44

"Аз сега мога да разчитам на пълната подкрепа на Бойко Борисов и ГЕРБ за кампанията ми. Радвам се за това, защото за мен Европа не трябва да се дали на Източна и Западна, на Северна и Южна или на малки и големи държави, на стари страни и нови. Всички са европейци. Искам да постигнем такъв ЕС, в който всеки се чувства у дома, защитен. България за мен като водещ кандидат на ЕНП за председател на ЕК е една успешна страна – икономически тя се справя много добре, а по отношение охраната на границите Бойко Борисов показа как могат да се охраняват добре от нелегалните мигранти и трафикантите". 

Това заяви Манфред Вебер - лидерът на ЕНП в ЕП и водещ кандидат за шеф на Европейската комисия в специално интервю за Милена Милотинова за предаването „Брюксел 1“ по телевизия Bulgaria ON AIR. 

Вебер посочи, че може да разчита на подкрепата на премиера след реакцията му по повод убийството на журналистката Виктория Маринова. С тогавашната му реакция той определя убийството като посегателство срещу разследващата журналистика, а Борисов реагира като каза, че България ще промени мнението си за водещия кандидат. 

"Нашата оценка е, че Жан-Клод Юнкер, който председателстваше ЕК през последните 5 години, свърши добра работа. Европа е икономически по-силна в момента – излязохме от икономическата криза и сме готови да дадем отговор на мигрантската криза – да спрем нелегалната миграция. В сравнения с 2015 година намалихме броя на мигрантите с 85%. Така че има положителни развития, но трябва да вървим нататък", коментира свършеното от Юнкер Вебер.

"Аз виждам себе си като продължител на традициите на Жан-Клод Юнкер, но трябва да вървим с една стъпка по-напред. За мен това означава да отговорим на предизвикателствата в Европа – първо – на това, което хората искат, това, което местните общности очакват от нас. В този смисъл отново миграцията е проблем номер 1, на който трябва да отговорим. Да спрем нелегалните мигранти в ЕС.

И второ – трябва да дадем отговор по отношение на нашата отбранителната система на европейско ниво, защото предизвикателствата идващи от Владимир Путин, от НАТО, която вече не е толкова силна организация, каквато беше, Ердоган… Ние трябва да се изправим пред тези предизвикателства", посочи той.

Лидерът на ЕНП обясни, че ще стопира преговорите с Турция. 

"Ако стана председател на ЕК, ще обещая, че ще помоля институциите (б.р. - в ЕС) да спрем преговорите с Турция. Трябва да бъдем честни с Турция –  трябва да се знае какво и възможно и  какво – не. Но е важно да подчертая, че това няма да бъде спиране (б.р. - на отношенията),  това ще е отваряне на следваща страница" .

Не мисля, че Турция принадлежи към ЕС, посочи той.

"Бих предложил на президента Ердоган да говорим как да засилим икономическото сътрудничество, например, като подобрим митническия съюз, за който понастоящем говорим в ЕС. Можем да говорим за визовата либерализация - това също е въпрос, който чака решение. Също и за борбата с тероризма – друг въпрос, който стои на масата. Имаме много общи въпроси за решаване. Нека ги  разглеждаме един по един. Може да имаме по-добри отношения, но нека спрем нечестните предложения за пълно присъединяване, които няма да проработят", смята лидерът на ЕНП..

За Брекзит Вебер посочи, че след две и половина години на дискусии в британския парламент и общество как да изпълнят резултата от референдума и да осъществят излизането си от ЕС, те все още не нямат идея как да го направят.

"Затова  моето главно послание е: имаме достатъчно популисти и екстремисти също и вътре в ЕС, така че не рискувайте европейския проект. Видяхте в случая с Брекзит какво става", каза той.

За пакета "Мобилност", който изкара превозвачите на протест, Вебер заяви, че той е блокиран в ресорната комисия и че засега се отлага. 

За Преспанското споразумение Вебер посочи, че това е стъпката, която трябва да се направи. "Няма съмнение и че Европа трябва да помогне и да даде на Македония - на бившата югославска република Македония, проевропейско бъдеще".

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@