4

Д ве новородени са били изоставени от майките си в Университетската болница в Пловдив. В първия случай жената е избягала 5 часа след раждането на сина си Илия. Момченцето е шесто дете за майката.

Второто изоставено дете се казва Златка и е недоносено. Теглото му е едва 1,5 кг. Децата са в добро здравословно състояние и са настанени в отделението по неонатология, информира NOVA.

„Момиченцето утре ще отиде в приемно семейство. Момченцето ще бъде настанено в приемно семейство другата седмица

Златка е родена недоносена в Първомай. Отглежда се при нас докато достигне необходимите килограми, за да отиде в приемно семейство. В момента е абсолютно здрава“, каза началникът на отделението по неонатология в УМБАЛ „Пловдив“ д-р Диана Аргирова. Тя заяви, че родителите на момиченцето не са установили контакт с лекарите.

Илия е роден на 21 ноември в Университетската болница. След като е избягала, майката не е потърсила сина си. Приемно семейство вече е заявило желанието си да се грижи за него.

Момченцето е 19-ото поред изоставено дете в болницата. Д-р Аргирова заяви, че

децата се изоставят по различни причини, като най-честите са нежелана бременност и малформации на детето.

Директорът на Дирекция „Социално подпомагане“ – Пловдив Надя Танева обясни: „Майката  на Златка е подписала декларация за пълно осиновяване. Родителите на момченцето също казаха, че ще подпишат такава декларация. След като децата са настанени в приемни семейства предстои да бъдат записани в регистъра за осиновяване“.

Тя разкри, че Илия е шестото дете на майката, която го е изоставила. Двете най-големи деца живеят с биологичния си баща, а останалите три деца живеят в „доста занемарени социални условия“.

От началото на година изоставените деца в Пловдив са 32,

28 от тях са настанени в приемни семейства, а за три от тях майките им са преценили, че променят решението си след разговори със социални работници и в момента отглеждат децата си под наблюдение на специалистите.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@