5

У НИЦЕФ представи интерактивна инсталация в рамките на кампанията "Заедно срещу насилието в училище" в Националния дворец на културата.

Всеки, който влезе в своеобразната "синя стая", посредством виртуална реалност ще се постави на мястото на стотици деца у нас, които ежедневно са жертва на различни форми на насилие в училище – физическа или вербална агресия, тормоз, кибертормоз и др.

Сред първите посетители на инсталацията беше вицепрезидентът Илияна Йотова.

Инсталацията е разположена на първия етаж в НДК, вход А4 и ще остане там до 16 декември включително. След това видеото ще може да бъде видяно на някои от най-оживените и посещавани локации в София – точна информация за това кога и къде, ще бъде публикувана на сайта на УНИЦЕФ, както и в каналите на организацията в социалните мрежи.

Илияна Йотова
Илияна Йотова Източник: © UNICEF Bulgaria/2018

"Според изследване България е сред десетте от 43 изследвани страни, най-силно засегнати от насилието и тормоза в училище. Днес, в рамките на кампанията, ще представим нов подход, ще използваме виртуалната реалност, за да може да се поставим в позицията на ученик, който страда от насилие в училище. Така ще отворим сетивата си, за да започнем да говорим за това и да намалим тези случаи в нашата общност", обърна се д-р Джейн Муита към присъстващите на откриването.

В рамките на следващите три години, заедно с Министерство на образованието и науката, ще се разработи и приложи програма за превенция на насилието в училище. В нея са предвидени:

- анализ на ситуацията във всяко училище и създаване на план за всяко конкретно място;
- повишаване на разпознаването на видовете насилие и тормоза;
- информация как и къде може да се получи помощ;
- въвеждане на нови методи на работа в училищата, активно въвличане на децата, учителите и родителите

"Децата не бива да се чувстват самотни и беззащитни, а част от общество, което расте взаимно и задружно, защото те са бъдещето на нацията. И двете групи – както тези, които упражняват насилието, така и потърпевшите, всъщност са жертви", сподели певецът Рафаел Пашамов-Рафи.

"Сменил съм много училища. Когато бях ученик в Бургас дори се принудих да се запиша на бойни изкуства. След време обаче разбрах, че не агресията е инструментът, с който трябва да се решават проблемите и конфликтите, а комуникацията", каза от своя страна изпълнителят и автор Искрен Тончев – Искрата. 

Източник: © UNICEF Bulgaria/2018

На 11 декември се навършват 72 години от основаването на Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ).

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@