6

С мятам да свикам Консултативен съвет от изтъкнати юристи, за обсъждане на механизма за премахване на главния прокурор.

Това каза главният прокурор Иван Гешев в интервю за сутрешният блок на БНТ.

"Поканил съм едни от сетивата на българското право да участват в него. Ще ги поканя да дадат и своето становище. Тогава институцията прокуратура ще излезе с общо становище по тези идеи. Дали ще сработи, който и да е механизъм може да стане ясно, след като бъде въведен и мине някакъв период от време", каза още Гешев.

Иван Гешев положи клетва като главен прокурор

Той отбеляза, че в този механизъм вижда, както добри идеи, така и проблеми.

"Виждам определени добри идеи, които предлага правителството. Виждам проблеми, каквито виждат много юристи, с които съм говорил. Трябва да осъзнаем, че това е законопроект. Мисля че може да се стигне до разумно решение. Това е механизъм, който потенциално неработещ, защото не смятам да извършвам престъпление“, посочи главният прокурор.

"Другата тема я казах, хората, които не са доволни от този механизъм те никога няма да са доволни. Защото с тази тема те се хранят и буквално и преносно. Те няма да се съгласят на какъвто и да е вариант с изключение на две хипотези. Механизъм, който им гарантира да ме махнат лично мен или всеки друг, който не е от техния кръг. Или възможност да унищожат прокуратурата под знамето за борба с престъпността, демокрацията и т.н., чрез нейната децентрализация, или изваждането и от съдебната власт. Това са целите, на които те ще са доволни", обясни още той.

Гешев уточни, че не е вярно, че главният прокурор е безотчетен и безотговорен.

"Той се отчита пред Народното събрание, процедури има и пред Висшия съдебен съвет. Не е вярно, че е безотговорен, защото носи отговорност като всеки един магистрат. Има механизми за отстраняването на главният прокурор в Конституцията. Дали това е достатъчно или не е друга тема, но това, че той е безотговорен и безотчетен категорично не е вярно", добави новият главен прокурор.

"Механизъм за отстраняване на главния прокурор дали ще сработи или не, по компетентен коментар от името на цялата прокуратура, не главният прокурор, в лично качество, ще дадем след Нова година, когато ние ще дадем своето становище, което е поискано от Министерски съвет. То ще е на база на нашият аналитичен отдел", допълни още Иван Гешев.

Гешев отбеляза, че е против прокуратурата да бъде извън съдебната власт.

"Тогава ще отиде към изпълнителна власт, защото приключваме с независимостта на всички прокурори", каза още главният прокурор.

Поемам прокуратура, която е в добра кондиция, подредена и има административен капацитет.

Гешев отбеляза, че няма структура, която да е без проблеми.

"Въпросът е всяка структура и организация да решава сама проблемите си, а да не прехвърля отговорността си на други. Както казах при встъпването си в длъжност, ние знаем, че не сме безгрешни и затова първи няма да хвърлим камък. Ще се насочим към решаване на собствените си проблеми, няма да ги прехвърляме на други“, каза още той.

По думите му проблемите са различни, от различно естество.

"Най-сериозният проблем, краткосрочен, е формирането на екип. От създаването на екип, който има общи цели, работи заедно, а не поотделно, и който има идеи и виждания за развитие на прокуратурата зависи много. Никой еднолично и главен прокурор, включително, не може да управлява една структура. За мен това е един от проблемите, който стои краткосрочно", посочи главният прокурор.

"Ако говорим за проблеми. На мен ми се иска след тези 7 години ситуацията с битовата престъпност да стои по различните начин. Да не гледаме по телевизията как са убиват възрастни хора, които са дали живота си и труда си за изграждането на тази държава. Как ги палят в къщите им, след тежки престъпления извършени спрямо тях. Надявам се да не говорим толкова за корупция, прокуратурата да излезе по-силна от този мандат. Колегите, които работят там да са успели там, където има да премахнат бюрократичния подход и да се обърнат към проблемите и болките на хората", обясни Гешев.

"Аз наистина вярвам, че работодател на всеки държавен служител е българският гражданин. От техните данъци ние вземаме заплати, които са сериозни за страната. Логично е да дадем това, което те очакват, защото продуктът, който очакват е справедливост, независимо дали живееш в София или извън нея", добави още той.

Според Гешев много неща трябва да се променят, за да се постигне този резултат.

"Да се промени мисленото, което е много трудно. По-лесният вариант е да се носиш по течението, защото това е част от човешката природа. Много е трудно да се промени мисленето, което съществува в много прокуратури, че те са чиновници и това е трудно ще бъде променено", каза главният прокурор.

"Прокуратура отворена за проблемите на хората би изглеждала по начин и това ще бъде постигнато, когато гражданинът в което и да е населено място, където има структура на прокуратурата, най-малкото знае, че тя съществува. Когато знае, че има такава структура решава проблеми, които са от нейна компетентност и които касаят гражданите на това населено място. Когато тази прокуратура или конкретен прокурор са образували дело и са внесли искане за задържане под стража на човек, който е ограбил възрастна жена и е откраднал всичко от двора, с което тя се изхранва, или е пребил пенсионер, или е извършил друго тежко престъпление. Когато решава проблемите на хората", допълни още Иван Гешев.

Във вторник Министерският съвет поиска от Конституционния съд тълкуване на Основния закон във връзка с идеята за въвеждането на фигурата на "независимия прокурор", който да разследва главния, предаде БНР.

В питането правителството се позовава на "общоприетия правен принцип, че "никой не може да съди себе си", който е елемент на правовата държава" и иска от конституционните съдии да кажат дали правомощието на главния прокурор да осъществява "методическо ръководство" върху всички прокурори възпрепятства неговите подчинени да го разследват.

Отговор на питането може да се чака до няколко месеца, казаха пред БНР конституционалисти.

Радев подписа указа за Гешев, иска промяна в Конституцията

Малко след като в тържествена обстановка Иван Гешев положи клетва, пред медиите той и предшественикът му коментираха президентските консултации за промени в Конституцията в частта "прокуратура". 

Днес държавният глава ще се срещне на "Дондуков" 2 с представители на неправителствени организации и професионални сдружения на магистрати. 

Новият Обвинител номер едно нарече въпроса политически и реагира срещу разговори по принцип, без да е идентифициран реален проблем.

Във връзка с очакваните становища Иван Гешев коментира, че те могат да са  препоръчителни, докато не се впишат в българските законодателни рамки. "Всички прокурори са независими, както и всички магистрати. Базират решенията си само на закона, вътрешното си убеждение и доказателствата по делото. Този термин - "независим прокурор" - е обиден към прокуратурата", изтъкна Гешев.

"Ако консултациите и въобще целият дебат е насочен да създаде някаква платформа за някаква дискусия, която ще обслужи идващи политически проекти или идващи избори, това е безполезно упражнение", каза на свой ред досегашният главен прокурор Сотир Цацаров.

Гешев за блестящата кариера и протестите

Иван Гешев беше избран за главен прокурор след повторно гласуване от Пленума на ВСС, тъй като президентът Румен Радев върна избора с мотива, че не е имало истинско състезание между кандидати. Гешев беше единственият номиниран за поста.

Той наследява на поста Сотир Цацаров, който беше избран с голямо мнозинство от Народното събрание за председател на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ). Мандатът на Цацаров като главен прокурор изтича на 10 януари 2020 г., но Иван Гешев предсрочно встъпва в длъжност.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 6
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

6 коментара
 
Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Мъж намушка три жени в Швеция

Мъж намушка три жени в Швеция

Свят Преди 33 минути

Нападателят бе прострелян и задържан от полицаи

Зодия Телец и сексът

Зодия Телец и сексът

Любопитно Преди 38 минути

Зоната на комфорт е много важна за този знак

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 8 часа

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Автобус с българска регистрация катастрофира в Турция

Автобус с българска регистрация катастрофира в Турция

Свят Преди 8 часа

Двама от пострадалите са в тежко състояние

Конгресът на САЩ гласува военната помощ за Украйна

Конгресът на САЩ гласува военната помощ за Украйна

Свят Преди 8 часа

Днес лидерът на Демократическата партия в Сената Чък Шумър каза на сенаторите да бъдат готови за гласуване през уикенда

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 9 часа

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото на Тръмп

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото на Тръмп

Свят Преди 10 часа

Мъжът, който се е самозапали пред сградата на съда в Манхатън, е в критично състояние

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

България Преди 11 часа

Василев: Договорът с „Боташ“ носи по 1 милион лева на ден щета за българската държава

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 12 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 13 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 14 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 14 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 14 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 15 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 15 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 16 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“