28

В  чипсове, зърнени храни закуски и кафе се съдържа веществото акриламид в норми, които са канцерогенни, сочат резултатите от наскоро проведено изследване в Европейския съюз. Взети са над 500 проби от хранителни продукти, съобщава NOVA.

„Изследвания от последните години показват, че това вещество предизвиква рак при животни. Върху хора не са правени експерименти. През 2015 г. Европейската агенция по храните излезе със становище, че има риск, а през 2017 г. беше приет регламент, който е в сила от началото на 2018 г. Той дава препоръчителни стойности и задължава фирмите да предприемат действия, с които да ограничат количеството”, коментира Богомил Николов, председател на Асоциация „Активни потребители”.

Проблемът е, че една година по-късно се оказва, че регламентът не е достатъчно добър. „От резултатите се вижда, че се регистрират високи стойности”, подчерта Николов.

Акриламидът се получава при обработката на много видове храни при температури от 120-220 градуса по Целзий в зависимост от точката на горене на съответния продукт. Това важи от обикновените печени бисквити и вафлени кори, през кафето, чиито зърна се пекат, до различните чипсове според използваната мазнина и температурата на пържене.

Според Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебопекарите и сладкарите в България, с прилагането на новия регламент се тръгва към промяна на хранителните навици на хората.

„Всичко хрупкаво, всичко препечено, всичко, с което обикновено започва денят ни, съдържа акриламид. Ние говорим за отрова, която влизайки в организма ни, става крайно опасна”, категорична е Кукушева.

„Това вещество се натрупва в организма във времето. Проблемът е, че ако системно се превишават допустимите дози, рано или късно то въздейства върху здравето ни”, допълни Богомил Николов.

„Има как да готвим и под 220 градуса. Температура от 110 градуса е благоприятна за неразвитие на вредното вещество. Зная, че при високи температури се отделя такова. Картофите, например, могат да се приготвят при температура от 100 градуса без никакъв проблем”, посочва готвачът Йордан Коляндов. Той съветва храните по-често да се варят, защото това е процес, който протича при до 100 градуса по Целзий.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

@
Коментирай
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

28 коментара
 
<p>Кой е шофьорът, който вилня във Варна</p>
Ексклузивно

Кой е шофьорът, който вилня във Варна

Преди 3 часа
Нов смъртен случай на лекар у нас
Ексклузивно

Нов смъртен случай на лекар у нас

Преди 3 часа
Кой е изобретателят на първата еспресо машина в света?

Създадено за EMAG

Ексклузивно

Кой е изобретателят на първата еспресо машина в света?

Преди 3 часа
<p>&quot;Всички мразят&nbsp;полицията&quot; - хиляди протестираха в Париж</p>
Ексклузивно

"Всички мразят полицията" - хиляди...

Преди 3 часа
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Водещи новини