9

О бластният управител на София свика първо заседание на новия Общински съвет. На него Йорданка Фандъкова положи клетва и окончателно встъпи в длъжност за 4-ти мандат като кмет на София.

Общинските съветници са 61. Най-много са представителите на сформираната коалиция между ГЕРБ и СДС – 27. Веднага след тях се нареждат "БСП за България" с 15 представители, "Демократична България" с 12, ВМРО – 4, "Атака" - 2 и независимият кандидат Борис Бонев.

Досегашният председател на Столичния общински съвет Елен Герджиков бе избран за нов мандат..

"За" кандидатурата на Герджиков гласуваха 33-ма общински съветници.

За поста председател на СОС имаше трима кандидати - Герджиков, Милка Христова от групата на БСП в СОС, и Методи Лалов от Обединение Демократична България.

Заместник-председателите на СОС са проф. Иво Петров, Милка Христова и Борислав Игнатов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Проф. Иво Петров от групата на ГЕРБ/СДС е с 60 гласа „за“. Милка Христова от „БСП за България“ също 60 гласа „за“, а Борислав Игнатов – 59 гласа „за“ и един „въздържал се“.

Изненада при районните кметове в София след окончателните резултати

Тържествено заседание на СОС, новите кметове и общински съветници се заклеват

Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова положи клетва на събранието на Столичен общински съвет.

Клетвата й гласи: "Заклевам се в името на Република България да спазвам конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на гражданите от Столична община и да работя за тяхното благоденствие." Така Йорданка Фандъкова официално влезе в длъжност като кмет на Столична община.

Преди това новите кметове на кметства и кметове на райони в София и София област положиха клетва. Тяхната клетва гласи: "Заклевам се в името на Република България да спазвам конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на гражданите от Столична община и да работя за тяхното благоденствие." Те получиха удостоверения и подписаха клетвен лист.

Какво заяви Йорданка Фандъкова

Всеки от нас е в тази зала, защото е получил доверието на граждани на София. Днес подписваме клетвения лист и нашата първа отговорност е тази към хората на София, независимо от това за кого са гласували, нашата партийна принадлежност отстъпва крачка назад, защото решенията, които ще взимаме, са решения за града. Това заяви в словото си столичният кмет Йорданка Фандъкова, след като встъпи в длъжност.

Фандъкова печели в София, изненади на балотажите

Живеенето заедно е най-естествената форма на човешкото битие и едновременно с това най-трудната задача, защото изграждането на общност става с приемането на общи цели, с пътя заедно, с общите каузи. А те не се намират в постоянното делене. Деленето е лесният път, той често дава известност и слава, но не ни води никъде като град и като общност.

Минахме през тежка кампания, в която се казаха много неща – и истини, и лъжи. Едно обещание обаче ни обединяваше и това е обещанието за промяна, добави Фандъкова.

Промяна не за един или за друг, а промяна за града. А промяната за София е единствено в развитието, в реалната работа. Защото промяната не е лозунг, а посока и цел. За нея е нужна смелост и ясен поглед над злободневието на деня, над дребните сметки, над евтината популярност. Промяната не е в позата, не е в обещанието, а в решението. Именно решения са това, което очакват софиянци от нас – затова е техният глас и тяхното доверие, каза Фандъкова.

С много от вас сме работили заедно, с други - това предстои. Това, на което всеки може да разчита е, че моята врата винаги ще е отворена за разговори, за идеи, за решения. Това, което няма да приема и няма да подкрепя, е популизъм и опити да се използва града, за да се решават партийни задачи. Бъдещето на този град е по-важно от рейтинга, на която и да е партия, на която и да е персона. Казвам го и от позицията на човек, който 10 години е бил кмет - в историята на този град остават само решенията, останалото е суета, в която не трябва да позволим да се препъваме.

Знам какво означава да си сбъркал, знам и какво означава да си бил прав, но ако не си намерил решение, ако не си преместил колелото напред, нищо от това че си бил няма да остане.

Затова аз ще разчитам на всеки от вас за промените, които ще предложа и за решенията, които ще взимаме. До месец ще предложа на общинския съвет структурни промени в работата на общината, които да гарантират по-голяма бързина на работата, повече контрол и повече публичност. Затова предлагам и нови ресори – строителство, дигитализация и инвестиции, транспорт – това са големите мотори на промяната за София и това е начинът да увеличим скоростта на развитие.

Единственият начин да отговорим на очакванията за повече ред и бързина е в работата. Затова ще използвам и опита, и силата, които имам, за да гарантирам проектите на София. Някой беше казал, че човек или е част от проблема, или е част от решението. Това, което аз Ви предлагам е да бъдем част от промяната в името на хората на София, призова столичният кмет.

Очаквам от новия общински съвет да се структурира бързо и да заработи с темпото, което гражданите очакват от нас. София няма време за губене в партийни боричкания и хаотични движения. Аз гарантирам открит диалог за проектите и в работата с общинския съвет.

Пожелавам след 4 години всеки от нас да се гордее с това, което е направил, с решенията, които е предложил, с проектите, които е защитил, мислейки за града днес и за града отвъд тези 4 години, каза още Фандъкова. 

Как протича заседанието

На заседанието ще станат ясни политическите групи в СОС.

Ще се състои и гласуването за председател на СОС, което е тайно и се прави в два кръга. В интегрална бюлетина в първия кръг се подреждат всички заявени от политическите групи предложения, гласува се и ако никой не е събрал повече от половината гласове на общинските съветници се провежда втори кръг с първите двама, които са се класирали.

Какво обещават новите кметове

След това се прави процедура за избор на зам.-председатели на общинския съвет, като всяка политическа група има право да даде свое предложение. Гласуването е явно, необходими са 31 гласа, тоест половината от общия брой на общинските съветници. Ако за някое предложение не се съберат толкова гласове, то политическата група има право да предложи същия или друг кандидат и се провежда второ гласуване.

Малина Едрева вече е избрана за председател на политическата група на ГЕРБ-СДС, за зам.-председател е избран д-р Антон Койчев, който е председател на градската организация на СДС.

Най-вероятно от групата на ГЕРБ отново ще предложат Елен Герджиков за председател на Общинския съвет.

На заседанието ще стане ясен и съставът на новите общински комисии. Предвижда се питанията на общинските съветници и отговорите към тях да бъдат публикувани на интернет-страницата на общината, както и показване на поименното гласуване по време на сесиите на СОС.

Кои са новите лица в Столичния общински съвет

Сред тях е радиоводещият Стефан Колев. Споделя, че не може да оправдае хората, които не гласуват. "Това е право, но аз въпреки това, не мога да се изкривя и да кажа, че този човек има избор", коментира той, цитиран от NOVA.

Владимир Панев от „Демократична България” също ще е част от новия Столичен общински съвет. Споделя, че няма проблем с емоциите и това ще е един плюс в работата му в услуга на софиянци.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров се отказа от депутатското си място, за да стане общински съветник. От една сграда, която е паметник на културата, отива в друга – също такава.

"Не мисля, че е по-малко интересен или по-малко важен общинския съвет. В крайна сметка тук се решава съдбата на 1,5 – 2 милиона столичани. В сайта на общината аз искам да се публикува всичко,  което се отнася до разпределението на бюджета", обясни той и се закани да има мегадебати в сградата на "Московска" 33.

Борис Бонев не спечели изборите за кмет, но стана общински съветник. Пред NOVA той сподели, че е за аргументиран дебат навсякъде.

Адвокат Васко Тодоров ще е част от групата на БСП в Столичния общински съвет. За него приоритет ще са "Топлофикация" и "Софийска вода".

Още по тази тема вижте и във видеото:

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 9
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

9 коментара
 
Да планираш отпуската е лесно. Началникът ти казва - кога, а съпругата ти - къде.
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

В Косово: Трябва да бъдем готови за война

В Косово: Трябва да бъдем готови за война

Свят Преди 1 час

Бислими посочи т. нар. Руски хуманитарен център

д

Защо семейството полицаи влезе с над 200 кг багаж в “Един за друг”?

Любопитно Преди 4 часа

Полицейското семейство Маргарита и Кристиян са поредната двойка, която напуска “Един за друг”

Генералният секретар на НАТО отиде в Киев

Генералният секретар на НАТО отиде в Киев

Свят Преди 4 часа

Столтенберг каза, че на път за Украйна са още оръжия и боеприпаси

;

Любовната история на цар Борис ІІІ и Йоанна Савойска

Любопитно Преди 4 часа

Любовта им - чиста и истинска, непродиктувана от политически или лични интереси

Много повече общуване в чужбина: Отдай се на приключения!

Много повече общуване в чужбина: Отдай се на приключения!

Технологии Преди 4 часа

Наслади се на пътуване в чужбина с А1 Roaming Revolution

Отвъден живот

Добре дошли в града, в който всеки говори с мъртвите

Любопитно Преди 5 часа

Ако вярвате в задгробния живот, това е една задължителна дестинация

НСО опроверга Денков, охраната му не е свалена

НСО опроверга Денков, охраната му не е свалена

България Преди 5 часа

От НСО посочват, че изпълняват стриктно вменените им „със закон задължения”

Доброволци засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

Доброволци засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

България Преди 5 часа

Над 100 служители на Пощенска банка се включиха в инициативата, която е част от мащабния проект „Новата гора на София – 2“

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Любопитно Преди 6 часа

„Ох, на мама!“ има удоволствието да обяви своето първо голямо целодневно БЕЗПЛАТНО събитие за всички бъдещи и настоящи родители

Хората с инвалидни пенсии останаха без великденска добавка

Хората с инвалидни пенсии останаха без великденска добавка

Пари Преди 6 часа

Право на великденска добавка добиха около 534 хиляди души

Грета Гъруиг

Обявиха тазгодишното жури на фестивала в Кан

Любопитно Преди 6 часа

Председател е режисьорът на "Барби" Грета Гъруиг

Затвор без решетки в Самораново

Отварят през септември първия затвор без решетки у нас

България Преди 7 часа

Съоръжението е предвидено за настаняване на лишени от свобода, които изтърпяват по-дълги присъди

С документален филм ЕП призовава да използваме гласа си на евроизборите

С документален филм ЕП призовава да използваме гласа си на евроизборите

Свят Преди 7 часа

Комуникационната кампания е под мотото „Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб”

Полските фермери преустановиха блокадите по границата с Украйна

Полските фермери преустановиха блокадите по границата с Украйна

Свят Преди 7 часа

Камионите, превозващи зърно, все още ще срещат известни ограничения, предупредиха украинските митнически власти

НСИ: Населението на България продължава да се топи и да застарява

НСИ: Населението на България продължава да се топи и да застарява

България Преди 7 часа

Към 31 декември 2023 г. населението на страната ни е 6 445 481 души, което представлява 1,4% от това на ЕС