15

Н а 13 декември 2021 г. пред Народното събрание положи клетва 99-ото правителство на България с министър-председател Кирил Петков. Структурата и персоналният състав на кабинета бяха одобрени от парламента със 134 гласа „за“ и 104 „против“, а правителството проведе първото заседание още на следващия ден. До свалянето му с вот на недоверие, което се случва за първи път в новата история на България, правителството управляваше в условията на няколко кризи – продължаваща епидемия, нарастваща инфлация, военен конфликт в региона и други. 

Коалиционно споразумение

Коалиционното правителство, сформирано след преговори между мандатоносителя от „Продължаваме Промяната“ (ПП) с три от седемте партии в Народното събрание, беше създадено на 10 декември 2021 г. Тогава политическите формации подписват Споразумение за съвместно управление на Република България за 2021-2025 г., а под документа подписите си полагат Кирил Петков и Асен Василев от ПП, Слави Трифонов от „Има такъв народ“, Корнелия Нинова от "БСП за България" и Христо Иванов от „Демократична България“.

„Против“ съставянето на кабинета в Народното събрание гласуват ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане“, които не са поканени да участват в преговорите.

Състав и структура на кабинета

В правителството има петима вицепремиери. Двама са от „Продължаваме Промяната“ и по един от останалите коалиционни партньори - БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“. Министерствата са общо 19. Структурата на Министерския съвет е 10:4:4:3, разпределена пропорционално според спечелените на изборите гласове. „Продължаваме Промяната" имат десет министри, БСП и „Има такъв народ“ - по четирима, а „Демократична България“ - трима. 

Създадено е ново Министерство на електронното управление, а досегашното Министерство на икономиката е разделено на Министерство на икономиката и индустрията и Министерство на иновациите и растежа. Двама министри от предходното служебно правителство на Стефан Янев запазват постовете си - Бойко Рашков - като министър на вътрешните работи, и Николай Денков - като министър на образованието и науката. Служебният премиер Стефан Янев е избран за министър на отбраната. За министър на външните работи е избрана Теодора Генчовска, за министър на труда и социалната политика - Георги Гьоков, за министър на здравеопазването - Асена Сербезова, за министър на правосъдието - Надежда Йорданова, за министър на културата - Атанас Атанасов, за министър на земеделието - Иван Иванов, за министър на туризма - Христо Проданов, за министър на транспорта и съобщенията - Николай Събев, за министър на енергетиката - Александър Николов, за министър на иновациите и растежа - Даниел Лорер, за министър на електронното управление - Божидар Божанов, и за министър на спорта - Радостин Василев.

Обявени приоритети

Мотото на правителството, което обявява министър-председателят Кирил Петков след полагането на клетвата пред депутатите в парламента, е „Нулева толерантност към корупцията“.

Сред приоритетите на новото правителство, които той посочва, са контролът над финансите и еврофондовете, борбата с ковид кризата, както и мерките срещу инфлацията и покачващите се цени на енергоносителите. Реформата в съдебната власт, продължаването на конструктивното партньорство на България в ЕС и НАТО, както и добросъседство и напредък в отношенията на страната с Република Северна Македония също са набелязани като приоритети. 

Делегации и посещения 

Първото работно посещение в чужбина на министър-председателя Кирил Петков е в Брюксел, на 17 декември 2021 г. Там той има последователно срещи с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. На тях са обсъдени въпроси, свързани с кризата в Украйна, добросъседските отношения, инвестициите в инфраструктура, областта на отбраната, Плана за възстановяване и развитие на България, както и въпросът за преговорите с Република Северна Македония (РСМ). 

На 18 януари 2022 г. премиерът Кирил Петков и ръководената от него правителствена делегация е на еднодневно официално посещение в Скопие, Република Северна Македония – първата държава, която посещава след встъпването в длъжност на новия кабинет. Поводът е 30-ата годишнина от признаването от България на независимостта на тогавашна Македония, станало на 15 януари 1992 година. 

По покана на Петков, на 24 януари 2022 г. в София на официално двудневно посещение пристига министър-председателят на Република Северна Македония Димитър Ковачевски и членовете на правителството. На следващия ден е проведено съвместно заседание на двете правителства в резиденция „Бояна“, а в присъствието на Петков и Ковачевски са подписани три меморандума за сътрудничество между двете държави. 

Първата конкретна стъпка в сътрудничеството, обявена на срещата в Скопие, е възобновената авиолиния София-Скопие, реализирана от българската авиокомпания "Гъливер". На 7 юли компанията обявява, че спира временно полетите. 

На 28 април 2022 г.  министър-председателят Кирил Петков, начело на българска делегация, посещава Бородянка, Буча и Ирпин в Украйна, за да се запознае на място с последиците от военните действия в страната, започнали на 24 февруари 2022 г. Той е деветият премиер, посетил страната след началото на военните действия. В Киев Кирил Петков има среща с президента на Украйна Володимир Зеленски, на която подписват обща декларация за европейската перспектива на Украйна.

Борба с корупцията

На 16 март 2022 г. на посещение в София пристига европейският главен прокурор Лаура Кьовеши. Двамата с премиера Кирил Петков обсъждат борбата с корупцията и съдебната реформа. На 17 март 2022 г., в деня, в който приключва посещението на европейския главен прокурор, са арестувани бившият министър-председател, председател на партия ГЕРБ, Бойко Борисов, бившият финансов министър Владислав Горанов и бившият началник на пресслужбата на Борисов - Севделина Арнаудова. Обявената от МВР причина е образувано производство за изнудване, свързано Васил Божков. МВР обявява, че е „в ход мащабна операция във връзка със 120 случая на Европейската прокуратура в България“,  а в свое изявление, изпратено до медиите на 18 март 2022 г., премиерът Кирил Петков потвърждава, че по случая работи Европейската прокуратура. Тримата са разпитани пред прокурор и следовател и са освободени след 24 часа, без да им бъдат повдигани обвинения.

План за възстановяване и устойчивост 

На 7 април 2022 г. по покана на министър-председателя Кирил Петков в София пристига председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, за да представи одобрения от Комисията План за възстановяване и устойчивост на България. Планът е връщан няколко пъти за преработване, като основните забележки са в областите на енергетиката и върховенството на правото. Той е задължително условие, за да може България да получи достъп до 6,3 млрд. евро (12,3 млрд. лева) по европейския Механизъм за възстановяване и устойчивост. Планът цели да подпомогне икономическото възстановяване на ЕС след пандемията от COVID-19. България е 23-ата държава в Европейския съюз, чийто план е одобрен от Европейската комисия.

Промени 

На 28 февруари 2022 г. министър-председателят Кирил Петков в извънредно изявление от Министерския съвет обявява, че иска оставката на министъра на отбраната Стефан Янев във връзка с негова публикация ден по-рано във Фейсбук, като посочва, че „никой министър няма право на собствена външна политика, особено по Фейсбук“. В публикацията си Янев отхвърля твърденията, че е проводник на нечии външни интереси и декларира, че отправна точка за всяко негово решение и действие е бил само и единствено българският национален интерес. Поводът е позицията, която той заема след инвазията на Русия в Украйна на 24 февруари 2022 година. 

На 1 март 2022 г. след близо четири часа дебати на извънредно заседание парламентът освобождава Стефан Янев и избира за негов наследник Драгомир Заков със 184 гласа „за“,  33 „въздържал се“ и без нито един против.

От ДПС се въздържат при гласуването, а „Възраждане“ не участва в него.

Газова криза

На 31 март 2022 г. президентът на Русия Владимир Путин подписва декрет, съгласно който чуждестранните купувачи на руски газ трябва от 1 април 2022 г. да го заплащат в рубли. Ако не го направят, договорите им ще бъдат прекратени. 

На 1 април 2022 г. от руската компания „Газпром експорт“ постъпва официално искане доставяният природен газ в България да бъде плащан в рубли. Министърът на енергетиката Александър Николов съобщава, че България ще се придържа към позицията на ЕС за спазване на договорите между партньорите, където е разписан начинът на плащане и той не включва плащане в рубли. На 27 април 2022 г. руската компания спира доставките за България. 

На 3 май 2022 г. Кирил Петков участва в церемонията за началото на строителството на нов терминал за втечнен газ в Александруполис, Гърция, който ще бъде свързан с газопреносната мрежа на Гърция, а по съществуващите трасета може да достига до България, Сърбия, Република Северна Македония и други страни. В рамките на визитата Кирил Петков инспектира и изграждането на междусистемната газова връзка Гърция-България в района на Комотини.

На 9 и 10 май 2022 г. министър-председателят Кирил Петков е на работно посещение в САЩ по покана на председателя на Мюнхенската конференция по сигурността Кристоф Хойсген за участие в Лидерска среща на най-високо ниво. Посещението в САЩ е и част от плана на правителството за координирано решаване на проблемите с газа и инфлацията чрез по-тясно взаимодействие с международните ни партньори. След срещата си с вицепрезидента на САЩ Камала Харис Кирил Петков съобщава, че са договорени доставки на втечнен газ за България.

На 8 юли министър-председателят Кирил Петков, вече в оставка, и гръцкият му колега Кириакос Мицотакис участват в церемония по приключването на строителството на Междусистемната газова връзка Гърция-България (IGB). Все още има административни процедури, които трябва да бъдат приключени, за да бъде пуснат интерконекторът в търговска експлоатация. 

По време на последното правителствено заседание, провело се на 28 юли, премиерът в оставка Кирил Петков обявява, че Министерството на енергетиката ще направи предложение за сключване на договор за доставка на седем карго кораба с втечнен природен газ, които да подобрят енергийната сигурност на страната. Първата карго доставка на втечнен природен газ може да дойде през октомври на гръцкия терминала в Ревитуса, за което вече има и резервиран капацитет. 

За сделката министър Александър Николов допълни, че цената на втечнения газ е обвързана с индекса в САЩ, който е значително по-стабилен от европейския индекс, а цената за първите три доставки се очаква да бъде с около 30 долара под европейската. 

Отзовани руски дипломати 

На 28 юни премиерът в оставка Кирил Петков съобщи пред журналисти в парламента, че България ще отзове 70 руски дипломати от посолството на Руската федерация в София, тъй като, по думите му, има информация, че са извършвали дейност против интересите на България. Това предизвика вълна от коментари, включително и реакция от страна на руския посланик у нас Елеонора Митрофанова, която с дипломатическа нота настоя България да отмени решението си и спомена за възможност за скъсване на дипломатическите отношения между двете страни. 

Вот на недоверие

Правителството стана първото в съвременната история на България, свалено с вот на недоверие в  Народното събрание. 

Вотът на недоверие към кабинета на тема икономическа и финансова политика, внесен от ГЕРБ-СДС, беше одобрен в пленарната зала с гласовете на депутатите от ГЕРБ-СДС, ДПС, „Възраждане“ и „Има такъв народ“. Преди него от „Има такъв народ“, една от четирите партии в управляващата коалиция, обявиха напускането си и изтеглиха своите министри от управлението. 

Коментари 15
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

15 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Зловещо: Откриха работилници за мумифициране на хора и животни</p>

Археолози откриха работилници за мумифициране на хора и животни в некропола Сакара

Любопитно Преди 41 минути

Собственикът й е бил ръководител на изграждането на канали, върховен жрец и главен писар

коронавирус

COVID-19: В 4 области няма регистрирани нови случаи

Теми в развитие Преди 45 минути

В процентно отношение броят на положителните случаи спрямо броя на направените тестове е 4,1%

Путин след атаката срещу Москва: Киев избра пътя

Путин след атаката срещу Москва: Киев избра пътя

Свят Преди 9 часа

Руското МВнР: Уверенията на представители на НАТО се оказват напълно лицемерни

<p>Сигнал в прокуратурата от МВР срещу кабинета Петков</p>

Демерджиев внесе сигнал в прокуратурата срещу кабинета Петков

България Преди 13 часа

Сигналът е за работата на редовното правителство по помощта за украинските бежанци

Блейк Лайвли, Раян Рейнолдс

Блейк Лайвли се разтапя от „пикантното“ лятно тяло на съпруга си Райън Рейнолдс

Любопитно Преди 14 часа

Актьорът публикува своя снимка с риза без ръкави, която показва бицепсите му

<p>Правителството предложи на НС да удължи Бюджет 2022</p>

Правителството предложи на парламента да удължи Бюджет 2022

България Преди 14 часа

Срокът на действие на удължителния закон сега е до 10 юни 2023 г.

<p>Лерос: Разследват Зеленски за държавна измяна</p>

Украински депутат: Разследват Зеленски за държавна измяна

Свят Преди 14 часа

По-рано Гео Лерос беше отстранен от заседанията на Върховната рада в Киев за шест месеца

Мустафа Карадайъ

ДПС към ГЕРБ: Ако тази порочна сватба се случи, българските граждани ще нахлуят в парламента

България Преди 15 часа

„Вие част ли сте от този процес на рушене на демокрацията и държавата“, попита Мустафа Карадайъ

Това са верните отговори на матурата по математика

Това са верните отговори на матурата по математика

България Преди 15 часа

Тестът включваше 25 задачи, от които 18 с избираем отговор

призраци

Кървави къщи, призрачни кораби и зловещи пътища: Най-ужасяващите места в Америка

Любопитно Преди 15 часа

Дори тези, които не вярват в призраци, трябва да признаят, че приказките за свръхестественото могат да бъдат особено завладяващи

Снимката е илюстративна

Земята има още една луна и тя ще обикаля около планетата ни поне 1500 години

Любопитно Преди 15 часа

Експертите смятат, че древният космически спътник е бил в близост до Земята от 100 г. пр. Н. е.

Гечев: Разузнаването не е нито на президента, нито на някоя политическа партия

Гечев: Разузнаването не е нито на президента, нито на някоя политическа партия

България Преди 15 часа

Гечев: Не мога да коментирам дали някой някъде, без мое знание, е съгласувал нещо

<p>Ето къде премахват официален празник, за да увеличат бюджета за отбрана</p>

В Дания премахват официален празник, за да увеличат бюджета за отбрана

Свят Преди 16 часа

През 2024 г. инвестициите в оборудване, личен състав и инфраструктура ще възлизат на 6,9 млрд. крони, а през 2033 г. трябва да достигнат 19,2 млрд. крони

ЕК: Така Русия отговаря на желанието за мир

ЕК: Така Русия отговаря на желанието за мир

Свят Преди 16 часа

ЕК: Ударите са ясният отговор на руския президент Владимир Путин

Имението на Тръмп, за което никой не знае

Имението на Тръмп, за което никой не знае

Любопитно Преди 16 часа

Екстравагантното имение Мар-а-Лаго на Доналд Тръмп в Палм Бийч често е в заглавията, но малко хора знаят за тайния втори дом на семейството

Полицията хвана германка зад волана, с близо 2,5 промила алкохол в кръвта

Полицията хвана германка зад волана, с близо 2,5 промила алкохол в кръвта

Свят Преди 16 часа

Автомобилът е спрян вчера, около 18:50 часа, в района на село Доброглед