30

Н яма риск от рязко увеличаване на цените. Това каза премиерът Николай Денков пред журналисти в коментар за наложеното от президента вето върху измененията и допълненията на Закона за енергетиката. 

Президентът Радев наложи вето върху измененията и допълненията в Закона за енергетиката

"Тази либерализация трябваше да се случи, регламентът е от 2019 г., България закъснява значително спрямо договорите, които е подписала, каза премиерът. При подготовката на Закона за енергетиката, при тези изменения, бяха направени механизми, които ще бъдат използвани, за да не се случат тези страшни апокалиптични сценарии на опозицията", каза още Николай Денков.

Той посочи, че чрез тези механизми ще са защитени уязвимите.

"Не очаквам да има проблеми при прегласуването на закона", добави той. 

"Първо – това трябва да се направи. Второ – налице са механизмите, по които това няма да създаде проблеми нито за потребителите на ток, нито за производителите", допълни премиерът за либерализацията на пазара. 

Денков допълни, че след нея цените на тока могат да се увеличат, по думите му с малко – около 2%, но могат и да се намалят.

"Голяма част от новите технологии, които навлизат при производството на енергия, произвеждат доста по-евтин ток от този, който използваме в момента. Проблемът с тях е, че не работят постоянно. За това съвременното производство на енергия изисква да се комбинират базови мощности – каквито са ядрените и въглищните, с другите мощности", подчерта Денков. 

"Опозицията се опитва да плаши хората, надявам се, че президентът не е влязъл в същия коловоз", допълни още премиерът за наложеното вето.

По темата "Енергетика" премиерът направи коментар и за позицията на основния акционер на "ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас" – "Литаско", че не са получавали оферта за рафинерията в Бургас. „Не става дума за разминаване на информацията.

"Аз обявих, че има интерес и действително има. Централата "Литаско" каза, че не се водят преговори. Това са два различни етапа", обясни премиерът. 

За въведената такса за пренос на руски газ през България към Сърбия и Унгария Денков отново подчерта, че приходите от това зависят от това какви количества газ ще влизат в страната. 

"Аз не бих искал в момента да гадая какъв ще е резултатът върху пазара. Обяснихме много ясно, че с тази такса цената на тръбния газ от Русия става сравнима с цената на течния газ. Ще има конкуренция, която се надяваме да бъде в полза на потребителите", обясни той. 

Денков отговори и на критиките срещу идеята, свързани с твърденията, че тази мярка ще се отрази негативно на дружеството "Булгартрансгаз".

"Не виждам по какъв начин "Булгартрансгаз" може да бъде засегнато негативно от това развитие. Те не са страна по очакванията да се плащат такси. Такси се плащат от „Газпром“. Както правилно каза финансовият министър, една от целите е да се намалят печалбите на "Газпром", защото с тези печалби се финансира войната в Украйна", смята премиерът.

През последните седмици намаляваха опитите за минаване през границата и има съществено намаляване на натиска по този маршрут. Това е сериозен коз в предстоящите преговори за това България да бъде приета в Шенген, заяви още пред журналисти Николай Денков. Той коментира думите на еврокомисарят  Илва Йохансон, която заяви, че България и Румъния показват добри резултати в охраната на границите на Европейския съюз. 

"Охраняваме и трябва да охраняваме нашите граници най-вече заради безопасността на българските граждани. Искам да поздравя екипите на МВР, "Гранична полиция" и на военните, които се включиха. Има много съществен напредък. Специално искам да отбележа много доброто сътрудничество с турската държава. Действията са съвместни и резултатът е налице. Самите мигранти знаят, че това е трудният маршрут и по-добре да не тръгват по него", каза премиерът. 

Попитан как патрулирането на руски военновъздушни сили с ракети „Кинжал“ в Черно море променя сигурността за сигурност на България, Денков отговори, че Русия от години се опитва да наложи своята доминация в региона. 

"Руската държава и армия от години, още от завземането на Крим, се опитва да наложи доминация на техните военноморски и военновъздушни сили в Черно море. Тези опити не са от вчера, не са от днес. Начинът да се противопоставим на това е да подобрим боеспособността на нашата армия. Това означава допълнително оборудване с ракети, с радиолокационни станции и всичко, което съответства на съвременната армия. По това работим. От друга страна – пълна интеграция на Източния фланг на НАТО, с нашите съседи, с общото командване на НАТО в Европа. Това е начинът да се противопоставим на този опит за доминация", заяви Николай Денков. 

Министър-председателят коментира и нова идея от страна на икономическия министър Богдан Богданов, насочена срещу инфлацията и в полза на потребителите и свързана с това търговските вериги, ако самите те искат, да дават най-ниска възможна цена на седмична база на определени продукти. 

"За да обяви тази мярка, министърът я е обсъдил с големите търговски вериги. Има разбиране, че трябва да положат усилия, защото те са заинтересовани България да бъда част от Шенгенското пространство и Еврозоната. Това би било от икономическа полза както за България, така и за тях като големи икономически оператори в България. Има разбиране, че това е наша обща задача – да свалим инфлацията, така че да изпълняваме критериите за еврозоната. От друга страна да повишим и доверието на потребители в съвместните усилия на държавата и големите веригите. Има икономическа логика в това. Административните мерки почти никога не дават средносрочен и дългосрочен резултат. Предпочитаме да опитаме без административни и рестриктивни мерки, а да намерим конструктивно решение", смята Николай Денков.

Коментари 30
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

30 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 24 минути

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 47 минути

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 2 часа

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

<p>Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 2 часа

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 3 часа

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 3 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Нови правила за шофьорите в Гърция

Нови правила за шофьорите в Гърция

Свят Преди 4 часа

Санкциите, които полицията в южната ни съседка налага, са доста сериозни

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 4 часа

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Свят Преди 4 часа

Засегнати са четири топлоелектрически централи

<p>Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения</p>

След тежката диагноза: Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения

Любопитно Преди 6 часа

Лекарите са му казали, че здравословното му състояние се подобрява

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Любопитно Преди 6 часа

Какво е причинило главоболието на мъжа четете в следващите редове

Учение на китайски бойни самолети в близост до Тайван

Китайски военни самолети навлязоха в Тайванския проток

Свят Преди 6 часа

Машините са пресекли средната линия на протока

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Свят Преди 7 часа

Япония споделя морски граници с Южна Корея, но също така е съсед с потенциални противници в Русия

Голям празник е! Имен ден имат...

Голям празник е! Имен ден имат...

Любопитно Преди 7 часа

В днешната събота почитаме едно от най-големите чудеса на Иисус Христос - възкресяването на починалия Лазар

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Свят Преди 7 часа

Неговото здравословно състояние се влошило и лекарите не са могли да го спасят