6

К метът на район „Подуяне” Ева Митова твърди пред NOVA, че е напълно изненадана от информацията за корупция в управляваната от нея община.

Вчера полицията арестува Лилия Геринска, главен юрисконсулт на столичния квартал, с подкуп от 10 000 лева. Показателно е, че месец преди това задържаната е за взела капаро от 5000 лева.

Шеф в здравната каса в Пловдив източил над 1 млн. лева

Арестуваха кмета на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева

Зам.-кмет на „Младост”: Отварям си багажника преди да се кача

„Развалихме една взаимноизгодна сделка”, коментираха от прокуратурата. „И взимащия и даващия подкупа не очакваха, че правоохранителните органи занаят за тази сделка”.

Това не е единствената обществена поръчка, за която са взимани пари. Изборът на изпълнител в други случаи е бил манипулиран чрез подмяна на документи, подправяне на подписи, изменения на условията.

При вчерашния арест парите са предадени от фирма „Арт Елит” ЕООД, за да бъде спечелена обществена поръчка за саниране на блок. Стойността е 2 000 000 лева. Има данни и за още замесени фирми. Една от тях е пратила Геринска, но и други служители на община „Подуяне”  на почивка в хотел.

В същото време кметът на района отрича да е знаела каквото и да е за корупцията.

„За мен тези почивки и отношения са новина. Тези подправени подписи, технологично не е обяснимо как стават. Трябва да оставим нещата да бъдат изследвани от компетентните органи, за да има някаква конкретика. Нищо не оспорвам. В момента текат действия, на които ние съдействаме. На мен технологията не ми е ясна”, заяви Митова.

Кметът поясни, че подписът на главния юрисконсулт в общината стои под всяка документация, но документите се разглеждат от експертни комисии.

Митова заяви, че арестуваната Геринска е държавен служител и работи в общината от 2011 г.

„В момента не мога да ви възпроизведа точно как е постъпила” на работа, посочи кметът за главния юрисконсулт.

Фирмата, дала подкупа, „Арт Елит” ЕООД, в момента изпълнява и друга поръчка - за ремонт на учебни и детски завдения, добави Митова.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@