180

О т бюджета на ЕС до 2027 г., договорен след петдневно заседание на Европейския съвет, България може да очаква 29 милиарда евро.

Това съобщи премиерът Бойко Борисов в жива връзка във Facebook след края на срещата в Брюксел.

Той уточни, че България е от малкото страни, които ще получат с близо милиард евро повече спрямо сегашния европейски бюджет. Това е при положение, че новият бюджет е с 62 милиарда евро по-малък от сегашния заради оттеглянето на Великобритания от ЕС, поясни премиерът. За това заслужавам да ми се иска оставката, коментира той.

Не само се запазват средствата по селскостопанската и по кохезионната политика, което беше нашата "червена линия". За кохезионната политика са заложени девет милиарда евро, с 800 милиона евро повече от досегашния бюджет. Това е важно за постигането на основните ни цели - конкурентоспособност, икономически растеж, заетост, посочи Борисов.

Най-голямата битка, за която няколко пъти си разваляхме отношенията - за първи път за България са предвидени допълнителни целеви средства, 200 милиона евро, за слаборазвитите региони - Севера и Северозапада, отбеляза той. Премиерът съобщи, че за мерките за опазване на околната среда и чиста икономика за страната ни са предвидени половин милиард евро, а за миграция и сигурност - 200 милиона евро. България ще може да разчита на 7,7 милиарда евро безвъзмездни средства за икономическо възстановяване.

За хората, които ми искат оставката, им оставям 29 млрд. евро за следващите години. Това са близо 60 милиарда лева - колкото е сега спадът на БВП и повече, отколкото при социалистическите правителства беше всичко, което изкарваше България, каза Борисов. Колкото и да ви звучи нескромно, всички ми благодариха за помощта, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел ми се обади по телефона, за да благодари за огромната помощ, която съм му оказал за преговорите, добави той.

Обещах на Шарл Мишел да кажа, че е изключителен приятел на България. Канцлерът Ангела Меркел искаше да се каже, че с тези допълнителни 200 милиона евро много помогна. Огромна подкрепа от канцлера на Австрия Себастиан Курц, който направи изказване пред Европейския съвет, все едно е премиер на България. Премиерът на Холандия Марк Рюте - специално благодаря, добави Борисов. Той изрази благодарност също към председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и президента на Франция Еманюел Макрон.

Министър-председателят съобщи, че се предвижда обвързаността между финансирането от ЕС и върховенството на закона да бъде прозрачен процес, зачитащ принципа на обективност, недискриминация и еднакво отношение към всички страни по подход, основан на доказателства. Премиерът отбеляза, че преговорите са приключили в 5,40 ч. тази сутрин.

Бюджетът на ЕС до 2027 г. ще бъде 1,824 трлн. евро, реши Европейският съвет

На петия ден от преговорите Европейският съвет постигна споразумение за бюджета на ЕС до 2027 година.

Бюджетът на ЕС до 2027 г. ще бъде 1,824 трилиона евро, от които 750 милиарда евро ще бъдат насочени към икономическото възстановяване на ЕС след пандемията от COVID-19, реши днес Европейският съвет.

Преговорите на държавните и правителствените ръководители в Брюксел продължиха пет денонощия и те постигнаха пробив на първата си физическа среща в Брюксел от февруари насам.

Постигнатото споразумение изисква одобрението на Европейския парламент и националните парламенти на 27-те страни от ЕС. Предвижда се средствата за възстановяване да бъдат осигурени чрез заем от капиталовите пазари, изтеглен от Европейската комисия.

В документа със заключенията от срещата се посочва, че 390 милиарда евро ще бъдат осигурени като безвъзмездна помощ, а останалите 360 милиарда евро ще бъдат заеми.

Изплащането на заемите ще продължи до 31 декември 2058 година. Ще бъдат въведени нови данъци за покриване на дълга, т. нар. "собствени ресурси" на ЕС.

Отпускането на средствата от фонда за възстановяване ще бъде съобразно националните данни за брутния национален доход и според изпълнението на националните икономически програми, при следване на препоръките на ЕК по т. нар. европейски семестър (насоки за икономическо развитие). Предвижда се 30 на сто от общия бюджет да бъде насочен към цели за опазването на околната среда.

Европейският съвет подчертава важността от спазването на върховенството на закона, е посочено в документа, без да се дават подробности как този въпрос ще бъде обвързан с използването на бюджетните средства. Предвижда се от догодина в ЕС да бъде въведен данък върху пластмасата. Очаква се ЕК да предложи начини за облагане на въглеродните замърсители и търговците онлайн от 2023 година. Изразена е готовност за въвеждане и на нови такси върху паричните преводи.

В документа се посочва, че наред със средствата по общите програми, България ще получи от новия бюджет 200 милиона евро за най-слабо развитите райони. За нашата страна се предвиждат също 57 милиона евро за дейностите около закритите мощности в АЕЦ-Козлодуй със съфинансиране от ЕС до 50%.

За първи път в историята европейският бюджет е свързан с опазването на природата и законността, за първи път осигуряваме обща подкрепа за европейската икономика, заяви след края на заседанието председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, цитиран от БТА.

Мишел уточни, че се предвижда отпускането на бюджетни средства да бъде спирано при заплахи за върховенството на закона, като решенията ще бъдат взимани с квалифицирано мнозинство.

"Сделка", написа по-рано в Twitter Шарл Мишел. 

"Постигнахме го. Европа е силна, Европа е единна",

заяви Мишел след приключване на Европейския съвет.

"Това е една добра сделка. Това е една силна сделка. И най-важното това е правилната сделка за Европа", заяви той след срещата на върха.

"Това споразумение изпраща конкретен сигнал, че Европа е сила, която е способна да действа", добави Мишел, предаде Ройтерс.

Той поясни, че споразумението касае много повече неща от парите, че то касае работници, семейства, техните работни места, тяхното здраве и тяхното благосъстояние.

"Вярвам, че това споразумение ще бъде възприето като повратен момент в пътя на Европа, но и че ще ни изстреля в бъдещето", добави той.

Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен пък заяви, че това е исторически момент за Европа и че е изтощена след преговорите, както са изтощени и всички европейски лидери.

Френският президент Еманюел Макрон написа: "Исторически ден за Европа!"

Макрон призна, че сделката е последвала дълги и трудни преговори, по време на които е трябвало да бъдат направени отстъпки, за да се надделее над страните членки, чиито възражения са блокирали споразумението, предаде Ройтерс. Но тези отстъпки са били пропорционални и необходими, за да се договори един възстановителен план, който да е толкова голям, че да бъде ефективен, допълни Макрон.

"Няма такова нещо като перфектен свят, но ние постигнахме напредък", каза френският президент.

ЕС показа своята способност да действа заедно, да поема по необичайни пътища при необичайни обстоятелства и да постига компромиси.

Това заяви германският канцлер Ангела Меркел след края на Европейския съвет по повод постигнатия компромис за големия възстановителен план и за идния европейски бюджет, предадоха световните агенции

Меркел подчерта, че сделката по големия план за възстановяване и съживяване на икономиката, пострадала от коронакризата, показва, че ЕС е способен да действа заедно дори и по време на най-големите си кризи, допълва Ройтерс.

"Това е важен сигнал отвъд пределите на Европа, че ЕС, дори и при вариращата обстановка в страните членки, е способен да предприеме действия", каза Меркел.
Канцлерката заяви, че е доволна от изхода от Европейския съвет.

Европейският съюз договори един амбициозен фонд за възстановяване след пандемията, който ще позволи на блока да се изправи със сила и ефективност срещу коронавирусната криза. Това заяви италианският премиер Джузепе Конте след срещата на върха на ЕС, приключила рано тази сутрин, предаде Ройтерс.

"Ние сме доволни от одобрението на амбициозния план за възстановяване, който ни позволява да посрещнем със сила и ефективност кризата", подчерта Конте. Той каза, че 28 процента или 209 милиарда евро от фонда на обща стойност 750 милиарда евро, договорен на срещата на върха, ще отидат за Италия, от които 81 милиарда евро ще са грантове, а 127 милиарда евро ще са заеми.

Педро Санчес, премиерът на другата тежко засегната от епидемията европейска страна - Испания, пък подчерта, че е постигнато едно велико споразумение за Европа, което той нарече един истински "план Маршал", предаде Франс прес.

Нидерландският премиер Марк Рюте заяви днес, че отношенията му с другите лидери от ЕС остават силни въпреки дните на трудни преговори по фонда за възстановяване на европейските икономики след коронакризата, предаде Ройтерс.

"Ние сме професионалисти, можем да понесем няколко удара", каза Рюте пред медии след обявяването на сделката.

"Доволен съм от това споразумение, не виждам в него нещо разочароващо", отбеляза той.

Нидерландският премиер подчерта все пак, че ЕС не е трансферен съюз, тъй като възстановителният фонд е нещо еднократно. 

Според официални източници на Ройтерс сделката, сключена след като Шарл Мишел е представил компромиси по фонда за възстановяване, е от решаващо значение за премахване на съмненията относно бъдещето на блока. 

Срещата на ЕС одобри отпускането на 32 милиарда евро за Гърция от фонда за икономическо възстановяване, като в допълнение към това Гърция ще получи около 40 милиарда евро от бюджета на ЕС,

заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис на брифинг след края на срещата на върха на ЕС.

Брифингът беше излъчен на живо от гръцкия правителствен канал.

"Успяхме да постигнем много важен резултат както за Европа, така и за Гърция. Реакцията на ЕС показва, че Европа улавя същността на събитията. Днес Европа показа, че може да бъде над обстоятелствата. Това е първият път, когато страната ни получава достъп до толкова амбициозни финансови инструменти. Връщаме се в Атина с общ пакет от над 70 милиарда евро. Това е безпрецедентен размер за страната ни“, каза Мицотакис.

"Субсидиите от одобрената допълнителна програма съответстват на допълнителен план за национален проект, който е повече от 19 милиарда евро, към който са добавени около 12,5 милиарда евро заеми, за да се достигне крайната сума от 32 милиарда, за която говорихме отдавна, вече няколко месеца", каза премиерът.

Той заяви, че парите се отпускат при редица условия, които са "по-благоприятни" от тези за обичайните национални проекти.

"По отношение на многогодишния европейски бюджет, въпреки намаляването му, постигнахме две неща. Първо, увеличаване на ресурсите, които Гърция ще получи от кохезионния фонд, и второ, ресурсите на Фонда за обща селскостопанска политика остават стабилни за нашите земеделски производители", каза Мицотакис.

Той увери, че средствата няма да бъдат пропилени.

"Скоро ще представим план за индустриално преструктуриране на страната. Важният европейски капитал, който ще бъде на наше разположение, ще инвестираме в полза на всички гърци, сферата на труда, прехода към зелена икономика", каза премиерът.

"Това е уникална възможност за Гърция, за цяла Европа, да направят скок напред", каза той.

"За следващите три години, освен средствата, с които разполагаме от многогодишния бюджетен план, имаме още един основен инструмент. Той ще финансира инвестиции и реформи, предназначен е за шест години и ще ни даде възможност да изпълним плана за трансформация на страната", каза Мицотакис.

Приоритетите за разпределението на средствата в Гърция ще бъдат обсъдени през следващите седмици, до 15 октомври програмата за заем ще бъде представена на Европейската комисия.

От своя страна Кипър ще получи повече от 2,7 милиарда евро от многогодишния бюджет на Европейския съюз и от фонда за икономическо възстановяване, заяви президентът Никос Анастасиадис.

"Изразявам пълното си удовлетворение, защото след много дни и интензивни преговори Кипър постигна икономическите цели, които си е поставил във връзка с многогодишния план и плана за възстановяване на Европейския съюз. По-конкретно, след постигане на споразумение, Кипър ще може да получи повече от 2,7 милиарда евро. Сумата от 1,451 милиарда евро ще дойде от многогодишния финансов план за 2021-2027 г., а останалата част - от фонда за възстановяване, насочен към премахване на последствията от пандемията и насърчаване на развитието на кипърската икономика“, написа Анастасиадис на страницата си във Фейсбук.

Според него министърът на финансите ще разкаже подробно за разпределението на средствата в следващите дни.

"Освен това с оглед на извършените от Турция нарушения и след моята намеса беше включена разпоредба, според която финансирането на трети страни, включително Турция, от Европейския съюз, зависи от тяхното спазване на принципите на Хартата на ООН и международното право", каза президентът на Кипър.

Испания ще получи около 140 милиарда евро от фонда на ЕС за икономическо възстановяване в размер на 750 милиарда евро, се казва в съобщение за пресата след срещата на върха на държавните и правителствените ръководители на Европейския съюз в Брюксел.

"Испанското правителство успя да получи около 140 милиарда евро за следващите шест години: повече от 11% от БВП на страната ни“, се казва в комюникето. "72,7 милиарда евро ще бъдат отпуснати под формата на безвъзмездни средства".

"Това е страхотно споразумение за Европа и за Испания“, каза министър-председателят на Кралството Педро Санчес. „Не се съмнявайте, днес беше написана една от най-ярките страници в историята на Европейския съюз."

Италия пък ще получи почти 209 милиарда евро от фонда на ЕС за икономическо възстановяване.

Италианският премиер Джузепе Конте нарече споразумението за фонда на ЕС за икономическо възстановяване "исторически момент за Европа".

"Това е исторически момент за Европа и Италия. Ние сме доволни, защото беше одобрен амбициозен и кризисен план за възстановяване", каза Конте след срещата на върха на ЕС.

"Италия ще получи 28% от фонда за възстановяване на икономиката, 81 милиарда евро под формата на субсидии, както и под формата на заем, чийто размер достигна 127 милиарда евро."

Както той уточни, като цяло в рамките на одобрения пакет Италия ще получи почти 209 милиарда евро.

По време на най-дългата среща на върха в историята на общността държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС успяха да постигнат споразумение и одобриха окончателна компромисна версия на седемгодишния бюджетен план на Европейския съюз в размер на 1,074 трилиона евро за периода от 2021 до 2027 г. и извънбюджетен фонд за икономическо възстановяване на ЕС от 750 милиарда евро, 390 милиарда евро от тях - под формата на безвъзмездни средства.

Именно последният въпрос, който беше приоритет за Италия, една от най-засегнатите от коронавирусната пандемия в Европа, се превърна в спънка за Рим и редица северни страни, водени от Холандия. Както стана известно от източници в италианската делегация, последният сблъсък между Конте и министър-председателя на Холандия Марк Рюте се е състоял снощи заради управлението на разпределението и контрола върху този фонд. 

Борисов: Полагам огромни усилия, за да сближавам позициите на моите приятели от ЕС

Лидерската среща на ЕС продължава, ще има ли споразумение

Борисов от Брюксел: Подкрепям пестеливата четворка

Европейските лидери не се договориха за средствата и плана за възстановяване, срещата в Брюксел продължава

Коментари 180
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

180 коментара
 
- Комшу, кого откара линейката тази сутрин? - Петров от втория етаж! - И каво му се е случило? - Посегнал на жена си!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Въртяща се черна дупка: Сред най-загадъчните и страховити обекти във Вселената

Въртяща се черна дупка: Сред най-загадъчните и страховити обекти във Вселената

Любопитно Преди 3 минути

Огромното ѝ гравитационно привличане ѝ позволява да „поглъща“ голямо количество материя

<p>Кога започва изплащането на пенсии през месец октомври&nbsp;</p>

НОИ: Пенсиите ще се изплащат от 9 до 20 октомври

България Преди 12 минути

На 3 октомври на всички правоимащи лица ще бъдат изплатени паричните обезщетения за бременност и раждане

Белослава Кръстева

Българка взе бронзов медал от Световното първенство по шахмат

България Преди 35 минути

19-годишната Белослава Кръстева имаше всички шансове да завоюва титлата при девойките

Николай от "Игри на волята" отговаря на 3 неудобни въпроса

Николай от "Игри на волята" отговаря на 3 неудобни въпроса

Любопитно Преди 44 минути

Софиянецът има трето място на европейски и пето място в световен турнир по културизъм

Клас А – класът на отличниците

Клас А – класът на отличниците

Любопитно Преди 47 минути

Когато повече функционалност и по-добра работа означава по-ниска консумация на енергия

<p>Тежък инцидент в църква&nbsp;в Мексико, има жертви и ранени</p>

Девет загинали и 50 ранени при рухване на покрив на църква в Мексико

Свят Преди 1 час

Спасителни екипи издирват затрупани хора

<p>BMW Х5 прави това, което другите не могат (тест)</p>

BMW X5 прави това, което другите големи SUV не могат (тест драйв)

Технологии Преди 1 час

С фейслифта на X5 баварците изневеряват на себе си: предприемат много съществени промени, които само затвърждават твърдението от заглавието: Х5 е едновременно комфортен и забавен за шофиране

"Как ще живеем? Няма живот след това нещо": Говорят родителите на убития в Пазарджик младеж

"Как ще живеем? Няма живот след това нещо": Говорят родителите на убития в Пазарджик младеж

България Преди 2 часа

21-годишният им син беше намушкан от 18-годишен негов съгражданин

На кого отдава почит църквата днес

На кого отдава почит църквата днес

Любопитно Преди 2 часа

На 2 октомври честваме паметта на няколко светци

Защо храната е по-вкусна, когато я ядем с ръце

Защо храната е по-вкусна, когато я ядем с ръце

Любопитно Преди 2 часа

Учените и лекарите също неведнъж са задавали този въпрос и са се опитвали да намерят научно обяснение

Apple iPhone 15 Pro

Apple потвърди, че iPhone 15 Pro прегрява заради бъг

Технологии Преди 2 часа

Проблемът е софтуерен и може да бъде решен лесно

Печени круши на фурна: Лесен и вкусен десерт

Печени круши на фурна: Лесен и вкусен десерт

Любопитно Преди 3 часа

Вижте как лесно и бързо да приготвите този вкусен десерт

3 лесни начина да почистите фурната си, за които никога не сте се сещали

3 лесни начина да почистите фурната си, за които никога не сте се сещали

Любопитно Преди 3 часа

Можете лесно да намерите всичко необходимо у дома

Четвърти ден блокада на АМ „Тракия” край Стара Загора

Четвърти ден блокада на АМ „Тракия” край Стара Загора

България Преди 3 часа

В неделя протестиращите енергетици и миньори отказаха да отидат на среща с премиера

ПП–ДБ внасят законопроектите за реформа в службите за сигурност

ПП–ДБ внасят законопроектите за реформа в службите за сигурност

България Преди 3 часа

Темата е един от приоритетите на правителството

С какво време започва новата седмица

С какво време започва новата седмица

България Преди 3 часа

Вижте какви ще бъдат максималните температури