9

П ротестът на майките от инициативата "Системата ни убива" ще приключи, когато бъдат приети законите за хората с увреждания и за личната помощ. Това обяви Вера Иванова, която чрез социалните мрежи днес покани организатори на други протести, провокатори, майки на деца с увреждания и граждани да се съберат при палатката зад парламента и да споделят своите идеи и претенции. Иванова отрече да има разцепление между членовете на "Системата ни убива" и обясни, че протестиращите майки остават единни в исканията си.

Майките от "Системата ни убива" продължават да настояват за приемането на двата закона, които бяха разгледани на първо четене, и са единни в това искане, стана ясно от думите на Вера Иванова.

"Тук е палатката вече 200 дни, чакаме приемането и на двата закона на второ четене. Махнаха един от нашите текстове само заради Валери Симеонов, надявам се да го върнат", каза Вера Иванова. Тя визираше текста, който предвиждаше вицепремиерът да оглави съвета за интеграция на хората с увреждания, но това предизвика противоречия. Така управляващите предложиха социалният министър да продължи да оглавява съвета, а майките настояват ръководството на съвета да поеме вицепремиер.

Иванова припомни, че като организация "Системата ни убива" се разграничава от всички останали протести у нас, но всяка майка има право да участва в протест с кауза, към която се чувства съпричастна. 

Вицепремиерът Валери Симеонов подаде оставка

Междувременно обаче се появи напрежение между протестиращите майки. 

Много от тях се разграничиха от някои протестиращи, защото подменили исканията им. Тони Маринова е майка на момиченце със Синдром на Даун. Неведнъж е участвала в протестите. Неотдавна обаче се дистанцира от тях, като не е единствената.

"Ние се разграничихме от начина на някои от нас, които си позволиха да приватизират протеста и да го развяват само заради самия протест. Забрави се общата цел, за която излязохме", каза Маринова.

От протеста се разграничава и Вера Иванова, която е една от организаторите. По нейните думи това не е истинското лице на недоволството. Сега майките като Тони и Вера се тревожат, че каузата им за промяна и достоен живот на хората с увреждания може да се провали. Напрежението между майките нажежи и изгонването на една от тях от протеста преди дни.

За да бъдат изгладени недоразуменията, при палатковия лагер беше обявена среща. На нея обаче дойдоха единствено организаторите. На поканата не откликнаха и много от майките, които през последните месеци активно участват в законовите промени за хората с увреждания.

Майките смениха черните знамена със сиви шалове

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@