37

М илиони укрити данъци от търговията с горива засекли данъчните, митниците, полицията и ГДБОП. През 2018 г. данъчните са засекли 5,3 млн. лева неплатени налози към хазната заради манипулирани отчети на бензиностанциите.

След срещата на службите и приходните агенции се реши: създава се национална карта на всички обекти, в които се продават горива, за да ги следи антиконтрабандният център.

Преди ден Петролната асоциация е подала сигнал до МВР, че някои търговци крият данъци. Премиерът поиска  резултати. Единствената конкретна информация обаче е, че

в сряда са проверени 16 обекта в страната.

Данъчните следят и веригата на заместник-председателя на парламента Веселин Марешки, но не стана ясно дали ревизията е и заради сигнала на големите в бранша.

По-рано днес вътрешният министър Младен Маринов информира за проверката на 16 бензиностанции и уточни, че към момента все още няма резултати.

На въпрос дали има резултати от първите проверки по сигнала на Българската петролна и газова асоциация, Маринов уточни, че проверките се извършват в момента и коментира, че поисканият резултат вчера от премиера Бойко Борисов е именно провеждането на тези проверки. Министърът не пожела да посочи срещу колко бензиностанции е сигналът.

„Получаваме различни сигнали и реагираме там, където има нарушения. Не искам да съм конкретен, за да не обвиня някого, който е невинен.

Работим по сигнали и когато се потвърди информацията, тогава можем да коментираме“, заяви той и обясни, че не може да споменава конкретни фирми.

Георги Чергов, който е ръководител на Междуведомствения координационен център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари обясни: „По отношение на работата по линия горива сме провеждали мероприятия, насочени основно към обезпечаване на основните рискове”.

Той уточни, че първият риск е по отношение на доставката на горивата. „През последния месец създадохме стриктен контрол при осъществяване на разтоварването. Искаме да привлечем до по-голяма степен и усилията на органите от областните дирекции на МВР, които основно ще бъдат насочени към съставянето на национална карта на всички обекти, които извършват разпространение на горива. Тъй като въпреки наличния контрол в момента, се оказва, че все още има такива, които се опитват да заобиколят правилата“, заяви той и обясни, че целта е да се открият нелегалните търговци и да се накажат с цялата административна тежест.

Чергов обяви, че

през 2018 г. са били проверени 141 обекта като общият брой нарушения, които са констатирани са 247,

включително и три досъдебни производства. „Най-често срещаните нарушения са разлика в касовата наличност. Това са случаи, в които реалните продажби не са отчетени към НАП“, заяви още той и уточни, че не може да посочи с точност в какъв размер са загубите за бюджета.

Изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова посочи, че през 2018 г. са установили 5,3 млн. лв. укрити данъци от бензиностанции. „В началото на миналата година горивата станаха стока с висок фискален риск.

НАП проверява всяка една цистерна с гориво, която влиза в страната

и която е доставена от държава-членка на ЕС. Така че имаме пълна информация за всяка една цистерна и проследяваме нейното разпространение“, обясни Димитрова. Втората линия на контрол са данъчните складове“, каза Димитрова и увери, че осъществяват денонощен мониторинг и на вход, и на изход на абсолютно всички данъчни складове, цистерни.

„Направили сме над 130 акта за установени нарушения на отчитането на горива, като санкциите за тях са около 110 хил. лв. Не са отчетени продажби за 955 хил. литра горива“, обясни тя и посочи, че много и различни са лицата, които не са отчитали продажбите си.

Димитрова обяви, че в момента се прави ревизия и на бензиностанциите на Веселин Марешки. Тя обясни, че има механизъм, който му позволява да дава отстъпки, защото получава такива от доставчика.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@