0

В сяка четвърта жена в България е жертва на насилие. Всяко трето умишлено убийство у нас е на жена. Действието се развива в най-уютното й място – собствения й дом, а убиец е мъжът й. Кога и защо жертвите се превръщат в насилници? Отговор, който всеки може да потърси в изложбата "Има нещо гнило в Рая", разказва NOVA в репортажа си.

"От 1 година се занимавам с проблема за убийствата на жени. Живеем в общество, което потиска слабия", каза пред камерата на "Събуди се" съвременната художничка Искра Благоева.

Убийствата и насилието над жени се превърнаха в тема, която влиза и не излиза от всеки един дом. Ако се престрашим да отворим вратата на Водната кула, ще открием изкуство, което ни шокира, тревожи и обърква стереотипите. Искра изследва каква е жената-убийца – от новините за реални човешки животи, през мита, религията, поезията и психологията. 

"Темата за жената, изгонена от Рая. Това отношение към жените е клиширано през някакви стереотипи. В момента, в който жената си позволи свободна воля, тя бива наказана или заклеймена. Тези жени убийци използвам като метафора", казва още Благоева.

Изложба по вертикалата на Водната кула в сърцето на София е между апатията, спекулацията, гнева, ужаса и убийствата. 

"В 99% от случаите тези жени са принудени да убият и това мен ме шокира - или си жертва, или си убиец", добавя Искра. 

Още по тази тема вижте и във видеото по-горе.

От понеделник ще заработи приемна за пациенти, пострадали от домашно насилие,

разкрива неправителствена организация в Университетската многопрофилна болница "Св. Георги" в Пловдив. 

"Там всеки понеделник ще се дават психологически консултации от 9.00 до 13:00 ч. и юридически - от 13.00 до 17:00 ч. Ние ще работим с всички пострадали от домашно насилие, сред които преобладават жените", каза отново в ефира на "Събуди се" адвокат Милена Кадиева.

Тя обясни, че освен с жертвите на домашно насилие, има специализирана програма и за работа с извършителите. "През годините сме разбрали, че не можем да работим само с едната страна на проблема. Надяваме се, че ще покажем сериозните случаи на домашно насилие, при които се стига до физически травми и медицински увреждания и да ги използваме като пример за бъдещи законови промени", обясни още адвокатът.

Още по темата вижте във видеото:

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@