1

А з имах тежката задача да се срещна с родителите на загиналия наш служител и ако те бяха поискали оставката ми, днес щях да съм я депозирал. Това каза служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Дермеджиев по време на изслушване в Народното събрание по повод на трагичния инцидент на българо-турската граница, предаде БТА.

За мен е чест фактът, че те поискаха той да бъде погребан с парадна униформа,

допълни Демерджиев и определи инцидента като „една огромна трагедия“. 

На въпрос относно борбата с трафика с нелегалната миграция, Демерджиев посочи, че тя може да бъде провеждана по два начина.

След трагичния инцидент в Бургас проведохме над 200 полицейски акции, образувани са над 100 производства само там в региона, посочи Демерджиев. По думите му са разбити десетки такива групи и са задържани близо 100 лица, участващи в такива групи. 

Ние разклатихме мрежата на този нелегален трафик в България изключително сериозно,

посочи Демерджиев. Според него за максимална ефективност е необходимо такива действия да се проведат и на територията на съседни държави.

Демерджиев отбеляза нуждата от законодателни изменения.

Оказа се, че този трафик е доста леко наказуем, което доведе до това множество лица от цяла Европа да се включват и да участват в този трафик, допълни министърът. 

При над 3000 производства за трафик, малко над 100 от тях има ефективни присъди, заяви Демерджиев.

Ние трябва да предложим законодателно решение чрез повишаване на наказанията за този ред деяния и криминализиране на този род деяния, което не е направено, каза още министърът. Той уточни, че са създали работна група в МВР и вярва, че ще могат да внесат законопроект. Силно се надявам, че този законопроект ще бъде разгледан приоритетно от Народното събрание, както щатните бройки, добави Демерджиев.

По повод на инцидента в Елхово, министърът каза, че не може едно такова грозно криминално деяние да бъде повод за спекулации.

Дадох отчет какви действия съм извършил, но е трябвало много назад във времето да бъдат извършени множество такива, каза Демерджиев и настоя да бъде обезпечена жизнеспособна гранична полиция с необходимия щат. По думите му това ще стане, когато се отпусне необходимия ресурс от Народното събрание.

По-рано по време на изслушването му в парламента Демерджиев заяви още:

В момента българската граница изглежда много по-добре от момента, в който я намерих, заяви Демерджиев.

Той посочи, че мигрантският натиск тази година е в пъти по-висок,

а предотвратените опити за проникване на границата през тази година до 9 ноември 2022 г. са на 143 477 лица. За цялата 2021 г. са 40 хиляди, посочи министърът за сравнение.

"При целия този огромен натиск българската полиция се справя много добре с него, но, за съжаление,

нашите гранични полицаи пазят с телата и плащат с телата си цената на това, че границата не е добре технически обезпечена", коментира Демерджиев. Той посочи, че са предприели всички мерки, така че техниката да помага на граничните полицаи и да ги пази, "така че не те да станат мишени и прегради с телата си". 

Демерджиев посочи, че осъзнавайки сериозността на проблема, първото нещо, което е направил като министър,

е да посети границата и то точно в района на Елхово. Той посочи, че този акт не е бил случаен, а е оценен рискът от завишения мигрантския поток. Тенденцията, за съжаление, ще бъде към увеличаване на този поток - непрестанен, вместо намаляване и отпадане на натиска, коментира вътрешният министър. Той посочи, че са направили анализ на необходимите мерки по границата и се е оказало, че те са много.  

Като един от проблемите Иван Демерджиев посочи намаления щат на "Гранична полиция" - за последните десет години с около 1300 човека.

По думите му, това води до извънреден труд от други структури на МВР и включване на военнослужещи в охраната на границата, но тези хора, които идват, не познават проблемите на границата както граничните полицаи, не познават района, ползват други тактики, обучени са по друг начин. Много по-рано в годините е трябвало да бъде оценен този проблем и да бъде попълнен щатът на "Гранична полиция", коментира служебният министър. Той посочи, че са предложили увеличаване на щата с 1260 човека.

Констатира се липса на автомобили, каза още Иван Демерджиев и добави, че са стартирали обществени поръчки.

Той обърна внимание, че част от наличните автомобили са абсолютно непригодни да обслужват района покрай границата, който е изключително тежък. Демерджиев отбеляза също, че пътищата в 30-километровата зона са в ужасно състояние. Това наложи да поддържаме работилница на място в Елхово, в която да се отремонтират автомобилите, които се чупеха и се чупят, добави вътрешният министър. Той посочи, че са предприели и ремонт на тези пътища. Вече са ремонтирани 43 км в района на отговорност на ГПУ "Резово", 11 км в района на ГПУ "Малко Търново", 6 км в района на ГПУ "Елхово". В момента се извършват ремонти на ГПУ "Средец" и ГПУ "Свиленград", допълни Демерджиев.

Служебният вътрешен министър посочи и липсата на техническо обезпечаване.

Където има добро техническо обезпечаване зад оградата, с шест пъти по-малко жива сила се постига по-добър ефект при опазването на границата, коментира той. От около 250 км оградно съоръжение на около 150 има допълнително техническо обезпечаване, уточни Демерджиев. Той посочи, че са предприели действия за осигуряване на такова обезпечаване, поискали са помощ от Европейската комисия и такава им е отпусната в спешен порядък - за текуща поддръжка на автомобилна техника, на хеликоптери, на сензори и осигуряване на гориво. Сумите ще постъпят в началото на идната година, информира той.

Министър Демерджиев посочи още, че са изградени контролно-пропускателни пунктове след 30-километровата зона,

така че да не бъде допускана миграция във вътрешността на страната. Той отбеляза, че всички налични дронове, които е имало в полицията и армията, са били мобилизирани и включени поетапно в охраната на границата. Включването на дронове на нас ни помага в две посоки - от една страна, да следим движението на незаконно проникнали мигранти, от друга - да следим действията на нашите гранични полицаи, коментира вътрешният министър. Включихме и много често използваме хеликоптерите на "Гранична полиция", обезпечили сме ги с гориво, с необходимите екипажи и резервни части, допълни той.

Изслушването на вътрешния министър беше поискано от "БСП за България".

Кристиан Вигенин от левицата посочи, че това изслушване назрява отдавна, а трагичният инцидент с българския полицай на границата го е ускорило. "Не го поискахме това изслушване, за да Ви искаме оставката, може и това да се случи, разбира се, в разговора, но вярваме, че има смисъл да навлезем малко по-сериозно по отношение на проблемите, свързани с охраната на българската граница и справянето с потока от нелегални имигранти", коментира той. 

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 30 минути

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 46 минути

Те ще играят нестандартна игра на покер

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

България Преди 1 час

Това съобщи министърът на транспорта Георги Гвоздейков

Зендая, Джош О"Конър и Майк Фейст на британските премиери на Challengers

Зендая в горещ сексуален триъгълник в новия си филм Challengers (ВИДЕО)

Любопитно Преди 2 часа

Изненадващо или не, новият филм на Лука Гуаданино се очертава сред хитовете на сезона

Симона от Hell’s Kitchen: Аз съм мюсюлманка и не се срамувам!

Симона от Hell’s Kitchen: Аз съм мюсюлманка и не се срамувам!

Любопитно Преди 2 часа

Учих криминалистика, исках да бъда Хорейшио, разкри тя

булевард Патриарх Евтимий

Бус лента и велоалея по „Патриарха“, паркирането се запазва навсякъде

България Преди 3 часа

Обмисля се и идеята за "червена зона" в центъра

<p>СДВР:&nbsp;Движението в центъра на София в събота може да бъде спирано</p>

СДВР със строги мерки заради мача "Левски" - ЦСКА

България Преди 3 часа

Полицейското присъствие ще бъде забележимо, както в крайните квартали, така и в центъра на града каза на гл. инспектор Иван Георгиев

Йотова: Странно е отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС

Йотова: Странно е отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС

България Преди 3 часа

Може би имаше много повече случаи през изминалите месеци, през които трябваше да се "вземе главата" на председателя на парламента, отбеляза тя

Снимката е илюстративна

Вижте каква е линията на бедност в България през 2023 година

България Преди 3 часа

Под прага на бедност са били 1 325.9 хил. лица, или 20.6% от населението на страната

Пеевски: Петков молеше и скимтеше да го заведа при Борисов

Пеевски: Петков молеше и скимтеше да го заведа при Борисов

България Преди 4 часа

Проектът ПП-ДБ приключи, каза председателят на ДПС

Снимката е илюстративна

"Лицата им бяха лилави, повръщаха и падаха по очи": Истинските истории на хората, оцелели при Чернобил

Свят Преди 4 часа

Емоционални и разтърсващи истории на оцелелите в Чернобил четете в следващите редове

Петков: Желязков нямаше да наруши Конституцията и правилата, ако имаше свободна воля

Петков: Желязков нямаше да наруши Конституцията и правилата, ако имаше свободна воля

България Преди 4 часа

Това, което аз чух Борисов да казва, е, че има голям гръб, който е хлъзгав, коментира съпредседателят на ПП-ДБ

Дженсън Хуанг още е милиардер

Щеше да бъде 16-ият най-богат човек в САЩ, а живее без ток в гората

Любопитно Преди 4 часа

А компанията му днес е на стойност около 1,19 трилиона долара

Земетресение в района на Благоевград

Земетресение в района на Благоевград

България Преди 4 часа

Трусът е бил на дълбочина 12 км и е регистриран в 6:41 часа

Израел обмисля споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Израел обмисля споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Свят Преди 4 часа

Военновременният кабинет на Нетаняху е обсъдил вариант, при който да бъдат пуснати жени, по-възрастни и болни

Намериха над 300 бомби от Втората световна война в Гърция

Намериха над 300 бомби от Втората световна война в Гърция

Свят Преди 5 часа

Те са открити по време на строителни дейности по мащабен проект за градско развитие в бившия летищен комплекс Елиникон, южно от Атина