3

Г лоба от 10 000 лв. получи столичната „Топлофикация“. Санкцията е заради начисляването на сметка за парно на мъж от Смолян, който никога не е живял в София и никога не е бил абонат на дружеството.

Скандалният казус с абсурдната грешка премина през няколко съдебни инстанции,

съобщава NOVA.

Инженер-химикът Стефан Иванов от Смолян си живеел съвсем спокойно като пенсионер до преди две години, когато изненадващо му запорират пенсията заради дълг от 1300 лв. Мъжът постепенно започва да разплита случая и разбира, че е жертва на грешка.

В столичната ”Топлофикация” вписали неговото ЕГН като длъжник, вместо това на софиянец, с когото имената му съвпадали.

Мъжът от Смолян никога не е живял в столицата, няма и апартамент в „Люлин”, както твърдят от „Топлофикация”.

За да изясни казуса, пенсионерът изпада в още по-абсурдна ситуация – завежда дело за доказване на собствената си самоличност. Съдът установява, че той не е Стефан от София и че не е длъжник на „Топлофикация”.

„Те обаче не дадоха отговор как така са взели моите данни, защото има още 6 човека в София с моите имена и 30 човека в България”, казва Иванов. А Комисията за защита на личните данни глобява дружеството с 10 000 лв. Парите няма да бъдат дадени на потърпевшия.

От „Топлофикация” - София заявиха, че приемат решението на съда и ще платят глобата.

А пенсионерът, който две години води съдебни битки, сега започва нова, защото няколко негови пенсии отишли за адвокати и дела.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@