1

М ного храни с етикет „детски” реално не се различават по нищо от останалите продукти, показва проучване на NOVA.

Оказва се, че производителите заблуждават, че храните, на които е посочено, че са за деца, са по-полезни от тези за възрастни. Най-често в магазините откриваме „детски” кренвирши, луканки, майонеза, пастет и лютеница, посочва Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна”.

Потребителите често ги избират пред другите продукти с презумпцията, че са по-здравословни. Изследвания обаче показват, че въпросните храни не се различават по нищо от останалите от същия вид.

Преди време Комисията за защита на потребителите провери произволно избрани кренвирши, кетчуп и майонеза от двата вида - за деца и за възрастни. Тогава някои производители премахнаха от етикетите на продуктите си надписа „детски”.

Цветните етикети, снимките на любимите герои и умалителните имена върху опаковките обаче са останали.

„Гледаме дали има някакво послание към потребителите, което да окаже влияние върху тяхното решение за закупуване на определен продукт”, коментират от КЗП. Картинните изображения сами по себе си не означават, че етикетът подвежда, тъй като „средният потребител е добре информирано лице, което би трябвало да се запознае със съдържанието на продукта и да прецени дали той е подходящ за неговите деца”.

Оказва се, че ясни правила за етикетиране на детските храни в България липсват.

„Нелоялна търговска практика тук няма, тъй като няма нито регламент, нито определение, което да забранява производството на такъв тип храни. Всеки иска да достигне до своите потребители по един или по друг начин”, посочи Атанас Урджанов от Асоциацията на месопреработвателите.

„Никой не може и не дава право да определя една храна като детска, защото това ще бъде една заблуда за потребителя. Всеки търговец се стреми да привлече повече клиенти и прилага такива трикове за по-големи продажби, но това не е редно”, категоричен е обаче д-р Камен Николов от Българската агенция за безопасност на храните. Той подчерта, че „един продукт може да бъде безопасен, но да не е здравословен”.

Производители твърдят, че рецептурите за деца са различни и по-здравословни тъй като в тях няма глутамат и допълнителни протеини. И казват, че има двоен стандарт при контрола на техните продукти и на тези, които се внасят в страната ни.

Според КЗП оабче поставянето на етикет с надпис „детски” нарушава правилата.

„Това е нелоялна търговска практика, според нашето решение и решение на Върховния административен съд”, поясни Димитър Маргаритов, председател на КЗП. „Търговците нямат право да продават продукти, етикетирани по този начин”.

Маргаритов посочи, че при първо нарушение санкциите стигат до 30 хил. лв. а при второ, до 50 хил. лв.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@