12

С емейството на бебето, чиято майка го носи в 7 часа сутринта само по блузка, а тя е пияна, вече е било проучвано.

Вчера случаят стана известен, след като младеж снима жените. Едната казва, че е майката. Бебето е с посинели от студ крака. Видеозаписът беше споделен близо 19 000 пъти и предизвика почти 4 000 коментара. Сигналът до властите подават други хора, видели малко по-късно двете жени и бебето на улицата. Момиченцето е настанено в център за настаняване от семеен тип. Преди това полиция взима детето и го кара в болница. 

Детето не е било хранено скоро, в болницата го нахранили и прегледали. 

„Целият екип си свърши много бързо работата. Първо полицаите пристигат много бързо и закарват детето в здравно заведение. Там се полагат необходимите грижи за бебето. От там сигналът идва при нас. Ние направихме проучване и разбрахме от колегите в дирекция социално подпомагане  „Оборище”, че това семейство е проучено съвсем наскоро, след подаден сигнал на 25 октомври. Разбрахме, че детето живее в „Малашевци” , в стара, порутена къща при лоши битови условия“, заяви директорът на дирекция Социално подпомагане - „Лозенец” Веселим Кожухаров пред "Здравей, България" по NOVA.

Той допълни, че не е имало как 3-месечното момиченце да бъде взето от родителите още на 25 октомври, защото първо трябва да се проучи случаят. Той изказа благодарност към будните гражданите за тяхната социална отговорност, че са задържали жените, докато са дошли полицаите. 

„Оттук нататък детето ще прекара 6 месеца в центъра за настаняване от семеен тип. С майката ще направи опит да се работи. Ще се проучи има ли възможност то да бъде реинтегрирано в семейство на роднини. Ако това не стане, ще се проучи приемно семейство“, каза още директорът. 

„Знаем, че след като бъде изписана една родилка, в рамките на една  седмица педиатърка  прави оценка на семейството и средата, в която детето ще израсне. Съответно, ако има нередности, се сигнализират съответните социални служби“, каза Огнян Исаев от “Ромски образователен фонд“.

„Крайно време е да имаме единен стандарт какво е това отговорно родителство, независимо дали става дума за роми, или българи. Детето вече е загубило психологическата връзка майка-дете. То със сигурност има травма“, каза  психологът Младен Владимиров.

Жените с бебе в София възмутиха социалните мрежи

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@