20

М ощно земетресение от 6.4 по скалата на Рихтер удари адриатическото крайбрежие на Албания. Епицентърът на труса е бил на 10.2 км от Шияк. По последна информация има 13 жертви. Ранените са 350. Вторичните трусове не спират. 

Земетресението е било на дълбочина 20 км и се е случило около 04:54 часа сутринта българско време, или 03:54 часа местно време. Епицентърът на земетресението бил в морето, близо до пристанищния град Дуръс.  

13 души са загинали след мощния трус. Трима в Дуръс, те са намерени под паднали сгради, двама в Туман и един в Курбин, съобщава МИА. Един човек е загинал в Леже. Земетресение имаше и в Босна и Херцеговина със сила 5,4 няколко часа след това. 

Земетресение в Босна и Херцеговина

Според сеизмолога проф. Емил Ботев зоната се довъзбужда и за това говори трус на 100 км от днешния в Албания, регистриран часове след силното земетресение. 

СЛЕД СИЛНИЯ ТРУС В АЛБАНИЯ СНИМКИ

Трагедия - разрушения и жертви след труса в Албания

Един от тях е загинал, след като е скочил през прозореца, съобщават властите в страната. 350 души са пострадали. Информацията се мени. 

Няколко сгради са се срутили заради труса, който е предизвикал паника сред населението. Спасители са извадили две деца изпод отломките на срутена къща. 

През юли т.г. албанският президент Илир Мета предупреди за опасност от апокалиптично земетресение на Балканите:

Президентът на Албания: Апокалиптично земетресение ще удари Балканите

На 30 километра от Тирана се срутиха две жилищни сгради, а още две сгради се срутиха в град Кавая. Може да има хора под отломките, затова спасители работят на място.

Има две затрупани семейства в най-силно пострадалия район Дуръс, а едно от затрупаните деца е извадено живо, съобщи в телефонно включване за bTV консулът ни в Тирана Благой Петров.

Около 10 души от град Дуръс са затрупани под рухнал жилищен блок, пише сайта Ляйми фундит. Граждани са се обадили за помощ, но още не е започнала спасителна операция.

Срутилият се блок е 6-етажна сграда, построена през 1994 г.

Все още не е известна съдбата на четирима граждани на Косово, които са били настанени в малък хотел в Дуръс, напълно разрушен след земетресението. Не е изключено част от персонала на хотела да е загинал.

Според гръцки сеизмолози причината е некачествено строителство в Дуръс. 

Трусът е станал е на 34 км западно от столицата. Няма ток в Дуръс, в Тирана вече е възстановен. 

Силно земетресение от 5,2 удари Албания

Нови трусове на Балканите, защо сме застрашени

Турция призна: Земетресение може да унищожи Истанбул

Впоследствие бяха регистрирани още трусове, като най-силният е 5,3 и беше регистриран 6 минути след първия.

Албанският премиер Еди Рама в първата си реакция на мощно земетресение, което удари страната, каза, че това е драматичен момент, но заедно ще се справят с него.

„Това е драматичен момент, трябва да запазим спокойствие, да бъдем рамо до рамо и да се справим със ситуацията заедно. Ще направим всичко възможно да преодолеем тази ситуация с нашите големи приятели. Смелост! Търпение! Солидарност“, написа Рама във Фейсбук.

Вече стана ясно, че има и жертви, така че Рама добави, че цялата страна е на крака.

„Силното земетресение доведе до сериозни последици и за съжаление загубихме животи. Всички държавни структури функционират от първите моменти след земетресението. Интензивна работа се извършва на няколко фатални места в Дуръс и Туман, за да се спаси всеки възможен живот“, каза Рама, който е в Дуръс от ранната утрин.

Според албанския Сеизмологичен институт, са регистрирани повече от 100 тремора за четиричасов период.

Летището бе затворено. 

Трусът е усетен и по високите части в Благоевград и София, в Македония също. Сеизмологичната обсерватория към Природо-математическия факултет обяви, че земетресението е усетено в Охрид, Струга, Дебър, Гостивар, Тетово, Скопие, Кичево и Битоля в източните части на страната. В Италия също. 

За момента няма данни за пострадали българи в Албания. Сградата на посолството обаче е напукана. При необходимост българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Тирана на телефони +355 4 22 33 155 и +355 4 22 32 906.

Турция праща лекари в Албания, Косово предложи помощ, ЕС също. Всички съседки на страната предложиха помощ. Бойко Борисов прати телеграма до премиера. 

България е готова да окаже незабавна помощ при спасителните дейности след земетресението в Албания. Това съобщи пред журналисти в Елена министърът на вътрешните работи Младен Маринов. Той уточни, че разпореждането е на премиера Бойко Борисов.

Маринов е разговарял с министъра на вътрешните работи на Албания и е заявил готовност при нужда от албанска страна да бъдат изпратени екипи за търсене и спасяване на хора, следови кучета, техника и медицински екипи.

Малко по-късно беше съобщено, че

страната ни ще предостави финансова помощ на Албания.

Утре на заседанието на Министерския съвет външният министър Екатерина Захариева ще предложи да бъдат отпуснати 200 хил. лв. помощ на албанското правителство за справяне с последиците от труса, съобщи на извънреден брифинг министър Захариева, цитирана от агенция БГНЕС.

По думите ѝ броят на загиналите продължава да расте, а това е най-силното земетресение в страната от 1979 г. насам. „Съболезнования от името на целия български народ и правителство за голямата трагедия, която се случи в Албания. Готови сме да помогнем с каквото можем”, обяви Захариева. България била готова да изпрати техника и спасители, но властите в Тирана за момента не се нуждаят от това.

„Вече официално обявените жертви са 14, като броят им може да бъде по-голям. Не се знае колко хора са затрупани”, заяви тя и добави, че са се притекли на помощ и екипи от Гърция и Италия.

"Tри от вторичните трусове са били с магнитуд над 5". Това обясни сеизмологът проф. Емил Ботев пред NOVA. Минути след 12 часа бе регистрирано и ново земетресение с епицентър на 100 км на север, което показва, че зоната се довъзбужда, каза експертът. Преди 40 г. на около 50 км на север от днешния силен трус в Албания имаше земетресение с магнитуд 7, което отне живота на 125 човека", каза той. 

Албания беше разтърсена от 5,6 по Рихтер, сочено за най-силното земетресение за последните 30 години, през септември. 

При серия от тежки земетресения през септември тази година в Албания бяха ранени над 100 души и засегнати близо 500 къщи. През юни в Корча също имаше силно земетресение. Средиземноморието спада към най-активните земетръсни области в Европа.

По произход земетресенията са тектонски и вулканични. Най-разрушителни са плитките тектонски земетресения с дълбочина до 100 км под земната кора. Те имат обикновено и най-широк обхват. Земетресенията стават най-често там, където има разломи в земната кора - особено по границите на тектонските плочи. Там обикновено са съсредоточени и огнищата на най-силните земетресения. В интервю за ДВ професор Фредерик Тилман от германския Център за геоизследвания GFZ обяснява защо Югоизточна Европа е особено застрашена.

„Ако погледнем към картата на регистрираните земетресения през втората половина на септември 2019 в Европа, ще видим, че те са предимно съсредоточени в Италия и в Югоизточна Европа, а албанското крайбрежие открай време е район със силна сеизмична активност", посочва Фредерик Тилман. Той обяснява това с придвижването на африканската континентална плоча на север - тя се приближава към Европа с по няколко милиметра годишно. Това води до сеизмично напрежение в целия регион, понеже част от Адриатическата микроплоча постепенно се подпъхва под Балканите. Земетресенията през септември край Тирана Бяха причинени именно от такива напрежения.

Благоприятни за това са онези места в земната кора, които имат по-ниски температури, защото при по-високи температури земните пластове са по-гъвкави и с времето нагаждат формата си, така че не се натрупва напрежение и енергия, която да се освободи чрез земетресения.

Нови трусове на Балканите, защо сме застрашени

Известно е обаче, че при топенето на глетчерите по време на последния Ледников период са възникнали вертикални напрежения в земната кора, които предизвикали в Скандинавия редица земетресения, отчасти с магнитуд до 7-ма степен.

Но промените в климата са много продължителни процеси. В днешно време сеизмичната активност се предопределя не от тях, а от тектонски причини, твърди германският учен. Той обяснява, че засега науката не дава възможност краткосрочно да се предскаже някое бъдещо земетресение.

Трайните наблюдения и измервания, които извършва германският Център за геоизследвания в Потсдам, помагат обаче да се прогнозира дългосрочната опасност от земетресения. Освен това умението бързо да се установят параметрите на определено земетресение е от голяма важност при спасителните операции.

„В определени случаи ние сме в състояние да предупредим за предстоящо земетресение няколко секунди по-рано. Такива системи за ранно предупреждение вече са инсталирани на няколко места по света - например в Мексико Сити и в Токио", казва Фредерик Тилман. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 20
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

20 коментара
 
Майка към дъщеря: - Дъще, мъжът трябва да се избира умно! Виж баща си - разбира от електричество, от водопровод, от мебели, може да поправи…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Лятното часово време: Как смяната на часа може да повлияе на настроението ни

Лятното часово време: Как смяната на часа може да повлияе на настроението ни

Любопитно Преди 3 минути

Тази промяна може да причини хаос на психическото и физическото ни благосъстояние

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

България Преди 1 час

Тя трябва да е написана така, че никой да няма възможност да вкара страната в криза, коментира той

Теменужка Петкова

Теменужка Петкова за "Турски поток": Ние притеснение нямаме, ПП-ДБ да създават колкото си искат анкетни комисии

България Преди 1 час

Според Томислав Дончев повдигането на темата показва "политическа безпомощност"

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 2 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

НАТО

Сълзи и ентусиазъм: 20 години България в НАТО

България Преди 2 часа

Разходете се през събитията отпреди 20 години с нас

<p>&quot;Не сме виждали подобна ситуация от 1945 г. насам&quot;</p>

Туск: Започна нова ера на войни

Свят Преди 2 часа

Тя бе поставена с руското нахлуване в Украйна преди малко повече от две години, заяви премиерът на Полша

Тестват сирените за въздушна тревога в София, ето кога

Тестват сирените за въздушна тревога в София, ето кога

България Преди 2 часа

Това съобщиха от Столичната община

<p>Край на хартиените рецепти за антибиотици</p>

Хартиените рецепти за антибиотици остават в историята, от понеделник - само по електронен път

България Преди 2 часа

Издадените до неделя (31 март) хартиени рецепти имат валидност от 30 дни и могат да се изпълняват в аптеките

Петролната индустрия на Путин е в беда

Петролната индустрия на Путин е в беда

Свят Преди 2 часа

За да се справи с риска от недостиг на вътрешния пазар, тъй като руските рафинерии са подложени на мащабен спешен ремонт, Москва се обърна за помощ към своя ключов съюзник и съсед Беларус

Добро дело: Първокласници върнаха изгубена чанта с голяма сума пари (ВИДЕО)

Добро дело: Първокласници върнаха изгубена чанта с голяма сума пари (ВИДЕО)

Вдъхновени истории Преди 2 часа

Децата веднага предали чантата с парите на ръководството на училището

Земетресение с магнитуд 5,7 в Гърция

Земетресение с магнитуд 5,7 в Гърция

Свят Преди 2 часа

Към момента няма данни за жертви или нанесени материални щети

Снимката е илюстративна

Над 14 милиона германци са бедни

Свят Преди 2 часа

Всяко пето дете в Германия е засегнато от бедност

Борисов: Мераклии за премиери ще се намерят

Борисов: Мераклии за премиери ще се намерят

България Преди 2 часа

Президентът е отговорен човек и в случая може да му се разчита, заяви лидерът на ГЕРБ

Ева Мендес: С Райън Гослинг се разбрахме да бъда домакиня

Ева Мендес: С Райън Гослинг се разбрахме да бъда домакиня

Любопитно Преди 3 часа

От години актрисата не се появява на екран, тъй като посвещава времето си на съпруга си Райън Гослинг и двете им дъщери

Три земетресения разлюляха Родопите за няколко минути

Три земетресения разлюляха Родопите за няколко минути

България Преди 3 часа

Най-силното от тях, с умерен магнитуд от 3,8 по Рихтер, е край Девин

<p>Алесандро Микеле поема &quot;Валентино&quot;</p>

Бившият творчески директор на "Гучи" Алесандро Микеле поема "Валентино"

Свят Преди 3 часа

51-годишният Микеле напусна "Гучи" през 2022 г.