9

Б ългарски туристи бяха ощетени с десетки хиляди левове от туроператор. Министърът на туризма Николина Ангелкова заяви по NOVA, че става свидетел на такава измама за първи път.

Групата българи бяха излъгани за екскурзия до Канада и още не са получили обратно парите си. Общата стойност на екскурзията е над 84 хил. лв., а застрахователната полица за отговорност на туроператора е с лимит от 25 хил. лв.

Туроператор изоставил група български ученици в Испания

Хванаха българска туристическа шефка да мами в Сърбия

Къде е собственикът на фалиралия туроператор

Българите заминали за Канада, но там открили, че нито транспортът, нито нощувките им са платени, а регистрациите били на имената на китайци.

„Фирмата е стартирала процедура по ликвидация. Уведомиха ни, че искат да прекратят дейността си. Ще сигнализираме прокуратурата за тази фирма. От една страна управителката казва, че иска да прекрати дейността на дружеството, а от друга заявява намерение за регистрация на нова фирма.”, посочи Ангелкова.

Министерството на туризма вече се самосезира и санкционира туроператора. Извършени са 5 проверки, последната на 7 август.

Става дума за „Уърлд травел мениджмънт”. Измамените питат, колко още хора трябва да бъдат ощетени, за да се вземат мерки.

Ангелкова уточни, че може да се мисли и за помени в Закона за туризма и в Националния туристически регистър, така че застраховките за отговорност да не могат да бъдат много по-малки от стойността на услугата.

„Това за първи път ни се случва. Има ли сме случаи за неизплащане на суми, но при вече обявена несъстоятелност”, поясни Ангелкова. Български туристи бяха ощетени с десетки хиляди левове от туроператор. Тя посочи, че собственикът на фалирал туроператор няма право да извършва същата дейност в продължение на три години, но призна, че законът лесно може да бъде заобиколен с използване на подставени лица.

Ангелкова отчете още 5% ръст на туристическите посещения въпреки лошото време през тази година. Само за първите 6 месеца има над 3,6 милиона туристи.

„Надявам се и в рамките на месеците юни-септември да имаме този 5% ръст, който залагаме към момента”, каза Ангелкова.

По думите ѝ качеството на туристическия продукт всяка година се повишава.

„Не можем да се бъркаме в определянето на заплатите, които бизнесът предлага”, добави Ангелкова.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@