0

Н адзиратели и служители на затвора в София излязоха на протест пред сградата на Централния софийски затвор. Те настояват да се върне 24-часовият режим на работа, да се подобрят условията на труд, както и да се наемат допълнително служители.

Източник: БГНЕС

Протестът е организиран от Синдиката на служителите в затворите в България (ССЗБ). 

Надзиратели и служители в столичния затвор излязоха на протест

Протестиращите разпънаха транспарант, на който пише „Протестираме срещу безобразията в затворите, които станаха норма“.

Източник: БГНЕС

В чeтвъртък  в Министерството на правосъдието се проведе среща с представителите на синдикатите на служителите в затворите и ръководството на ведомството. Разговорът продължи близо два часа.

Източник: БГНЕС

От Министерството на правосъдието са обяснили на синдикатите, че няма възможност за увеличение на заплатите, както и че няма да бъде променен начинът, по който в момента работещите в местата за лишаване от свободата дават 12-часови дежурства. 

Източник: БГНЕС

Надзиратели в затвора в Белене също излязоха на протест тази сутрин. По този начин те се присъединиха към протестите на техни колеги в цялата страна, организирани в местата за лишаване от свобода, съобщи за БТА Ивайло Тодоров, заместник-председател на дружеството на Синдиката на служителите в затворите в България (ССЗБ) в крайдунавския град. 

По думите му исканията на надзирателите са свързани не само с промените в работното време, "което е сменено незаконно" (в местата за лишаване от свобода е въведен 12-часов работен режим, вместо досегашния 24-часов). 

"За министъра на правосъдието тази промяна е доста добра, защото по този начин се икономисват средства от извънреден труд. Това е целта – финансовата", коментира Тодоров. Той е категоричен, че 24-часовите дежурства са по-добрият вариант за наблюдение върху лишените от свобода, но и за самите служители, понеже някои от тях пътуват от далечни места. 

По думите на Тодоров условията на труд в затворите са лоши. 

"Финансовата обезпеченост откъм заплати е много ниска, особено на фона на инфлацията в страната и в Европа", подчерта той. Според него няма интерес към работата на надзирателите в местата за лишаване от свобода, а има нужда от назначаване на още хора. 

"Ниското заплащане и разпокъсаното работно време намаляват мотивацията у надзирателите и започват напусканията", каза още Тодоров. Като основен проблем той изтъкна още охраната и сигурността на затворите, породени от смяната на работния режим, което е довело до липса на надзиратели.

В Белене надзирателите са готови да се включат и в национален протест, ако и сега не бъдат чути техните искания в Министерството на правосъдието. 

Служителите на затвора в Ловеч също се присъединиха към протестите. Те настояват 12-часовият режим на работа да бъде преразгледан и да бъде върнат 24-часовият. Плакатите им гласяха: "Уморихме се от реформи на наш гръб!", "Промяна в графика - занижена сигурност", "Кога ще чуете нашето мнение?".

„Този път сме тук не за заплати, не за придобивки, а заради смяната на режима на работа – от 24-часов, който е доказан във времето, на 12-часов. Преди промените на работното време той не беше изцяло 24-часов, а е с оглед постовете, имаме такива, които се поддържат 24, 12 и 8 часа. Режимът на работа беше смесен, но от него отпадна 24-часовият, който за затвора в Ловеч е важен и трябва да остане с оглед сигурността“, заяви председателят на Синдиката на служителите на затворите в България – Синдикално дружество Ловеч Нейко Комитски. 

По думите му спецификата на работа и мястото е такова, че 24-часовият режим е най-добрият вариант за даване на почивки. „Хората трупат умора, тъй като им се налага да идват по-често на работа. Имаме около 30 човека, които пътуват от далечни места. Така трябва да пътуват двойно повече. С годините умората ще се наслагва повече у хората и ще има такива, които няма да издържат и ще напуснат“, добави Комитски. 

Исканията са отправени към министъра на правосъдието Крум Зарков. „Искаме да ни чуе и да се вслуша в нашето мнение. Ако 24-часовият наряд е нехуманен, тези хора нямаше сега да са тук“, заяви още той.

Недоволство от проведената в затворите реформа изразиха и работещите във Врачанския затвор. Служителите са провокирани от изразеното вчера мнение на служебния правосъден министър Крум Зарков за това, че е много доволен от направената реформа. Според протестиращите реформата се изразява само в смяната на работното време на надзорно-охранителния състав. 

Според председателя на синдикалното дружество към затвора във Враца Иван Тошев министърът е обявил, че извънредният труд е намален тройно, но не е казал, че това е за сметка на сигурността в затворите. „Намаляват се постове, по-малко служители застъпват в наряд, отпуските са почти спрени, колегите са психически и физически претоварени. Постоянно сме в затвора“, заяви Тошев.

Допълнителен проблем създават и незаетите щатове, тромавата система при назначаване и голямото текучество на хора, които не издържат на натоварването и условията на работа, обясниха протестиращите. Според тях липсата на достатъчно хора води до полагането на извънреден труд, той обаче не се заплаща. Има вариант да отпадне този труд, но графикът трябва да е смесен.

Протестиращите споделиха още, че нямат работно облекло, не очакват и да получат такова следващата поне година, тъй като все още няма обявена обществена поръчка. Проблем има и с условията на работа. „Не е нормално в XXI век във вишките на надзирателите да се разхождат мишки, плъхове, в корпуса на затвора – дървеници, хлебарки“, обяви Иван Тошев и допълни, че финансирането за поддръжка на сградата също не е достатъчно. По думите му вишките са в окаяно състояние, едната стена на затвора ще падне. „Да не говорим за сигнално-охранителната техника, която е от 60-те години на миналия век“, каза синдикалният лидер.

Той обяви, че искат и промени в законодателството, като надзорно-охранителния състав да бъде включен в списъка със защитени служители на работното място, каквито са полицаи, учители, лекари, тъй като агресията срещу служители на затворите зачестява. 

Надзирателите са категорични, че няма да се откажат и в скоро време ще излязат на голям протест в София. 

Служителите в затворите с пореден протест

Полицаите и надзирателите готвят нов протест

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Свят Преди 38 минути

Заподозреният Тимо Ворнанен влязъл в словесен спор със свой колега

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

Свят Преди 2 часа

Те са били отвлечени от екстремисти по време на атаката на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Свят Преди 5 часа

Подобен ход би дал на посетителите по-добро изживяване

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Свят Преди 5 часа

Самолет, излетял от Хелзинки, не успя да кацне на естонското летище Тарту в петък вечерта

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 5 часа

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Свят Преди 5 часа

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Свят Преди 6 часа

47-годишният Навални беше най-яростният критик на Путин в Русия

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 6 часа

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 6 часа

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 6 часа

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 7 часа

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

<p>Северна Корея с остро предупреждение към&nbsp;САЩ</p>

Северна Корея обвини САЩ в политизиране на въпроса с човешките права

Свят Преди 7 часа

Ще предприемем твърди и решителни стъпки в защита на своята неприкосновеност и сигурност в отговор на Вашингтон, заяви Пхенян

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 7 часа

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 7 часа

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Любопитно Преди 8 часа

Работодателите изпитват ужас от Gen Z, защото вярват на митове за тяхната работна етика, затова е удачно да разбием някои от тях

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 9 часа

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар