2

К ъщата на поета и революционер Пейо Яворов ще остане музей. Това съобщи заместник-кметът по културата на София Тодор Чобанов, в предаването „Здравей, България“ по NOVA и по този начин до някъде сложи край на спекулациите относно съдбата ѝ.

В края на миналата седмица стана ясно, че

къщата е обявена за продан от частен съдебен изпълнител,

а началната цена е малко над 1,6 млн. лв. След разговор на кмета Йорданка Фандъкова, с премиера и министъра на културата, в момента юристите на ангажираните институции търсят най-подходящия начин за придобиване на сградата и за уреждането на нейната собственост.

Заради дългове и неуредени спорове за имота къщата на Яворов е обявена за продан на цена от 1,6 млн. лева от частен съдебен изпълнител.  Дотук се стига след неколкократна смяна на собствениците на сградата и неплатени заеми.

Новият собственик Васил Панчев купува къщйта на Пейо Яворов през 2015 г. срещу натрупан дълг от 300 хил. евро. Оказва се обаче, че над имота има все още неизплатена ипотека от предишния ѝ собственик – бизнесменът  Володя Лозанов. Това е и пречката за сключване на сделка между Панчев и Министерството на културата за замяна на имота, за да стане музеят държавна собственост.

Обявената цена покрива цялото задължение.

Дългът е към физическо лице и към него е присъединена и Националната агенция за приходите”, обясни частният съдебен изпълнител  Мирослав Колев. Търгът е на 16 ноември, ако дотогава се постигне извънсъдебно споразумение между собствениците на имота и държавата или общината, тогава търгът може да бъде отменен, обясни съдебният изпълнител.

„В последната година директорът на Националния литературен музей е постигнал споразумение със собственика на къщата Васил Панчев, че

тя ще бъде музей,

а сградата е била ремонтирана“, разказа директорът Атанас Капралов.

Институциите са постигнали съгласие за придобиването на сградата на музея от общината или държавата, съобщи зам.-кметът на София Тодор Чобанов. Точният юридически механизъм предстои да бъде съгласуван, но целта е сградата да се стопанисва от Националния литературен музей в партньорство със Столична община.

Навършват се 140 години от рождението на Пейо Яворов

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@