11

В секи има право да изразява гражданската си позиция. Това коментира в Русе Иван Гешев по повод на протестите срещу избирането му за втори път от ВСС за главен прокурор на България. По думите му в България винаги има протести за нещо, като това означава, че има гражданска позиция, предаде БТА.

"Едни харесват процедурата, други не я харесват. Вие смятате, че протестите са големи, а други, че не са толкова големи, че има около 100 човека, например. Въпрос на гледна точка - всеки вижда каквото иска", каза Гешев. По думите му някои от тези, които протестират, искрено вярват, че по някакви причини са прави, но други защитават определени интереси, засегнати от работата на прокуратурата по прилагане на закона.

"Проблемът е, че една група политико-икономическа, олигархична, която се притеснява от закона, защото няма практиката да спазва закона, просто не иска да има избор, на който на нея не й харесва. Става въпрос за безпринципност", каза Гешев. По думите му няма как всички да харесват един главен прокурор.

"Ако ме харесват като главен прокурор, това означава, че нещо не е наред, защото работата на прокурора е да прилага закона в наказателното преследване. Така един кръг от хора, които не спазват закона в резултат на действията на прокуратурата, няма да харесват главния прокурор", каза Гешев. На въпрос дали е правилно, че има само един кандидат за тази висока длъжност, Гешев заяви, че това не противоречи на закона. Той даде и още примери, при които е имало по един кандидат за висока длъжност, но никой не е повдигнал въпроса тогава. Според него става дума за двойни стандарти.

"Просто един кръг хора, вие ги наричате олигарси, и съответният медиен кръг, който е около тях - икономически, политически, просто са против този избор, против тази процедура и против прокуратурата", каза Гешев. По думите му в последните три години прокуратурата е работила особено активно, като са били засегнати "огромни икономически, финансови и всякакви други интереси, ако щете и политически".

Гешев коментира и отвореното писмо на съдии от страната, разпространено преди няколко дни. Той заяви, че не смята да се извинява на някой за това, че този някой няма чувство за хумор.

"Прочетох, че някой иска да се извиня. Не смятам да се извинявам на някой за това, че този някой няма чувство за хумор. А иначе, дай Боже, и мен така да ме заплашват – че ще имам блестяща политическа кариера. Това обяви Иван Гешев, който преди дни беше преизбран от Висшия съдебен съвет (ВСС) за главен прокурор, по повод призива да се извини на съдия Атанаска Дишева.

По време на заседанието на ВСС за прегласуването на кандидатурата на Гешев Дишева се оплака пред колегите си от ВСС, че кандидатът за нов главен прокурор ѝ казал: „Поздравявам ви, г-жо Дишева – пред Вас стои блестяща политическа кариера. От Вас ще излезе прекрасен общински съветник”. Атанаска Дишева е една от четиримата, гласували против избора на Иван Гешев за главен прокурор, припомня бТВ.

В отворено писмо 64-ма съдии от цялата страната изразиха възмущение от поведението на избрания за главен прокурор и на министъра на правосъдието Данаил Кирилов. И настояха за дисциплинарно производство срещу Гешев заради отправяне на заплаха към Дишева.

Камарата на следователите днес изрази подкрепа за Иван Гешев и процедурата, по която е избран за главен прокурор.

Управителният съвет на Асоциацията на прокурорите в България излезе със становище във връзка с проведената процедура за избор на главен прокурор. От Асоциацията заявяват, че са загрижени и категорично възразяват „срещу продължаващите опити за нагнетяване на напрежение в обществото и уронване престижа на прокуратурата, чрез подновяването на недостойната компроматна кампания срещу избрания кандидат г-н Иван Стоименов Гешев”.  

„Белег на правовата държава са стриктното спазване на Конституцията и законите, при зачитане на правомощията на всяка една власт, провеждане на професионални дебати и демонстриране на толерантност към мнението на останалите.  Това, на което отново станахме свидетели през последните дни, а именно недопустим уличен натиск срещу членовете на Висшия съдебен съвет, използването на безкрайни процедурни хватки и обструкции, сочи идейно безсилие и липса на разумни юридически аргументи. Такова  поведение има една единствена цел - избягването на реалния дебат относно законовите и професионалните критерии, приложими в процедурата за избор на главен прокурор на Република България, които критерии са мотивирали 20 от членовете на Пленума на ВСС да дадат своята подкрепа в полза на г-н Иван Стоименов Гешев", се казва още в становището. 

Прокурори и следователи изпратиха становище до ЕК във връзка с избора на Гешев

От Асоциацията настояват да бъдат зачетени позицията и мнението на професионалната общност.

„Същото се отнася и до вота на огромното мнозинство от членовете на легитимния да избере главния прокурор орган- Висшия съдебен съвет на Република България, които  открито, аргументирано и с името си и професионалната си репутация, застанаха зад номинацията на г-н  Гешев", заявяват още от Асоциацията на прокурорите.

„Противопоставяме се на опитите на някои изолирани кръгове изкуствено да конфронтират двете магистратски професии- съдийската и прокурорската”.

„Заявяваме, че никога не бихме си позволили в процедури за избор на председатели на Върховния касационен съд и Върховния административен съд, да се намесваме в номинациите на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, в дискусиите за професионалните съдийски качества на кандидатите, нито пък в суверенните правомощия на президентската институция чрез внушения и медийни кампании", се казва още в позицията.

От Асоциацията питат още: Има ли лица, които  се страхуват от това да имаме прокуратура, която да работи активно и при стриктно спазване на законите на Република България в сферата на борбата с престъпността и за защита правата и интересите на гражданите? Защо са притесненията прокуратурата да бъде оглавена именно от прокурор,  с дългогодишен и реален  професионален опит, доказал своите качества и решимост и който ясно и пред очите на цялото общество е декларирал своята визия и приоритети за развитието на Прокуратурата на Република България?.

 „В заключение, призоваваме за завършване на процедурата на избор на главен прокурор при спазване на Конституцията и законите на Република България, за проява на държавническа мъдрост, за конструктивно и отговорно поведение, както и  за недопускане на политическо вмешателство в работата на Прокуратурата на Република България", се казва в позицията.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 11
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

11 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Снимката е илюстративна

Как купуват боеприпаси за Украйна от съюзници на Русия

Свят Преди 6 часа

Основен инициатор на сделката е малка Чехия

Тръмп не може да плати гаранция от 464 млн. долара

Тръмп не може да плати гаранция от 464 млн. долара

Свят Преди 6 часа

Той е поискал от апелативния съд да отложи крайния срок за внасяне на гаранцията

„Като две капки вода: ФИНАЛЪТ“ – невиждано шоу на живо пред повече от 10 000 души

„Като две капки вода: ФИНАЛЪТ“ – невиждано шоу на живо пред повече от 10 000 души

Любопитно Преди 9 часа

Финалът на дванадесети сезон на предаването ще бъде на 13 май в „Арена София“

50 украински пилоти на F-16 ще бъдат обучени в Румъния

50 украински пилоти на F-16 ще бъдат обучени в Румъния

Свят Преди 11 часа

Украинските пилоти се очаква да пристигнат на румънска земя през лятото

АТИ и КЗП се споразумяха да увеличат ползите за потребителите 

АТИ и КЗП се споразумяха да увеличат ползите за потребителите 

България Преди 11 часа

Потребителите могат да упражнят правото си за предсрочно прекратяване в срок от един месец от обявената от съответния оператор начална дата на индексация

Дъщеря на Брус Уилис и Деми Мур е диагностицирана с аутизъм

Дъщеря на Брус Уилис и Деми Мур е диагностицирана с аутизъм

Любопитно Преди 11 часа

30-годишната Талула Уилис е разбрала диагнозата си миналото лято

Плановете на САЩ за морски коридор в Газа са "безразсъдни"

Плановете на САЩ за морски коридор в Газа са "безразсъдни"

Свят Преди 11 часа

Създаването на морски коридор ще отнеме седмици и още десетина дни, посочват от Министерството на отбраната на САЩ

<p>&ldquo;От Газа не трябва да остане нищо&quot;&nbsp;</p>

“От Газа не трябва да остане нищо": Съдбата на ултраортодоксалните евреи

Свят Преди 12 часа

Светската общност в Израел смята за несправедливо ултраортодоксалните, които съставляват 13% от населението, да нямат военни задължения в страната

Зов за помощ! Да помогнем на Иво в битката с тежката диагноза

Зов за помощ! Да помогнем на Иво в битката с тежката диагноза

България Преди 13 часа

Иво Димитров се бори с тежката диагноза „Първичен неходжкинов лимфом на ЦНС, едроклетъчен В тип“

Новият графит на Банкси в Лондон отправя послание, свързано с околната среда (СНИМКИ)

Новият графит на Банкси в Лондон отправя послание, свързано с околната среда (СНИМКИ)

Свят Преди 13 часа

Художникът потвърди, че творбата в парк Финсбъри е негова

Диляна Попова: Стараем се да възпитаме вкус към новините и висок стандарт за информацията, която публикуваме

Диляна Попова: Стараем се да възпитаме вкус към новините и висок стандарт за информацията, която публикуваме

Любопитно Преди 13 часа

Пожелавам на екипа на Vesti.bg още много години на успешна работа, иновации и качествено и коректно представяне на новините, каза тя

„Много жертви за любовта“: Шакира твърди, че е спряла кариерата си заради Жерар Пике

„Много жертви за любовта“: Шакира твърди, че е спряла кариерата си заради Жерар Пике

Любопитно Преди 13 часа

Шакира за първи път се срещна с 37-годишния Пике на снимачната площадка на видеоклипа към нейната песен „Waka Waka"

Почина Ангел Марин

Почина Ангел Марин

България Преди 15 часа

Вицепрезидентът (2002 - 2012 г.) Ангел Марин е починал тази сутрин

Атанас Славов разговаря с посланика на РС Македония, какво обсъдиха

Атанас Славов разговаря с посланика на РС Македония, какво обсъдиха

България Преди 15 часа

За нас, като кандидат за член на ЕС, е важно да се поучим от българския опит, каза Агнеза Руси Поповска

Нова надежда в търсенето на изчезналия малоазийски самолет MH370

Нова надежда в търсенето на изчезналия малоазийски самолет MH370

Свят Преди 15 часа

На 8 март се навършиха 10 години от изчезването на полет 370 на Malaysia Airlines