4

Д о края на седмицата ще се проведе Консултативен съвет, на който ще бъде обсъден излезлият на 7 март анализ на КЗК за пазара на горивата. Това заяви на брифинг министърът на икономиката Емил Караниколов на брифинг в министерството, който бе свикан във връзка с изготвения от КЗК секторен анализ на пазарите на производство и реализация на бензин и дизел.

Министър Караниколова уточни, че по закон Консултативният съвет е органът, който ще прави предложения за изменения в законодателството. Той добави, че след като се анализират текстовете от Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, придобил популярност като закон за горивата, те ще бъдат обсъдени с всички представители на бизнеса от този сектор. Законодателните предложения ще бъдат подложени и на оценка на въздействието, увери Емил Караниколов. Той допълни, че измененията в закона ще бъдат изпратени и в КЗК за предварителен контрол. По думите му целта е да се създаде конкурентна среда и всички права и ангажименти да бъдат еднакви за всички.

Икономическият министър се надява в рамките на един месец промените да бъдат готови.

"Притеснява ме това, че КЗК каза, че чрез тази нормативна база не се създава конкурента среда", изтъкна Емил Караниколов. Затова министърът се ангажира текст по текст, с участието на КЗК и всички заинтересовани лица, да се изчистят проблемите текстове, за да "се създаде един конкурентен закон".

Говорителят на Асоциация на вносителите, производители, търговците и превозвачите на горива Симо Симов съобщи, че чрез министъра на икономиката асоциацията внася предложения за промени в закона за горивата. Той обяви, че представители на асоциацията са готови да участват в работната група по обсъждането им. "Заставаме зад основната идея, че трябва да има има регистрация в бранша. Но създадохме по-приемливи условия за регистрацията", заяви Симов. Той информира, че в предложените от асоциацията промени е добавено, че законът трябва да контролира освен вътрешния пазар, още вноса и износа на горива. По-големите гаранции и капитал са останали, но само за фирмите, които се занимават с производство, посочи Симов.

От Агенция "Митници“ ще бъде изготвена Наредба за изграждане на видеонаблюдение в данъчните складове на горивата.

Това каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов по време на изслушване в Комисия за вътрешна сигурност и обществен ред. Новата система е свързана с действащи системи от различни институции, които са обединени в един център, който им дава по-добра възможност за анализ на всички рискове и по-голям контрол при доставка по вода“, обясни министър Маринов, като уточни, че доставката се осъществява на пристанищата.

"Идеята беше това да се обедини в един център, за да може служителите, които работят там да могат да контролират целия процес от появата на танкера в България до включването му в измервателни уреди и разтоварването на петролните продукти“, обясни той. "Системата ще бъде надграждана, ще бъде изготвена наредба от Агенция "Митници“, с която се цели да се задължи изграждане на видеонаблюдения и в данъчни складове, така, че да може да се следи и последващият процес от доставката до дистрибуторските мрежи. Това ще даде възможност да обхванем целия процес от входа на горивата до излизането им на крайните обекти и потребителите“, изтъкна той. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@