11

Р аботата на детските ясли и градини се възстановява от 22 май.

Това съобщи на брифинг в Министерски съвет министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Това ще се случи при спазване на всички санитарни и противоепидемични мерки. 

И заповедта на министъра вече е факт. В нея се казва следното:

"Детските ясли и детските градини остават затворени до 21 май, 2020 г., включително". Това гласи заповед на здравния министър, издадена днес, 19 май, съобщиха от МЗ.

Кметовете трябва да създадат организация за работа на яслите и детските градини на територията на съответните общини. Те трябва да се съобразят както с въведените противоепидемичните мерки, така и с указанията на министъра на образованието и науката, се казва в заповедта.

"Общините трябва да вземат решение - от 22 май до 1 юни, кога ще отворят детските градини и яслите. Очакваме по-голямата част от детските градини да отворят през следващата седмица", каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на брифинга днес.

Много важно е да апелираме към родителите, ако могат да оставят децата си вкъщи, въпреки че вземаме решение за отварянето на детските градини и яслите, призова той и съобщи, че направеното проучване показва, че 38% от родителите са взели решение да пуснат веднага децата си на детска градина, но други 30% от родителите очакват какъв ще е апелът на държавните институции. Няма да бъде задължително посещението на детска градина и то няма да е обвързано със семейните и детските помощи, обясни образователният министър. "Епидемията и опасността далеч не са отминалиНай-безопасната и сигурна среда е у дома", отбеляза Вълчев.

Той каза, че се очаква групите в детските градини да със средно 10-12 деца, но се очаква в големите градове и в София между 12 и 18 да са децата в групите.

По-голямата част от времето, ако не вали, децата трябва да прекарват на открито в детските градини, каза Вълчев.

"Температурата на децата ще се измерва с живачен термометър, а бележка от лекар няма да се изисква. Родителите ще трябва да подпишат декларация за информирано съгласие, че доброволно са пожелали детето има да постъпи в детската градина или ясла и за това, че са запознати с всички мерки, които трябва да се изпълняват", подчерта Ананиев.

"Във Франция се споменава за 70 затворени училища заради заразата, след като отвориха отново, за детски градини и ясли няма установени", добави ген. - майор Венцислав Мутафчийски.

"Предвиждаме целево тестване на персонала на детските ясли и градини,  каза още министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

По думите му вероятно това ще се случи на извадков принцип на 1 000 души, за да може да се проследи тенденцията на заболеваемостта от коронавирус.

"Предвижда се дезинфекция на детските площадки, дворните пространства и вътре в сградата, при това с най-добрите дезинфектанти", каза още здравният министър.

На въпрос на БГНЕС какви мерки ще се вземат, ако се установи заразяване с коронавирус в някоя детска градина, д-р Ангел Кунчев отговори, че карантината се установява по принцип и досега в градините и яслите, ако има морбили, скарлатина, и сега ще се действа по същия начин.

"Там, където има отделни групи, където децата са по-големи, се поставя под карантина групата само. Но ако са по-малки децата, ще се поставя под карантина цялата градина. Ние нямаме притеснения за децата и здравето им, имаме повече притеснения за персонала, който работи там, защото децата могат да пренесат инфекция", добави Кунчев.

Здравният министър уточни, че ще направят тестване на 1000 души от персонала, за да проследят тенденцията в заболеваемостта от коронавирус.

"Лечебните заведения няма да връщат пари на Здравната каса, каза още министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

В Националния рамков договор ясно са разписани правилата, по които се финансират отделните лечебни заведение и никъде не се предвижда никой да връща или компенсира някакви средства, подчерта той.

През периода на ситуацията с коронавируса единствената ни цел беше да съхраним здравната система да издържи на ситуацията, в която се намираме - на нисък прием в лечебните заведения, и след кризисната ситуация те да могат да функционират нормално, обясни той. Трябва така да се организира работата на системата, че да приключим финансовата година в рамките на бюджета на НЗОК. Към този момент няма съмнение за това, подчерта министър Ананиев.

За да участва България в европейска банка за събиране на кръвна плазма за лечение на COVID-19, трябва да има много болни и много оздравели, каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

По думите му страната ни не може да се сравнява с държави, в които има стотици хиляди болни и оздравели. Ние имаме толкова болни и оздравели, че това не ни позволява дори в рамките на страната ни да съберем плазмата, обясни проф. Кантарджиев. Засега във Военна болница започна лечение с кръвна плазма, но само с кръвта от един болен, припомни той.

До четвъртък зрелостниците могат да подават заявления за явяването на трети държавен зрелостен изпит, каза в отговор на въпрос министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

От Софийския университет "Св.Климент Охридски" вчера обявиха, че отпадат много от кандидатстудентските им изпити и ще приемат първокурсници с оценките от държавните зрелостни изпити в 116 от общо 118 бакалавърски специалности в СУ. Затова на някои от учениците в 12-и клас ще са им необходими за кандидатстването оценки и от други матури, освен от двата задължителни държавни зрелостни изпита - по български език и литература, и по предмет по избор на зрелостниците.

Няма да има тестове за готовност за прием на децата в първи клас, които се правят в предучилищните групи, съобщи министър Красимир Вълчев. Той уточни, че децата ще получат удостоверенията си за завършена предучилищна група, които са необходими за записването им в първи клас.

Преди седмица министър Кирил Ананиев заяви, че в една група не трябва да има повече от 10-12 деца. Според директори в по-големите градове като София това няма как да се случи. Проведена наскоро анкета от здравното министерство сред родителите показа, че повече от половината от тях са готови веднага да изпратят децата си на градина, ако тя заработи отново. Държавата обмисля и вариант, при който, ако желаещите са повече от местата, посещенията да стават на смени - през седмица или две.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуално съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 11
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

11 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Свят Преди 1 час

Рябков заяви, че Москва ще предприеме икономически и политически ответни мерки, ако руските активи бъдат конфискувани

Министърът на земеделието на Украйна подаде оставка

Министърът на земеделието на Украйна подаде оставка

Свят Преди 2 часа

Стефанчук: Върховната рада получи писмо за оставка от Николай Солски

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 4 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 5 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 5 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 6 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 6 часа

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 6 часа

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 6 часа

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората

Еманюел Макрон

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна

Свят Преди 6 часа

Френският президент призова Европа да се изправи срещу предизвикателствата на променения свят

<p>Вулканични газове и пепелен шлейф: Как ще се отрази на климата</p>

След изригването на мощен вулкан: Как ще се отрази на времето и климата

Свят Преди 6 часа

Как се отразява на времето и климата изригването на вулкан четете в следващите редове

стадион "Георги Аспарухов"

Стадионът на Левски на крачка от общинска собственост

България Преди 7 часа

СОС гласува прехвърлянето на "Герена" с единодушие

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Свят Преди 7 часа

Лукашенко предупреди за възможен ядрен "апокалипсис"

<p>Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за Абил, убил приятелката си</p>

Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за мъж, убил приятелката си

България Преди 7 часа

Абил живеел с 14 години по-възрастната от него Силвия в село Черноглавци