9

С пециализираната прокуратура повдигна обвинения на две лица по казуса "Джи Пи груп“. Те са привлечени за това, че от началото на 2014 г. до 7 октомври 2018 г. са се сговорили (престъпление по чл. 321, ал.6) да извършват данъчни и финансови престъпления с цел получаване на имотна облага в особено големи размери, съобщиха от спецпрокуратурата.

На единия от привлечените е повдигнато обвинение за пране на пари. Досъдебното производство бе образувано, след пресичането на опит на съдружник във фирмата да нареди 14 млн. евро по банкова сметка в чужбина. Сумата бе запорирана от прокуратурата.

Парите са акумулирани от различни банкови сметки в лична сметка на единия от обвинените - съдружник в "Джи Пи груп", който наредил превеждането им в друга негова лична сметка в чужбина. На обвинените са наложени мерки за неотклонение "Парична гаранция“ в размер съответно на 30 000 лв. и 15 000 лв. 

Борисов разпоредил без евро и държавни пари за "Джи Пи Груп"

"Джи Пи Груп" се отказва от софийски проект, няма да има забавяне за тунел "Железница"

"Джи Пи Груп": Сатанизират ни, винаги сме спазвали законите

Обрат в аферата „Джи Пи Гейт”, запор за 14 млн. евро

Борисов разпореди отстраняване след разследване на "Биволъ"

ЕК ще информира ОЛАФ за съмнения за корупция в България

На 15 октомври 2018 г. главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че прокуратурата разследва "Джи Пи Груп” за пране на пари. Цацаров подчерта, че освен за злоупотреби с евросредства, прокуратурата разследва физическо лице, свързано със строителната компания "Джи Пи Груп” и за пране на пари. Наложен е запор върху паричен превод на 14 млн. евро от България към чужда банка. "Едновременно с това на ДАНС са възложени други действия, които са свързани с установяването на всички механизми на финансирането на съответните европейски проекти, както и това, че всъщност парите са усвоявани от свързани лица и свързани фирми”, каза още Цацаров.

От компанията пуснаха изявление до медиите,

в което заявяват, че всички средства, с които компанията и нейните акционери работят, са с ясно доказан и законен произход. „Извършването на финансови и банкови операции е обичайна дейност, която не съдържа никакви елементи на престъпление“, подчертават от „Джи Пи Груп“.

„Длъжни сме да отбележим, че преди близо месец „Джи Пи Груп“ АД заяви в писмен вид до прокуратурата желанието си за пълно съдействие на разследването, но от компанията не бе потърсена официална информация.

В подкрепа на горното твърдение в момента на повдигането на обвиненията на прокуратурата са предоставени повече от 1000 страници доказателствен материал за законния произход на средствата. До момента по случая прокуратурата не е представила никакви доказателства съобразно изискванията на чл. 219 от Наказателно-процесуалния кодекс“, се казва още в съобщението.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@