14

Д нес България се включва в мащабен изборен маратон, който започна още на 23 май в Холандия и Великобритания.

Има ли разлики между бюлетините днес и в предишни гласувания.

Основните правила:

Отляво на бюлетината са подредени всички партии и коалиции. Вдясно е преференциалният вот – той е от 101 до 117 с имената на кандидатите.

Гласува се задължително със син химикал – с "X", английската буква "V" или тикче. Не се пише нищо по самата бюлетина. Имаме възможността да задраскаме квадратчето "Не подкрепям никого".

При грешка с бюлетината имаме право да пуснем само още една.

Съществените разлики в сравнение с последния вот

са направени, за да се избегне така наречения феномен "15/15" или "17/17". Затова, когато става въпрос за преференциален вот – започват от числото 100 нагоре. 

По отношение на машинното гласуване имаше машини само в 500 секции в страната – сега вече те са 3000.

За машинното гласуване:

Две машини за гласуване все още не са тръгнали към съответните секции. Това съобщи пред NOVA Веселин Тодоров, управител на фирмата доставчик.

"В момента се опитваме да решим проблема. Едната е във Варна, другата е във Видин. Надявам се да се справим. Всичко, което може да се направи, без да се сменя машината, ще бъде направено", обясни той.

Тодоров допълни, че някои от хората, които е трябвало да инсталират устройствата, са чакали по 7-8 часа на местата за претоварване. Все пак инсталирането приключило около 22:30 ч.

Как се гласува машинно вижте във видеото:

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@