22

М аскирани и въоръжени са се опитали да нахлуят в дома на бившия зам.-министър на туризма Бранимир Ботев във Варна. 

Той не е бил в дома си, но неговите близки са били - децата му и майка му, разказа той пред "Здравей, България" по NOVA

Това е станало около 22:00 часа в четвъртък вечерта до Евксиноград. Те все пак са успели да прескочат в двора, но единият му син ги видял. 

"Сами разбирате как може да се чувства човек в държава, която претендира за европейска и демократична. Аз няма да простя. Чувствам се незащитен, държавата отсъства. Господин Борисов, всеки ли който критикува вашето правителство и вашите министри трябва да очаква да го спохождат маскирани", попита той.

Той има съмнение, че нахлуването не е било с цел грабеж, а с цел сплашване, защото е критикувал министър на Борисов. Става дума за интервю, което е дал за Николина Ангелкова - министърът  на туризма, за завладяването на публична държавна собственост, обогатяването на хора и за даването на туризма на мутри. 

Той е убеден, че не става дума за кражба, защото пита: "Кои са тези крадци, които го правят в 22:00-22:15 часа, на осветена улица - очевидно целта им е да внушат страх. Кои са тези крадци, които на улицата си слагат маски". 

Крадците вече влизат през дограмата

„В мутренската логика е най-логично да удариш някой там, където е най-болезнено – по децата му, по семейството му, по собствената му къща, демонстративно”, заяви бившият зам.-министър, който е в три правителства.

 „От МВР-Варна веднага са изпратили екипи. Кола е стояли до сутринта”, заяви Бранимир Ботев.

Ботев говори за свое интервю за Bulgaria On Air преди три дни. 

"Престанах да вярвам на данните, които ръси Министерството на туризма. Ще вземе да се окаже, че за 4 години, два пъти се е покачил туризмът ни. Това не е вярно. Данните на Николина Ангелкова и световните организации много се разминават. Това е защото управляващите не искат да изведат реална статистика колко хора почиват в България. А това се прави защото тези пари отиват в нечий джоб", категоричен е бившият зам.-министър на туризма Бранимир Ботев в интервюто.  

Той е отправил 7 въпроса към Ангелкова, но и думичка не му е отговорено. 

"Четири години Ангелкова прави безобразия. Най-голям ръст има в градския туризъм. Културно-историческият туризъм дърпа. Но не благодарение на министър Ангелкова. Предстои ни да бъдем изпреварени от Албания и Македония, ако продължаваме така", подчерта бившият зам.-министър. 

"В рамките на тези 4 години нищо не се направи за българския туризъм. Публичните богатства на държавата ги даваме на частни концесионери, за да ги използват. Съсипахме българският туристически продукт. Ние почти не ходим на Черноморието си", заключи за финал Бранимир Ботев пред Bulgaria ON AIR.

Той твърди, че се източват половин милиард. 

Бранимир Ботев зае поста заместник-министър на икономиката и енергетиката с ресор „Туризъм“ през юли 2013 г.  в кабинета на Орешарски. След това служебният кабинет на Близнашки също е в биографията му. На 20-и ноември 2014 г. тогавашният, и сегашен премиер Бойко Борисов го назначава за заместник-министър на туризма. Това назначение обаче предизвика негативни реакции в сектора и дори протестна декларация от туроператорски организации. 

Тогава Николина Ангелкова изразява надежда заместникът й Бранимир Ботев да се оттегли от поста си. Тя свързва името на Ботев с проблеми в сектора като липса на статистика и ясна рекламна политика, както и изоставане по европейски проекти. Тогова посочи, че е назначение на Валери Симеонов. 

Бранимир Ботев бе освободен от длъжността заместник-министър на туризма през 2015 година.

Ботев е бил член на Консултативния Бизнес научен съвет при министъра на земеделието и храните. През 2012 г. е бил член на управата на "Деловая Россия“, а през 2008 г. – в ръководството на Националния борд по туризъм. През 2007 г. е бил член на УС на Европейската конфедерация на производителите на алкохолни напитки (CEPS)-Брюксел. В периода 2002-2004 г. е председател на Надзорния съвет на Винарска изба "Розова долина“, Карлово. През 2006 г. Бранимир Ботев е бил председател на Асоциацията на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки в България. 

По-късно Ангелкова изпрати позиция, в която обявява, че ще съди Ботев. 

„Ще заведа дело за клевета, защото се правят опити за намеса на моето име и името на институцията във връзка с евентуални криминални деяния. Подобни връзки са абсолютно безпочвени. Не искам да мисля, че това е част от сценарий, но обръщам внимание, че такива послания и сигнали от дестинация България могат да повлияят изключително негативно на българския туризъм”, се казва в позицията.

Тя посочи, че е решила, че е 1 април, а не дата през август. 

Съгласно данните на Българския статистически институт, дали му харесва на този господин, или не, имаме ръст от над 3 млн. 644 хил. международни туристи, посетили България. Това каза пред журналисти министърът на туризма Николина Ангелкова. По думите ѝ изключително много се е постигнало в последните години, а всички тези действия няма да доведат до нищо положително като имидж и реклама по отношение на България като дестинация.

Ангелкова не го иска за зам. 

"Реших първоначално, че това е шега, но е абсурдно да се говорят такива твърдения в ефир и това да създава отношения, които граничат със здравия разум. Има отговорни органи, които ще се погрижат за това", заяви Ангелкова. Тя добави, че за нея е недопустимо да се уронва престижът на туризма по този начин. "Разбирам, че някои хора търсят медийни изяви, но не смятам, че това е начинът и че по този начин човек, който е работил за българския туризъм, следва да се отнася така към този сектор на икономиката", добави министърът на туризма.

"Ние сме правова държава, има ясно разпределение на властите. Ако има данни, за каквото и да е, следва отговорните органи да бъдат сигнализирани. Оттам нататък, всичко останало уронва престижа, както моя, така и на институциите, за което аз завеждам дела", каза още Ангелкова.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@