41

К омикът Владимир Зеленски и действащият президент Петро Порошенко ще се класират на втория тур на президентските избори в Украйна, пише Ройтерс. Според предварителните резултати, за Зеленски са гласували 30.4 процента от участвалите в изборите. Порошенко взима 17.8 процента. На трето място е бившата министър-председателка Юлия Тимошенко, която събира 14.2 процента от вота. Вторият тур на изборите ще е на 21 април.

Украинците гласуват на президентски избори в неделя, а водач в предизборните проучвания е комик, чийто единствен политически опит играе държавен глава в популярно телевизионно шоу, пише АФП.

Успехът на актьора Володимир Зеленски беше почти невероятен, но той успя да прескочи традиционните политици на фона на общественото недоволство от корупцията и стагнацията на жизнения стандарт.

Няколко проучвания, публикувани преди гласуването в неделя, дадоха на 41-годишната звезда на политическата комедия "Слуга на народа" над 25 процента, въпреки че анализатори твърдят, че надпреварата остава отворена.

Третият сезон на телевизионното предаване се връща на екран тази седмица.

Друго социологическо проучване дава на досегашния президент Петро Порошенко и на бившия премиер Юлия Тимошенко около 17%.

Но трето проучване показва, че втори преди Тимошенко е Порошенко, който от 2014 г. ръководи страната с население 45 милиона души, обхваната от сепаратистки конфликт.

Зеленски, чиито привърженици са предимно млади хора, признава, че няма "опит", но настоява, че има сили да води Украйна.

"Аз нямам всички познания, но сега се уча", каза той в интервю за АФП този месец.

„Не искам да изглеждам като идиот“.

Критиците посочват неяснотата на неговата предизборна програма, чиито ключови обещания бяха избрани след публично гласуване в социалните медии.

Но поддръжниците му казват, че само съвсем ново лице може да изчисти мрачната политика на Украйна.

Някои обвиняват Зеленски, че действа като фасада за интересите на олигарха Игор Коломойски – собственик на канала, който излъчва спектаклите на артиста, въпреки че Зеленски отрича всякакви политически връзки.

„Най-лошото свърши“

Порошенко беше избран за президент преди пет години, след като народно въстание принуди подкрепяния от Кремъл негов предшественик Виктор Янукович да напусне поста.

Прозападната революция беше последвана от анексирането на Крим от Русия и конфликта в източната част на Украйна между силите на Киев и поддръжниците на Москва.

Порошенко обеща да се справи с корупцията, да уеднакви стандарта в Украйна с този на Запада и да приключи конфликтите на изток.

Той направи редица реформи за да стимулира икономиката и да се бори с корупцията, но те все още не са довели до забележими промени в жизнения стандарт.

Междувременно сепаратисткият конфликт струва около 13 000 живота.

В последния си митинг в западния град Лвов в четвъртък обаче Порошенко обеща: "Най-лошото, приятели, определено е свършило".

"Току-що започнахме да компенсираме загубите след кризата, предизвикана от руската агресия и война", каза той пред хиляди свои поддръжници.

53-годишният лидер се е позиционирал като единствения човек, който може да се изправи срещу Кремъл и обещава да върне Крим в Украйна, ако бъде преизбран.

Но твърденията му бяха широко отхвърлени като нереалистични.

Междувременно Би Би Си обяви в четвъртък, че ще плати на Порошенко щети за "некоректен" репортаж миналата година, според който Киев е платил 400 000 долара, за да осигури среща между него и американския лидер Доналд Тръмп.

Оттеглената част от репортажа твърди, че посредници са платили на бившия личен адвокат на Тръмп Майкъл Коен "тайно ", за да "уредят преговорите" в Белия дом през 2017 г.

Юлия Тимошенко се фокусира върху разходите за живот.

Тя обеща да намали наполовина потребителските цени на газа и да увеличи пенсиите, докато се цели към по-възрастното население на страната.

С рекордните 39 кандидати за президентството на първия тур, анализаторите смятат, че доминацията на Зеленски в проучванията не е гаранция за успех.

"Ако погледнете неговите цифри, ще получите усещането, че (Зеленски) вече е достигнал своя електорален връх," каза политическият анализатор Никола Давидюк.

По-младите му поддръжници също така са по-малко склонни да излязат в изборния ден, добави той.

Няма да има шокиращ резултат, при който един от кандидатите да премине прага от 50% в първия кръг, вторият тур на вота ще се състои на 2 април. 

Ето пет факта за страната, която през последните години е докарана на ръба от въстания, война и загуба на територия.

"Украйна" буквално означава "на ръба" и нейната история е тясно свързана с тази на нейния гигантски съсед, Русия.

Смята се, че съвременните Русия и Украйна споделят своя произход в древната държава на Киевска Рус, сега в района около Киев.

Голяма част от сегашната Украйна е част от царската Руска империя, въпреки че западните региони са принадлежали в различни моменти на различни съседи.

Страната по-късно става част от СССР. В първите десетилетия на съветската власт тя претърпява опустошителни загуби заради глад, причинен от политиката на Сталин.

В десетилетията след разпадането на Съветския съюз напрежението между Киев и Москва се разпали.

След като бунт доведе до свалянето на подкрепяния от Русия президент Виктор Янукович през 2014 г., Москва анексира Кримския полуостров и подкрепи сепаратистките бунтовници в източна Украйна.

Досега конфликтът е отнел около 13 000 живота.

С началото на кризата през 2014 г. украинската икономика започна да се разпада. През същата година БВП спадна с повече от 6%, а през следващата година той се срина почти с 10%. През 2015 г. инфлацията достигна повече от 40%.

В годините след това икономиката показа известни признаци на възстановяване, но страната остава една от най-бедните в Европа със средна месечна заплата от 340 долара (300 евро), според данни от началото на тази година.

Украйна разчита на транзитни такси за руски газ към Европа и Киев е загрижен, че ще бъде заобиколен от нови руски инфраструктурни проекти.

При спорове през 2006 и 2009 г. Москва намали доставките за Украйна през зимата, което предизвика и дефицит в Европа.

Корупцията в Украйна е епидемия и всички основни кандидати за президент се ангажираха да го решат, ако бъдат избрани.

НПО „Трансперънси интернешънъл“ поставя Украйна на 120-то място от 180 страни по отношение на общественото възприемане на корупцията - по-добре от рейтинга си за 2014 г. от 142, но доста под съседите си в ЕС.

Според проучване на Gallup едва 9% от украинците имат доверие в своето правителство, което е най-ниското в света.

Има обществено чувство на неудовлетвореност от това, което се възприема като недокоснат, корумпиран политически елит - което отчасти обяснява възхода на политическия новак и актьор Владимир Зеленски.

Антикорупционните активисти редовно стават обект на физически атаки. Активисти твърдят, че са регистрирали около 100 такива нападения през последните четири години.

Най-тежката ядрена авария в света е в Украйна на 26 април 1986 г. в атомната електроцентрала в Чернобил.

Тридесет души бяха убити при експлозия и през следващите години стотици починаха от свързани заболявания, въпреки че точната цифра остава спорна. Първоначално съветските власти се опитаха да омаловажат бедствието.

В крайна сметка 350 000 души бяха евакуирани в радиус от 30 километра около централата, зона, която остава необитавана, с изключение на около 150 възрастни жители, които се завърнаха въпреки официалната забрана.

Властите сега казват, че ще бъде безопасно за хората да живеят отново там след 24 000 години.

Докато някои на Запад смятат борща за синоним на руската кухня, Украйна твърди, че супата на базата на цвекло е част от националната й култура, датираща от 14-ти век.

Редица други ястия се оспорват между Русия и Украйна, включително Пилето по Киевски. Някои версии на историята му приписват изобретението на ястието на руски готвач. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 41
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

41 коментара
 
- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 47 минути

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

Свят Преди 48 минути

Той нанася вреди на страната и противоречи на европейските принципи, заяви говорител на ЕК

Защо е важно да приемаме магнезий

Защо е важно да приемаме магнезий

Любопитно Преди 1 час

Повишаването на магнезиевите нива в мозъка може да подобри когнитивните функции

Ново земетресение в Турция, този път край Измир

Ново земетресение в Турция, този път край Измир

Свят Преди 1 час

Трусът е станал в 11.02 ч. местно (и българско) време, а епицентърът му е бил недалеч от турския град Сеферихисар

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

България Преди 2 часа

От левицата представиха доклада от дейността на Временната комисия за установяване на факти и обстоятелства около подписването на договора с турската газова компания "Боташ"

Арести в Полша заради нападение срещу съмишленик на Навални

Арести в Полша заради нападение срещу съмишленик на Навални

Свят Преди 2 часа

Арестуваните заподозрени ще бъдат прехвърлени в Литва

руски газ

Енергийният регулатор на Съюза: ЕС още се нуждае от руския природен газ

Свят Преди 2 часа

Руският втечнен природен газ е нужен, въпреки забраната, за да се избегне енергиен шок

ДНК проучване: Откриха неизвестна група предци на японците

ДНК проучване: Откриха неизвестна група предци на японците

Любопитно Преди 2 часа

Дълго време се е смятало, че съвременните японци произхождат от две групи

Тръмп

Избраха 12-те съдебни заседатели за процеса срещу Доналд Тръмп

Свят Преди 2 часа

Съдът в Ню Йорк назначи 12-те съдебни заседатели по делото

Популярен инфлуенсър почина след тежка операция

Популярен инфлуенсър почина след тежка операция

Свят Преди 2 часа

Семейството на Абхрадееп разкри, че е бил в "наистина критично състояние"

<p>&quot;Напрежението в Близкия изток се покачва застрашително&quot;</p>

"Уолстрийт джърнъл": Напрежението в Близкия изток се покачва застрашително

Свят Преди 2 часа

Техеран осъществи нападението си в нощта срещу 14 април в отговор на израелския удар по иранското консулство в сирийската столица Дамаск

Iran Air

Авиокомпании пренасочват полети след атаката срещу Иран

Свят Преди 2 часа

Редица самолети бяха отклонени към алтернативни летища

<p>Happy Pet Net: Помагаме на стопаните да обгрижват лесно своите домашни любимци</p>

Глория Димитрова от Happy Pet Net: Ние помагаме на стопаните да обгрижват лесно и удобно своите домашни любимци

Любопитно Преди 3 часа

Онлайн консултациите с ветеринарен лекар могат да служат и като проактивна мярка за здравето на домашните любимци

Сарафов: Законопроектът за съдебната власт съдържа сериозни недостатъци и противоречиви норми

Сарафов: Законопроектът за съдебната власт съдържа сериозни недостатъци и противоречиви норми

България Преди 3 часа

Част от предложенията са неясни, непрецизни, вътрешнопротиворечиви, крайно неудачни, допълва главният прокурор

Мащабна руска атака в Днепропетровска област, най-малко 8 загинали

Мащабна руска атака в Днепропетровска област, най-малко 8 загинали

Свят Преди 4 часа

Ранени са били 21 души и са нанесени щети на инфраструктурни обекти

Проучване: Венера изпуска въглерод и кислород

Проучване: Венера изпуска въглерод и кислород

Любопитно Преди 4 часа

Въпреки че е най-близкият ни орбитален съсед и най-близката до Земята, няма много информация за Венера