4

К ампанията на Уницеф и NOVA „Заедно срещу насилието в училище" ни среща с проблема за насилието в училище от първо лице. 10-годишно момче се превръща едновременно в насилник и жертва и попада в категорията „Aгресор в училище“.

Животът на това дете е белязан от поредица житейски изпитания, които го карат да порасне преждевременно. Детето стои на последния чин в класната стая. Там, често сядат тези, които искат да скрият името и лицето си от нас.

„Нямам майка и баща и ми се подиграват за това.

Казват, че са ме изоставили и някаква бабичка ме гледа. Аз се ядосвам и им казвам да млъкнат и започваме да се караме и бием”, разказва детето.

Момчето е ученик с лоши оценки и проблемно поведение. Той нарича боя средство за защита и смята, че засега това е единственият му избор. Случките на агресия са част от ежедневието му. За детето се грижи жена, която не му е роднина. Майка му дава пълното си съгласие синът ѝ да бъде отглеждан изцяло от нея.

„Детето попадна при мен на 4 месеца. Майка му го доведе и изчезна. В началото мислеше, че съм само аз негов родител, но после като разбра, че има майка много тъгуваше, защото тя не се интересува от него. Започна да развива агресия, дразнеше се, риташе столове, плачеше за майка му”, споделя жената.

С всяка следващата година детската жизнерадост угасва.

Детето споделя, че повече не иска да се бие, но не вижда друг изход. Един ден ученикът просто почукал на вратата на училищния психолог Евелина с молба за помощ. Срещите им вече дават първите резултати. „В такива ситуации, свързани с насилие, особено когато нападат, много рядко самите те търсят помощ. Обикновено тази помощ им е наложена, а той прояви желание сам”, заяви психологът Евелина Станулова.

Липсата на достатъчно психолози и педагогически съветници в училищата обаче лишава и жертвите и агресорите от възможността да получат помощ.

„Всъщност това е едно много силно дете. Въпреки тежката си съдба, момчето сам търси помощ от училищния психолог. Това означава, че той не желае повече да наранява другите така, както той бива нараняван и осъзнава, че има проблем”, заяви в ефира на „Здравей, България” директорът на програмата „Достъп на децата до правосъдие“ на УНИЦЕФ Кремена Чобанова.

Според психолога Младен Владимиров жертвите често бягат от реалността.

„Трябва да работим с целия клас, с класния ръководител, с децата и с техните родители.

Въпросът е защо се е стигнало до тук. Трябвало е да се види какви проблеми има детето преди да се стигне до агресия”, допълни Владимиров.

Целия разговор чуйте във видеото горе

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@