35

В ерига от пропуски са довели до фаталния инцидент край Своге, при който загинаха 17 души. Това заяви Диана Русинова от Института за пътна безопасност при представянето на резултати от предварителен доклад-анализ относно тежката катастрофа.

От проектиране на ремонта, през провеждането му, до пускането на пътя в експлоатация - всеки един от органите е допуснал грешки. Последно по веригата е МВР, което е можело да наложи санкции, заяви Русинова.

По думите ѝ на опасния завой няма сложен законово установен знак, а пано с измислено съдържание, което само разсейва шофьорите. В зоната на катастрофата знаците не са сложени на правилната височина, нито на правилно отстояние от пътя.

Интересен факт е, че през 2012 г., преди ремонта на пътя, не е имало знак за намаляване на скоростта.

Освен това основите на мантинелата са поставени по грешен начин -

не на 55 см, а на 20 см от платното. Така самата мантинела навлиза в пътното платно с няколко сантиметра и цялото движение се измества навътре към осевата линия.

Тротоарът също не е бил според изискванията и вместо 150 см. е 111 см., посочи Русинова. Тя допълни, че и маркировката не е изпълнена правилно.

Зърнометрията на aсфалта също е нарушена. Фракцията на настилката не е каквато трябва да бъде -

пътят е бил гладък като огледало,

всички са знаели, казаха от Института и потвърдиха, че цялостната геометрия на пътя е променена.

Източник: АПИ

Още по темата:

Валентин Радев: Всъщност това е политическата отговорност

АПИ: "Трейс" започна да отстранява дефектите от пътя край Своге

Протест в защита на шофьора на автобуса, катастрофирал край Своге

От неправителствата организация Институт за пътна безопасност обявиха, че ще направят свое разследване за катастрофата край Своге. Документът има общо 11 извода. В предварителния доклад са взели участие експерти и от международни организации.

Такъв тип доклад би следвало да бъде изготвен от държавна институция, заяви експертът по безопасността на движението по пътищата Богдан Милчев.

По думите му, МВР е можело да глоби собственика на пътя - АПИ между 2 и 7 хил. лв., както и да спре движението по него.

Държавата отказала съдействие на Института, защото вървяло следствие.

Източник: БГНЕС

По повод излезлия доклад от прокуратурата коментираха, 

че такава дейност няма характер на разследване по смисъла на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и всякакви изявления и обявени констатации в този смисъл нямат официален характер и не ангажират органите на досъдебното производство.

От прокуратурата съобщиха още, че разследването на тежкото произшествие продължава. То е възложено на Националната следствена служба. 

Досега са назначени 20 съдебномедицински експертизи, включително експертиза за установяване на здравословното състояние на обвиняемия водач на автобуса, както и съдебно- химическа експертиза за определяне наличието алкохол и упойващи вещества на кръвните му проби. Разпитани са над 60 свидетели, сред които и всички пострадали лица, чието здравословно състояние позволява това.

След първоначалния оглед на местопроизшествието (в деня на катастрофата), там са извършени и три допълнителни огледа, при които са иззети веществени доказателства - сравнителни образци от пътната настилка и от мантинелата.

Извършени са също три огледа на веществени доказателства – на двата леки автомобила, участници в ПТП, и на автобуса. Превозните средства са иззети още с първоначалния оглед. 

Разследването продължава по всички версии 

Както относно отговорността на водача (и на превозвача) за настъпилото ПТП, така и относно състоянието на пътя и начина на изпълнението му, като фактор, допринесъл за произшествието.

Изземването на относима документация продължава. Предстои назначаването на експертиза за съответствието на асфалтовата настилка и действителното състояние на пътя с установените изисквания и проектното задание, в хода на която ще бъдат изследвани иззетите при огледа проби от пътната настилка. Ще бъде назначена също и експертиза относно съответствието на мантинелата на пътя с установените стандарти, както и комплексна експертиза за причините за настъпилото произшествие.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуално съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@