130

С ъс 102 гласа "за", 124 - "против" и 11 въздържали се Народното събрание отхвърли днес искането за гласуване на недоверие към кабинета "Борисов" 3. В гласуването участваха 237 от 240-те депутати.

"За" недоверие гласуваха депутатите от „БСП за България“ и от ДПС, въпреки че от движението не участваха в дебата вчера. ГЕРБ и Обединени патриоти отхвърлиха искането за недоверие, а 11 депутати от "Воля" гласуваха "въздържал се".

Вотът на недоверие се счита за приет, ако за него са гласували повече от половината от всички народни представители, а именно 121. При отхвърляне на предложение за недоверие на Министерския съвет ново предложение не може да бъде направено със същия мотив в следващите 6 месеца.

Вотът на недоверие бе внесен на 16 юли 2020 г. от ПГ на "БСП за България" с мотив провала на правителството в противодействието на корупцията.

Това е петият вот на недоверие, който групата на БСП внася в 44-ия парламент срещу третия кабинет на Бойко Борисов и вторият на тема корупция. Първият вот, който левицата внесе срещу кабинета - през януари 2018 г., бе също за несправяне с корупцията. Тогава 103 депутати гласуваха „за”, „против” бяха 131 депутати. Нямаше въздържали се. 

Отхвърлен вот на недоверие, както и 13 ден на протест

Какви са коментарите

"Гласувах против вота на недоверие, защото БСП излъгаха хората, че е заради тях, правят го за своята неосъществена лидерка". Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Маноил Манев в отрицателен вот от парламентарната трибуна днес.

Изказването на Маноил Манев бе прекъсвано с възгласи "Оставка", а междувременно отвън от протеста пред НС звучи химна на България.

"Днес гласувах против (на БСП, бел.ред.) вашия вот поради три основни причини. Първата се нарича - лъжа. Втората се нарича - глупост, третата - се казва омраза. Вие с вашия вот на недоверие излъгахте младите хора, които ходят по улиците на България. Излъгахте, че го правите заради тях. Нищо подобно. Правите го заради вашата неосъществена лидерка", каза още Манев.

"Няма мафия. Може да има грешки, може да има неща, които да се поправят – това без съмнение е необходимо. Без съмнение ще бъдат чути гласовете и ще има промени, но нека правилно да тълкуваме фактите и нека всички заедно си поставяме общи цели". Това заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

"Ключовите думи, с които беше приета многогодишната финансова рамка, са конкурентоспособност, растеж и заетост. Това са общите цели. Когато всеки един от нас говори за това, че България трябва да бъде едно по-добро място за живеене, нека да припомним, че България ще стане такова по-добро място за живеене, първо – ако всеки един от нас спазва законите и Конституцията, но и когато всички заедно си поставяме общи цели. Няма как България да бъде по-добро място с непрекъснати протести и непрекъснати призиви за оставки, дори и когато нямаш визия за бъдещето“, подчерта тя.

Сачева припомни още, че дори и при намален общ бюджет на многогодишната финансова рамка, България получава по-голямо финансиране с 1 млрд. евро. "Това не може да се случи в държава, в която средствата се харчат непрозрачно. В държава, в която има съмнения за тежко корупция или в държава, която се управлява от мафията. Няма как да се увеличава бюджетът, ако няма доверие в това, което правим и в това, което се случва и нас", смята социалният министър. 

Парламентарната група на "БСП за България" поиска наказание за техен колега от ГЕРБ, отправил обидни квалификации от трибуната към президента Румен Радев.

"За лице на уличния пуч бе изведен на-големият провал на БСП - фелдфебел Румен Радев", посочи народният представител от ПГ на ГЕРБ Спас Гърневски по-рано днес.

"Гласувах против, защото България е под безпрецедентен опит за метеж срещу законното правителство, в което участват три групи хора. Първата е самоизяждаща се БСП. Тя се опитва да спаси от възмездие създаденото от нея в криминалния преход мафиотска-олигарфия. За лице на уличния пуч бе изведен най-големият провал на БСП в политиката фелдфебел Румен Радев. Няма друго определение на държавник, застанал на страната на бегълци от правосъдието срещу българската прокуратура, която търси възмездие. До дясното му рамо инсталираха водачата на безродната червена глутница Нинова, която от виден приватизатор днес вече се е превъплатила в ролята на Мизийската Света Богородица", каза Гърневски.

По думите му уволнената от собствения си премиер за корупция по цял ден крещи под път и над път "Долу корумпираните". Според него във втората група попадат както отхвърлени от обществото политически маргинали, така и добре мотивирани ултраси.

"Трябва да накажете г-н Гърневски за квалификациите, които раздаде на държавния глава, на опозицията, на председателя на най-голямата опозиционна партия и на народните представители от нея. Няма да е трудно да го направите, защото изказването му беше писмено, което още повече утежнява неговото провинение. Това означава, че той съвсем съзнателно е седнал, а след като ги е премислил, е написал всички тези квалификации на лист. Това не са случайно изпуснати думи", настоя пред председателя Цвета Караянчева депутатът от левицата Валери Жаблянов.

Веселин Марешки /"ВОЛЯ"/ също изтъкна три причини, поради които е гласувал срещу вота.

На протестите ясно се видя, че хората са мъдри и забелязват, че единствената партия, която не е корумпирана, е "ВОЛЯ", каза той. Втората причина е, че опитът показвал, че когато на власт е БСП, настъпва криза или национална катастрофа, и затова българският народ не иска да допусне левите до властта. Знаейки това, се опитвате да влезете във властта през задния вход чрез служебния кабинет, това няма как да се случи, коментира лидерът на "ВОЛЯ". На трето място, за отрицателния си вот той посочи отвращението. На последните местни избори, обясни депутатът, БСП са се коалирали с т.нар. меки китки, психодесни, либералнодесни. Ако истински искахте да търсите опозиция, трябваше да искате вот на доверие, обърна се към социалистите Марешки.

Протест пред парламента с искане за оставката на правителството има и днес. 

Протестиращи се събраха пред НС за 13-ти ден на протести

След двучасови дебати в понеделник, депутатите решиха да гласуват вота на недоверие срещу кабинета "Борисов 3" на извънредно заседание във вторник. 

Премиерът Бойко Борисов, който беше в Брюксел за участие в заседанието на Европейския съвет, където евролидерите договаряха средствата за преодоляване на негативните икономически последици от COVID-кризата, отсъстваше от днешното гласуване.

"Днес премиерът е в България, но отново го няма", възнегодува Филип Попов от левица, който настоя председателят на парламента Цвета Караянчева да го покани в зала.

"Премиерът вчера отсъстваше не по негово желание, а защото участва в Европейския съвет, където договори 29 млрд. евро за България. Днес, въпреки голямото му желание да присъства тук, не може, защото все още пътува“, отговори му Караянчева.

"Да мразиш е лесно, да управляваш държава е трудно", обърна се към опозицията депутатът от ГЕРБ Маноил Манев след гласуването. 

"Управляващите в момента имат различни пътища, по които могат да тръгнат. Единственият смислен от тях обаче е да се използва спокойствието на гарантираното парламентарно мнозинство и да се опитат да чуят не само гласовете от площадите, но и тези на мълчаливото мнозинство”.

Това заяви политологът Страхил Делийски пред NOVA минути след като петият вот на недоверие към правителството не мина в парламента.

"Сега на ход са от една страна правителството, а от друга - протестът. Има много посоки, в които може да се тръгне", коментира социалният антрополог Харалан Александров. "Има много хора, които споделят недоволството. Мълчаливото мнозинство не е глухо, то е разделено. Много хора очакват промяна, но искат тя да се случи по еволюционен, а не по революционен път", допълни още той.

Според политолога Татяна Буруджиева мълчаливото мнозинство в момента формира своите нагласи и предпочитания. "Именно те ще определят предстоящия вот. Някои неща вече са се разместили. Онова мнозинство, което гласува срещу вота на доверие, няма да е същото в следващия парламент", каза още тя.

Коментари 130
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

130 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Любопитно Преди 6 часа

Това съобщи самата тя в профила си във Фейсбук

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 6 часа

Той сам свали куртката си след грандиозен провал на Сините и Червените

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

България Преди 10 часа

Консолидираните приходи на Групата за 2023 г. нарастват със 7% на годишна база, достигайки до 2 791 млн. евро

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори  демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Технологии Преди 11 часа

Това приложение на технологията ще допринесе значително в областта на транспорта на бързооборотни малотрайни стоки и храни

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

Свят Преди 11 часа

Новите правила имат за цел да предотвратят насилието, основано на пола, и да защитят жертвите

Хаити

Ситуацията в Хаити е "катастрофална“ и става все по-лоша е влошава

Свят Преди 11 часа

Три милиона деца в островната страна се нуждаят от хуманитарна помощ, но така и не могат да я получат

Снимката е илюстративна

"Потъвах и само още няколко минути щяха да ме провалят": Невероятното спасяване на Чарлз Лайтълър от "Титаник"

Любопитно Преди 13 часа

Вдъхновяващата история на Чарлз Хърбърт Лайтълър четете в следващите редове

Европейски парламент

Европейският съюз с нови правила за повторна употреба и рециклиране на опаковките

Свят Преди 13 часа

Основната цел на регламента е противодействие на постоянното увеличаване на отпадъците

<p>&quot;Фито е уникален&quot;: Къде е наркобаронът, заснел музикален клип в затвора</p>

След 2 бягства от затвора: Къде е Фито, известният еквадорски наркобарон сега

Свят Преди 13 часа

Историята на известният еквадорски наркобарон четете в следващите редове

Разкриха подробности за случая с Димитър Стоянов

Разкриха подробности за случая с Димитър Стоянов

България Преди 13 часа

Според полицията това е рутинен случай

Видео: Украински дрон унищожи танк Т-72 и друга руска техника

Видео: Украински дрон унищожи танк Т-72 и друга руска техника

Свят Преди 13 часа

Унищожена е и руска техника в Донецкия регион на Украйна

Дисциплинарно производство срещу скандален прокурор в София

Дисциплинарно производство срещу скандален прокурор в София

България Преди 13 часа

То е по искане на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, който настоява за неговото уволнение

Тристранният съвет прие Наредбата за обезщетения при безработица

Тристранният съвет прие Наредбата за обезщетения при безработица

България Преди 14 часа

Административните органи следва да извършват служебна проверка в съответния регистър

Мистерията на българските гласове

Джейкъб Колиър със съвместен концерт с "Мистерията на българските гласове" в София

Любопитно Преди 14 часа

Шоуто ще се състои в София на 11 юли в зала 1 на Националния дворец на култура

Тя е само на 17, но има собствен бизнес! Коя е тя?

Тя е само на 17, но има собствен бизнес! Коя е тя?

Любопитно Преди 14 часа

Alexchetoo е инфлуенсър,Youtube-ър,сценарист, продуцент на онлайн сериалa “Драма“ и освен всичко това тя има собствен бранд за козметика

<p>Прокуратурата се самосезира за хвърляне на пиратки на метри от бебе</p>

След репортаж на NOVA: Прокуратурата се самосезира за хвърляне на пиратки на метри от бебе

България Преди 14 часа

Софийска районна прокуратура образува преписка по случая и възложи проверка на Седмо РУ-СДВР