72

В отът не мина, защото няма мотив от организация на предсрочни избори два месеца по-рано и защото правителството има да свърши още работа.

Това каза вицепремиерът Томислав Дончев по време на брифинг в Народното събрание след отхвърления вот на недоверие срещу кабинета "Борисов 3".

"Днес ще си говорим преди всичко за числа. Преди това един кратък коментар на всичко, което се случи последните часове. Вотът не мина не заради особености на парламентарната аритметика. Няма никакъв мотив, смисъл, полза от организация на предсрочни избори два месеца по-рано. Вторият по-основен мотив е, че това правителство има да свърши още работа", каза още вицепремиерът Томислав Дончев.

Парламентът отхвърли петия вот на недоверие към кабинета "Борисов" 3

Борисов: България ще получи близо 29 млрд. евро в следващите години

Той отбеляза, че в хоризонта на този мандат първа задача е справяне със здравните, социалните и икономическите последици от пандемията. Втората основна тема е подготовката на всички документи, които биха ни осигурили достъп до пакета финансиране от ЕС. Има огромни енергийни проекти, които трябва да бъдат завършени през следващите месеци, и една голяма задача - това е създаване на организация за машинно гласуване, посочи той.

Дончев обясни, че това минава през допълнение на текстовете в Изборния кодекс. Той посочи, че там само дефинитивно е записано, че трябва да има машинно гласуване, без детайли какви машини. Има поне две възможни технологии - машини с тъч скрийн и машини, които броят, посочи той. Не било записано и кой осигурява машините.

Дончев посочи, че максимално бързо е сформирана работна група, за да детайлизира текстовете, за да могат всички останали институции плюс ЦИК да си свършат работата. Според него трябва да протече дебат дали да се експериментира и с дистанционно гласуване по пощата."Втората основна тема е подготовката на всички документи, които биха ни осигурили достъп до пакета финансиране от ЕС", заяви още Дончев, според когото завършването на енергийните проекти също ще бъде сред приоритетите на изпълнителната власт.

По думите му 6-7 месеца е достатъчен период да бъдат осигурени машини. Той посочи, че има оферти от фирми-производители, защото тези машини трябва да бъдат купени, а не наемани.

Дончев обяви още, че кабинетът ще търси и вариант за експериментиране с друга форма на дистанционно гласуване – по пощата. Според него засега сигурността на дистанционното електронно гласуване все още не е гарантирана.

"Общият достъпен пакет за България възлиза на 28 млрд. 934 млн. евро", каза още Дончев. По думите му новината на деня е, че тази нощ е имало сделка.

"Това е добра сделка за България, това е добра сделка за ЕС. Съюзът през тези тежки четири-пет дни доказа, че от него има смисъл за европейските граждани за всяка държава-членка. Ние сме толкова свързани като икономики, че сепаративни мерки не биха свършили никаква работа", каза още вицепремиерът Дончев.

"Дори ще опитаме някои от схемите, проектите да бъдат стартирани авансово с национално финансиране", посочи още Дончев. По думите му всичко това ще минава през съществуващата нормативна база.

Протестиращи се събраха пред НС за 13-ти ден на протести

"Да сме по-добри от другите не е достатъчно, трябва да сме толкова добри, колкото искат хората", отсече Дончев.

"В политиката не най-важно е да можеш да говориш. Най-важно е да можеш да слушаш. Мисля, че можем да слушаме и чуваме много добре. Демокрацията предполага да приемаш правото на по-голямата група. Мнозинството да определя посоката. Демокрацията предполага да бъдеш толерантен към исканията и желанията на по-малката група. Затова демокрацията не е диктатура. Ние можем да слушаме и чуваме добре. Всеки ще бъде чут. Дали ще има промени. Да, ще има промени. Но какво ще се промени, бъдете любезни изчакайте няколко дни. Никой от нас, не иска и да мечтае всичко да бъде, както е било, както преди 2 седмици", коментира вицепремиерът Дончев.

Той подчерта, че не може европейските пари да бъдат обсъждани само в рамките на коалиционния съвет, а трябва да се обсъдят с всички заинтересувани страни през следващите месеци. "Искам да представя план, който да бъде обсъждан, който да бъде критикуван", каза Дончев.

Вицепремиерът коментира и нестихващите антиправителствени протести, които продължават вече две седмици в столицата и други градове на страната.

"Аз съм протестирал повече от тях. Имам по-богат протестен опит. Без да влизам в пикантерии, даже по-радикален. За да има смисъл един протест, той трябва да промени нещо, иначе остава като глас, който не е чут. Ако съжалявам за нещо е, че в момента няма формат, за да си говорим с тези хора. Много бих се радвал да го намеря. Безкрайната политическа логика е да ви кажа, че отвън има 200-300 души, или 100, не знам колко са, а и няма никакво значение. И един да е, който е гневен, разстроен, обиден, той трябва да бъде чут. Това, за което съжалявам е, че няма как да си говоря с тях. Няма такъв формат към момента", заяви още Томислав Дончев.

"Трябва да възобновим програмата за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради", каза още вицепремиерът. 

Според него следващите години трябва да се санират всички публични сгради.

"Не трябва да остане детска градина, администрация, сграда на социалните служби, която не е енергийно ефективна. Най-сетне под определена платформа трябва да възобновим програмата за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради по друг начин със съучастие на собствениците, но без да им се налага да вадят пари от джоба си. Има такива модели по света", каза още вицепремиерът.

"Ние трябва да помогнем на българския бизнес и на публичните институции да минат максимално бързо в дигиталната ера. Това няма как да не е един от основните фокуси. Дигитализацията на бизнеса има огромен потенциал да повиши неговата конкурентоспособност. Да, ние трябва да сложим нарочен, специален акцент върху иновациите. Уроците, включително на последните 10 години казват, че е добре да произвеждаш. Само че ако произвеждаш скъпи и уникални неща, които ти си измислил, има шанс да получаваш много по-големи приходи. Затова абсолютен акцент трябва да бъдат иновациите", изтъкна още Томислав Дончев. По думите му това е голямата задача на правителството.

Коментари 72
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

72 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 6 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 7 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 11 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 12 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 12 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 13 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 13 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 13 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 13 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 13 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 14 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 14 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 14 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 15 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер

<p>&bdquo;Който разбие тази гробница, ще срещне смъртта от болест, която никой лекар не познава&ldquo;</p>

Проклятието на фараона: Води ли до смърт отварянето на гробница

Любопитно Преди 15 часа

Интересни и мистериозни факти за гробниците може да прочетете в следващите редове

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 15 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба