84

П риключихме двустранните преговори. Обсъдихме на четири очи как се развиват събитията между нашите страни. Диалогът ни винаги е бил откровен и конструктивен.

Набелязахме планове за бъдещето.

Потвърдихме взаимното желание контактите ни да се развиват по всички насоки в най-различен спектър по въпросите. Това заяви министър-председателят на Руската федерация Дмитрий Медведев след срещата си с премиера Бойко Борисов в Министерски съвет, предаде репортер на БГНЕС.

Междуправителствената комисия за търговско-икономическо сътрудничество ще може да анализира всичко, което става. Тя отново работи, съобщи Медведев и добави, че тази комисия не работи с всички страни от ЕС.

"Такива срещи между правителството на Русия и ЕК не се провеждат, това е лошо, защото когато няма контакти, има усещане, че някой не казва нещо на другия", подчерта руският премиер.

Двустранният търговски стокообмен преди наложените от ЕС рестрикции беше около 5 млрд. долара, сега е 3 млрд. долара, заяви още на пресконференцията Дмитрий Медведев.

Русия остава един от големите търговски партньори на България.

България ни доставя машини и техника, лекарствени средства. Енергийното сътрудничество е флагманът на отношенията ни, каза Медведев. Трябва да отчитаме опита през годините и повече да не допускаме неприятния случай с Южен поток, смята той.

По отношение на Турски поток руският премиер отбеляза, че очаква гаранции от страна на ЕС, не от България, че проектът ще се реализира и няма да последва съдбата на Южен поток. "Надявам се българските ни колеги го разбират и водят разговори", коментира Медведев.

"Росатом" е готова да дострои АЕЦ "Белене" в кратки срокове

За АЕЦ "Белене" той каза, че са готови да разгледат участието им в атомната централа.

"Росатом" има голям опит по подобни проекти, заяви още руският премиер.

Изтребители винаги ще дойдат, важното е да дойде газ и да работят електроцентралите и според мен с нашите български приятели трябва да работим точно върху това, заяви Дмитрий Медведев.

В хуманитарната сфера сме на едно мнение,

трябва да разширяваме контактите в образованието, науката и изкуствата. Над 80 руски града и региона имат побратимени връзки с българските общини. Страните ни са свързани сходно с много неща, като историческите събития, например, отбеляза Медведев.

Миналата година ние отбелязахме 140 г. от Освободителната за България Руско-турска война, тази година ще празнуваме още един юбилей - 140 години от установяване на дипломатическите отношения между Русия и България. Ако потърсим в историята, ще намерим доста съвместни знаменателни дати, които можем да ги използваме за укрепване взаимодействието между двете страни.

Руснаците с удоволствие прекарват отпуската си в България, на 5-то или 6 -то място са в общия туристически поток във вашата страна, добави още той.

Дмитрий Медведев е на двудневно официално посещение в страната по покана на българския премиер Бойко Борисов.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@