5

Г лавният прокурор възложи на Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП) извършване на проверка за ползването им по предназначение на всички къщи на гости на територията на страната, финансирани от Европейския земеделски фонд, съобщават от прокуратурата. Проверка е възложена и за придобитите с финансова помощ от ЕС автомобили, защото има данни за купени яхти.

Това е мащабна проверка и се очаква да се даде отговор на въпроса има ли злоупотреби, посочи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. 

Върховна касационна прокуратура направи проверка на изнесените в медиите твърдения за извършени от заместник-министъра на икономиката Александър Манолев злоупотреби със средства, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз и сезира КПКОНПИ за проверка на това дали той е в конфликт на интереси.

Властите са описали къщата, басейн, джакузи, но не намерили регистрите за посетители. 

Окръжната прокуратура в Благоевград образува и досъдебно производство за извършено престъпление, касаещо представени неверни сведения по проект по Програма за развитие на селските райони (ПРСР) 2007 – 2013 г., финансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони. На 23.04.2019 г. Върховната касационна прокуратура възложи на ГДНП и проверка по публикации в медиите за ползвани не по предназначение на къщи за гости, финансирани със средства на ЕС от семейството на депутата от БСП Елена Йончева.

С оглед възложените от ВКП проверки и започналото досъдебно производство главният прокурор Сотир Цацаров разпореди на ГДНП извършване на документална проверка на всички проекти, с предмет - изграждане/модернизиране на туристически обекти - жилищни сгради (къщи) за гости на територията на цялата страна. На място служители на полицията ще проверяват дали постройките се ползват по предназначение.

За тази цел ще се изискат заверени копия от регистри за настанените туристи за български и чужди граждани, от документацията за регистриране и категоризиране на обекта, информация за заплатените туристически данъци за пренощували туристи. Ще се изискат от съответното РУ на МВР по местонахождение на къщата за гости справки за постъпилите регистрационни карти за нощували туристи. Ще се провери дали вписаните в регистрите гости действително са посетили проверяваната къща за гости.

Тези къщи са 746, а общата стойност на парите е 202 млн. лв. Има основание да се смята, че част от тези къщи са в забранени територии - като Черноморието, посочи Арнаудова. Ще се търсят връзки между бенефициенти и длъжностни лица. 

Ще се проверяват три къщи за гости на морето на бащата на партньора на Елена Йончева. Според публикацията той построил вилите с европейски средства с цел развиване на туристически бизнес. Имотите обаче не се отдавали под наем.

В информация за NOVA от Държавен фонд „Земеделие” заявиха, че фирмата е получила малко над 372 000 лева. Фондът е следил дейността й до ноември 2015 г., когато приключва мониторингът. В този период не са открити нарушения. А след 2015 г. имотът можел да се ползва, както собствениците му преценят.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@