е за дозатор, докато другата е без", посочи инж. Галя Михайлова от Национален център за изследване на виното и спиртните напитки, след като направи проверка на закупените бутилки водка от България и от Германия.

Същата разлика открива и при бутилките с уиски. Тук разминаване има и при информацията в етикетите. За немския пазар тя е по-пълна. 

"Разлика има и в цвета. За немския пазар цветът на уискито е доста по-наситен, по-тъмен, което се дължи на по-дълго отлежаване. В пробите уиски всички три абсорбции са по-високи значително, сравнено с пробата от българския пазар", констатира още инж. Михайлова.

Какво още показа проверката, вижте и във видеото. 

Майки установиха: Детските храни тук са по-лоши и скъпи

България се обедини с Вишеградската четворка срещу нелоялните търговски практики 

Кои храни са с различен състав у нас и другаде в ЕС

Истината за големите търговски вериги в България

Ядем палмово масло - как да разпознаем истинското

Евродепутат иска уеднаквяване в стандарта при храните в Европа

ЕК одобри българската програма по двойния стандарт при храните

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@