17

Г раничен полицай бе убит в понеделник вечерта, докато патрулира по границата с Република Турция, в района на село Голям Дервент. Починалият е 30-годишният Петър Бъчваров от Елхово. Турските власти задържаха двама души във връзка с инцидента – предполагаем извършител и помагач. Тържествените чествания днес по повод празника на националната полиция бяха отменени заради трагедията. В община Елхово утре - 9 ноември, със заповед на кмета Петър Киров, е обявен ден на траур в памет на загиналия полицай, предаде БТА.

Петър Димитров Бъчваров е роден на 3 октомври 1990 г. в Ямбол. Средното си образование завършва в Елхово през 2009 г., продължава образованието си в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Младши инспектор Бъчваров е постъпил на работа в системата на МВР през декември 2013 година. Преминал е през длъжностите полицай и старши полицай в група „Охрана на държавната граница“ към Гранично полицейско управление – Елхово към Регионална дирекция „Гранична полиция“. Младши инспектор Петър Бъчваров ще бъде награден посмъртно с Почетен знак на МВР, съобщиха от ведомството.

Днес сутринта бяха съобщени подробности за инцидента.

Загиналият полицай е бил в наряд заедно с военнослужещ. Те се движат с автомобил, когато се натъкват на срез на оградата. Слизайки от моторното превозно средство, полицаят насочва фенера към среза в оградата на границата. Веднага последва стрелба, дошла от посока Турция, като още с първия изстрел мъжът е убит. Военният е разказал, че по него продължава да се стреля и са произведени около 10-15 изстрела, а той отвръща със служебното си оръжие, като се прикрива зад автомобила, обясни главният секретар на МВР Петър Тодоров.

След инцидента са уведомени турските гранични власти,

като е направена среща на линията на държавната граница, с цел установяване и задържане на извършителя, за когото се предполага, че е на турска територия. Изпратените снощи наряди не установяват незаконни мигранти в района.

Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев коментира пред медиите, че България ще започне да използва друг тип оръжие

за охрана на границата. „Служителите по охраната на границата ще бъдат снабдени с много по-мощни оръжия, които ще се използват при всяко съмнение, че е застрашен животът и здравето на наш граничен полицай. Това означава стрелба“, каза вътрешният министър. Той добави, че "докато каналджийските мрежи не бъдат разбити нацяло, всеки ден наши служители ще излагат живота си на риск“.

По думите на министъра през последните месеци е подобрено състоянието на преградното съоръжение

и на техническото оборудване на граничните патрули. Той каза обаче, че оградата има множество пробойни, а на граничните полицаи всеки ден се налага да попълват дупки в оградата.

Оградата по границата с Турция е ненадеждна. Трябва ни съвсем друго съоръжение,

с бетонни стени и прегради с три метра височина, коментира и служебният министър на отбраната Димитър Стоянов. Той посочи, че военнослужещият, който е бил на място на трагичния инцидент от тази нощ край Елхово, е действал професионално и съгласно инструкциите. В момента има около 150 военни, които патрулират заедно с Гранична полиция, добави той.

Темата със загиналия български граничар беше коментирана и от президента Румен Радев, който е на посещение в Египет.

Той определи случая като безпрецедентен и изрази очакване Външно министерство да извика турския посланик и да се изиска съвместно разследване. Ние в момента сме външна граница на Европейския съюз, поемаме сериозен миграционен натиск и трябва да усетим солидарност с нашите европейски партньори, каза Румен Радев.

По-късно стана известно, че заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев е поканил на среща Айлин Секизкьок,

посланик на Република Турция в София. По време на разговора той е казал, че България предлага създаването на съвместна комисия с Турция, която да изясни обстоятелствата около инцидента на българо-турската граница. От своя страна посланик Секизкьок увери, че вече са взети всички необходими мерки за разкриването на извършителите на престъплението, както и за укрепването сигурността на общата ни граница.

Прокуратурата ще подкрепи всички усилия на институциите за борба с престъпността и нелегалната миграция,

написа тази сутрин главният прокурор Иван Гешев в социалната мрежа Туитър по повод инцидента. Заместник-главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов заяви, че ако бъдат установени извършителите на турска територия, прокуратурата ще поиска да бъдат предадени на българските власти. Ние ще поискаме да участваме в действията по разследване заедно с турските си колеги, поясни Сарафов.

Във връзка с инцидента държавното обвинение образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител.

Подготвя се също така и молба за правна помощ до Турция за провеждането на неотложни действия на нейна територия. Служителят на Военна полиция, който е бил заедно със загиналия полицай, вече е разпитан, съобщи пред БТА говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Тя добави, че е нужна по-добра законова база, включително за по-тежки санкции срещу нелегалната миграция, както и да се обезпечат органите на реда, които са на границата, за да се гарантират техните живот и здраве.

За законови промени се обяви днес и главният секретар на МВР Петър Тодоров,

който каза, че трябват незабавни законодателни изменения за по-високи и ефективни наказания за каналджийство и незаконно преминаване на границата.

Още следобед такива предложения за законови промени в Наказателния кодекс бяха внесени от „БСП за България“.

Те са насочени срещу т.нар. каналджии, длъжностни лица, които подпомагат каналджийството, и хора, които подпомагат пребиваването в страната на вече преминали нелегални емигранти. Това, което се случи на границата между България и Турция, е недопустимо посегателство срещу националната сигурност, коментира лидерът на левицата Корнелия Нинова.

Реакция във връзка със загиналия полицай имаше и от ГЕРБ.

На пресконференция Бойко Борисов поиска от президента Румен Радев незабавно да смени служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. "Изключително слабо професионално ръководство на МВР, което вече две години бездейства. Всички смени в Гранична полиция направи Демерджиев", коментира Борисов.

В коментар за инцидента председателят на Синдикалната федерация на служителите в Министерството на вътрешните работи (СФСМВР) Валентин Попов каза пред БТА, че изпратените на границата колеги не са достатъчно добре оборудвани. 

Ежедневно в село Голям Дервент преминават групи с нелегални мигранти, каза за БТА кметският наместник Иван Франсъзов

по повод инцидента, при който загина граничен полицай в района на българо-турската граница до селото.

Според местните хора се забелязва значително по-засилено присъствие на гранична полиция през последните месеци, но това не спира мигрантите. „Мигранти минават редовно, но престрелка досега не е имало. Притесняваме се, затова пускаме кучетата на свобода вечер, защото не знаем какво може да се случи“, каза пред БТА Минка Иванова от с. Голям Дервент.

По последни данни на МВР от началото на годината до края на октомври месец са задържани 4105 мигранти

на вход и изход на държавна граница. Във вътрешността на страната са установени 10 322 души.

Коментари 17
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

17 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 2 часа

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 3 часа

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 6 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 7 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 8 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 8 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 8 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 9 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 9 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 10 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 10 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen

а

Пукане и бръмчене: Мистериозният свят на комуникацията между рибите

Любопитно Преди 10 часа

Повече за мистериозния свят на рибите четете в следващите редове

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Любопитно Преди 11 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 11 часа

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

Свят Преди 11 часа

Той нанася вреди на страната и противоречи на европейските принципи, заяви говорител на ЕК

<p>&nbsp;Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ</p>

"Светът гори": Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ

Свят Преди 12 часа

Демократите в Конгреса се стараят да не критикуват прекалено остро действията на Байдън по отношение на конфликта в Газа