60

Е врокомисарят по цифрова икономика и общество Мария Габриел коментира в „Здравей, България“ по NOVA вчерашната реч на министър-председателя Бойко Борисов пред Националната среща на ГЕРБ.

„Посланията от вчерашната среща на ГЕРБ бяха много ясни – мобилизация, да останем скромни за постигнатото, но ако искаме да изпълваме със съдържание това, което целим – проевропейска развиваща се стабилна България, то това трябва да е придружено с конкретни действия“, каза тя.

Бойко Борисов: Искаме да направим живота на хората по-добър

Габриел разтълкува и думите на премиера Бойко Борисов „Ако не ви светне червената лампа, аз ще ви светна синя”. „Несъмнено ГЕРБ е синята партия в България и аз по-скоро го свързвам със символа на това.

Освен това „синьото“ е партията за проевропейско развитие на България. Всички европейски символи са сини. В него има и посланието за твърдост, така че мисля, че беше много трезва преценката. Това беше градивна критика, която да позволи по-силна мобилизация“, заяви тя.

„Следващите европейски избори имат един невероятно силен залог, защото на тези избори само с мобилизация можем да утвърдим определени ценности, да покажем какво е направено и как то бихме искали да продължаваме да се случва. Защото Европа е неразривна част от нашата национална политика“, категорична е Мария Габриел.

Еврокомисарят припомни, че от днес в структурите на ГЕРБ стартира процеса за номинация за евродепутати. „Те ще направят своите номинации. Те също имат много ясна визия за това какви евродепутати искат.

Ще има и нови лица, за да може има експертиза, талантът да излезе напред. След това ще се произнесе Изпълнителната комисия. Няма как да не подчертаем колко е важно този отбор да бъде със знаещи и можещи хора, така както досегашният отбор на ГЕРБ в ЕП“, обясни Мария Габриел.

„Посланието, което изведе напред е, че когато говорим за европейски избори става въпрос за всички нива на активност, защото една от силните страни на ГЕРБ е, че говори за България с един глас в трите европейски институции.

Когато в ЕК, Съвета на министрите, ЕП по една и съща тема говориш едно и също и отстояваш, колкото и тя да се различава от позицията на други големи, имаш шанс да защитиш спецификата и да се вземе решение, което е по-адекватно спрямо  хората, които са в твоята страна. Това не бива да се пропуска и това означава активност във всеки един момент, по всяка една тема на всички нива“, обясни Мария Габриел.

Целия разговор чуйте във видеото горе.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram .

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@