5

О бществени поръчки за ремонти и сметоизвозване срещу милиони левове от парите за образование. Коли и работници на ректорски шурей. Любопитни игри със студентски магнитни карти и държавна субсидия за хранене. Това са само част от сигналите срещу Техническия университет във Варна.

"В университета във Варна от около 1 месец тече одитна проверка, съобщи в "Здравей, България" образователният министър Красимир Вълчев.

Първоначалните данни показвали, че има „висока концентрация на нарушения”.

"Ако видите одитните доклади, ще забележите констатации за нарушения в докладите на всяка една публична организация. Факт е, че при част от висшите училища има особено голяма такава концентрация на пропуски и то продължаваща", обясни той.

Разследване на Nova разказа къде потъват парите за образование, като визира съмнителни обществени поръчки за ремонти и сметоизвозване.

"Всички тези констатации ще бъдат пратени на агенцията за Държавна финансова инспекция, вероятно и на прокуратурата, тъй като има индикатори за измама”, заяви Вълчев.

По думите му самият той като министър няма големи права по отношение на финансовото управление на висшите училища.

"Има една санкция – отнемане на кредитацията. Но това е крайна мярка, прекомерна, защото означава затваряне на висшето училище”, обясни Вълчев.

 Той обясни, че са необходими законови промени.

„Стартирали сме този политически разговор”, заяви министърът.

Как пари за образование се харчат за ремонти

Министър Вълчев коментира скандала в благоевградското училище, което отказва да приема ученици от ромски произход. "Това е недопустимо и дискриминационно", каза той.

„Нямат право да отказват приемане, на което и да е дете”, заяви Вълчев.

Според него проблемът освен в училищата е и в родителите, които не искат да записват децата си в учебно заведение с роми.

„Проблемът е със сегрегацията – първичната и вторичната. Първичната е в ромските вартали, където училищата са ромски. Там държавата трябва да вложи всичките си ресурси, за да включи ефективно тези деца. Има проблем и с вторичната. Тя е когато в едно училище децата станат повече от 15-20%. Родителите започват да изтеглят децата от български произход”, обясни министърът.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@