30

Ш ест партии се регистрираха днес за предстоящите избори на 2 октомври, крайният срок за подаване на документите за участие изтича на 17 август, предаде репортер на БГНЕС.

Документите си днес подадоха Демократична България, Продължаваме промяната, БСП за България, ДПС, Възраждане и ВМРО.

Разногласия в ЦИК: Има ли регистрирани партии с подписи на починали​

  • Демократична България

Нашето желание за общо явяване на изборите с "Продължаваме промяната" е ясно заявено. На ход са колегите от ПП. Очакваме ясен отговор, заяви бившият правосъден министър Надежда Йорданова след кат подаде документите на ДБ за участие в изборите.

България има нужда от стабилно управление. Наша грижа е да обединяваме обществото, заяви още Йорданова. "Това, че към настоящия момент ние заявяваме отделна регистрация, означава, че очакваме ясен отговор от "Продължаваме промяната", уточни тя и допълни, че до 27 август има възможност регистрираните субекти за изборите да направят нови конфигурации, т.е. да се обединят за общо явяване. По думите ѝ всеки един от техническите въпроси ще бъде обект на разговори, ако такива започнат между ДБ и ПП.

Минчев: Със сигурност ще работим заедно с ДБ

  • Продължаваме промяната

От своя страна Никола Минчев от ПП заяви, че със сигурност ще работят заедно с "Демократична България" – дали в предизборна или следизборна коалиция е тактика за събиране на повече мандати в 48-ото Народно събрание.

Както и на предишните избори ПП се регистрира с "Волт" и Средноевропейска класа като мандатоносители. Ако регистрацията ни приключи в близките дни, ще бъде добавена към коалицията, уточни Минчев.

С "Демократична България" и с БСП работихме много добре. Целим се в този формат да имаме мнозинство в бъдещия парламент, заяви още Никола Минчев.

Божанков: Радев връща Борисов на власт

  • БСП

БСП за България тръгват със самочувствие на изборите, това обяви лидерът Корнелия Нинова по време на регистрацията в ЦИК на партията. Тръгваме с чувство за добре свършена работа в предишното управление. Бяхме фактор на стабилност и сигурност, добави Нинова.

БСП предлага четири решения за излизане от кризата в България - мораториум върху цената на газа, водата и парното за битовите потребители, компенсация за бизнеса, социални мерки и незабавни преговори с "Газпром".

Няма да правим коалиция с ГЕРБ и ДПС. Ще разговаряме за съставяне на правителство с тези, които са готови да продължим борбата срещу кражби, източване на пари. Искаме реална социална държава, заяви още Нинова.

"Борихме се с корупцията, като спряхме рекета над фирмите, орязахме пипалата на онези фирми, които бяха обградили държавните предприятия и знаете резултата — първо място по индустриално производство в Европа, което е рекордно", подчерта Нинова. Тя заяви, че вярва, че хората ще оценят всичко това.

Нинова: Разграничаваме се от назначените за министри

Лидерът на левицата обаче подчерта, че БСП има и решения как да продължи да се бори с кризата, която очаква страната през есента и зимата. "Имаме четири работещи решения, с които гарантираме, че ще приведем България и народа си по-спокойно през следващите месеци", допълни тя.

Корнелия Нинова уточни, че ако избирателите им дадат нужното доверие, първото, което ще се случи, е определяне на мораториум върху цената на газа, водата и парното.

Сериозна програма за компенсация на бизнеса за разликата в цените, продължение на социалната програма и социалните приоритетите и незабавни преговори с "Газпром" - са останалите приоритети на БСП, съобщи тя.

  • ДПС

ДПС се регистрираха за изборите със заявка да спрат лъжата. Крайно време е да пресечем лъжата в политиката и не само. Крайно време е да възстановим нормалността, но това не означава реваншизъм.

Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, след като движението регистрира 3333 подписа в Централна избирателна комисия за участие във вота през октомври.

Карадайъ: Пътищата за доставка на газ не са много

За да има просперитет, трябва да има обединение и диалог, каза Карадайъ и посочи, че нагласата им е за победа на българските граждани, а тя минава през победа на ДПС на изборите.

  • "Възраждане"

Партия "Възраждане" се регистрира със заявка да спечелят изборите. „Очакваме това да се случи, за това работим откакто е създадена партия "Възраждане", категоричен бе заместник-председателят на "Възраждане" Петър Петров.

По думите му са важни методичност и последователност. Петров допълни, че от партията са убедени, че хората ще им гласуват доверие. "С тази нагласа винаги се явяваме на избори — да станем първа политическа сила и това ще се случи", каза още Петър Петров.

„Възраждане” и ДБ се регистрираха в ЦИК за изборите

Той е категоричен, че към момента няма партия или коалиция, с която биха могли да се коалират и ще управляват самостоятелно. Според него дали ще отидем отново на избори след изборите през октомври ще реши българският гласоподавател. "Ние сме готови отново да се явим на избори при необходимост", заяви зам.-председателят на партията.

На въпроса как ще се борят с кризите в страната Николай Дренчев каза, че "Възраждане" е в състояние да подобри отношенията с Русия и в частност по отношение на енергийната криза.

  • ВМРО

ВМРО също се регистрира за участие в изборите с повече от 4000 действителни подписа. „Амбицията ни е да бъдем участници в управлението на държавата“, заяви на излизане от ЦИК Ангел Джамбазки от ВМРО.

Той е категоричен, че идеята за патриотично обединение не се е провалила, разговори предстоят и продължават.

"Тези избори изненадаха всички. Те бяха ненужни", каза той и посочи, че времето не е било достатъчно, за да бъдат предприети подобни стъпки. По думите му моделът, по който се управлява държавата не работи и това най-вероятно няма да са последните предсрочни парламентарни избори.

Джамбазки коментира и темата за РС Македония. Според ВМРО българският интерес е бил предаден. 

  • „Ние идваме!“

„Ние идваме!“, с мандата на „Единна народна партия“, подаде документи за регистрация в ЦИК с 3123 подписа. Документите в ЦИК бяха внесени от Николай Хаджигенов, Мария Капон и Арман Бабикян.

“Амбицията, с която влизаме след днешните пресконференции, на които всички заявиха, че ще управляват самостоятелно и ще са първа политическа сила, за нас остава да сме втори очевидно”, заяви Николай Хаджигенов. Той добави, че е крайно време да разберем, че идеологията е вредна. “Ако ще борим корупцията, не е мястото и времето за идеология. Това го говорим втора година“, добави Хаджигенов.

Арман Бабикян заяви, че вече на четвърти подред избори те настояват за обединение. “Това, че се регистрирахме самостоятелно дава още една възможност в следващите 10 дни да се създаде такова обединение”, каза още той. „Очакваме, че тези, от които зависи обединението, имам предвид ПП, ДБ и т.н., да разберат, че отговорността за случилото се и неслучилото се ще е обща. Ако имат желание могат да я носят, ние ще я носим”, заяви той.

Мария Капон разкри кого ще търсят като партньори в бъдеще.

„Обединението според нас тепърва има възможност да предстои и това да е политическо събиране, а не математическо, което би се случило след избори. Така че „Демократична България” и „Продължаваме промяната” са единствените потенциални партньори засега”, заяви тя.

  • “Български възход”

“Български възход” на Стефан Янев също подаде документи за регистрация в ЦИК.

Внесохме необходимия брой подписи така, както го изисква законът. За партия „Български възход” като нова партия тази регистрация е надбягване с времето, заяви проф. Десислава Дашева, член на изпълнителния съвет на „Български възход".

Тя обясни и с кого ще се явят на изборите. "С цел запазване на всички законови изисквания преценихме, че е по-добре да не изчакаме решението на съда окончателно за вписването в регистъра на политическите партии и за тези избори се явяваме с партии мандатоносители, съмишленици – партия „Свобода”, партия на Зелените и партия Земеделски народен съюз", заяви тя.

Коментари 30
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

30 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 3 часа

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Свят Преди 4 часа

DEPA е подала молба за арбитраж

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 6 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 8 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 9 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 9 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 9 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 9 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 10 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 10 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 10 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 10 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 11 часа

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

Свят Преди 11 часа

71-годишният актьор е посетил Националния медико-хирургически център, където се е срещнал с трима пострадали

И шефът на БНБ не иска да е премиер

И шефът на БНБ не иска да е премиер

България Преди 11 часа

Димитър Радев: С идеята да решим конюнктурен проблем ще създадем дългосрочни проблеми

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

България Преди 12 часа

Мъжът е дърпал вратите на официалния вход на институцията